"50 Yıllık Ağaçlar Fundalık Gösterildi"



Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılmakta olan Başbakanlık Konutu uzun süredir tartışma konusu.

AOÇ’ye yapılan 40 metrekare tabanlı 200 bin metrekarelik bir inşaat alanında çalışma yapıldığı süre boyunca yetkililerin verdiği bilgiye göre 3 bin ağaç kesildi 10 ağaç ise taşındı. İnşa edilen yapının Atatürk Orman Çiftliği alanı 1. derece sit alanıyken koruma kurulu kararıyla 3. derece sit alanına düşürülmesi de tepkilere yol açtı. Çıkarılan imar kararıyla ilgili Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası 11 adet dava açtı. Açılan davalardan biri ruhsat iptali davası idi. Geçtiğimiz hafta ruhsat iptali ile açılan davada “bekleme” kararı çıktı.

Bekleme kararı çıktı

Mimarlar Odası’nın açtığı yürütmenin durdurulması ve ruhsat iptali davasıyla ilgili karar geçtiğimiz hafta açıklandı. Kararı veren Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi bekleme kararı aldı. Karar metninde, “Bakılan dava dosyasının Mahkememizin 2012/1364 sayılı dosyasında yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilecek karara kadar bekletilmesine” karar verildiği belirtildi.

Uydudan görüntü satın aldık

Taraf Gazetesi'nden Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre, Başkanlık Konutu inşasını Ankara Mimarlar Odası Yönetim Kurulu sekreteri Tezcan Karakuş Candan, şöyle değerlendirdi: “Orası Atatürk Orman Çiftliği arazisi. Orman Genel Müdürlüğü’nün inşaata açması mümkün değil. Çünkü 1.derece doğal sit alanı. Bakanlar Kurulu orayı kentsel dönüşüm alanı ilan etti ve daha sonrasında sit derecesini 1. dereceden 3. dereceye düşürdü. Bu tamamen siyasi bir karar. İnşaat başladığında bizim alana girmemize uzun süre izin verilmedi. Bunun üzerine uydudan görüntü satın aldık. Uzun bir süre ruhsatla ilgili de bilgi verilmedi. Daha sonra ulaştık ve ruhsat iptaline ilişkin dava açtık.’’ Candan, bölgede bulanan Orman Genel Müdürlüğü’nün binalarının da yıkıldığını dile getirdi.

Saray bahçesi

Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili şunları söyledi: “Atatürk Orman Çiftliği arazisinde binanın yapıldığı ada tamamen yalıtılarak sarayın bahçesi haline getiriliyor. Etrafında kırk metrelik yollar var. Bu yollarla birlikte orda bir güvenlik koridoru oluşturulacak. Zaten o bölgeye girdiğiniz anda telefonlarınız çekmiyor. Böyle bir güvenlikli alan oluşturdular.’’

Ankara Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Orhan Sarıaltun ise konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Mahkeme keşfine bilirkişi heyetiyle birlikte yaklaşık beş ay önce kalabalık bir grup olarak katıldık. Konut o bölgenin en çok ağaçlık olan yerine yapılmış, bunu gördük. Henüz bilirkişi raporu kararı çıkmadı. Başbakanlığın davanın tarafı olması raporun geç çıkmasına sebep oluyor”

50 yılllık ağaçlar fundalık gösterildi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı ve KESK Tarım ve Orkam-Sen yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunmuş CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın yaptığı açıklamada, Atatürk Orman Çiftliği koruma kurulu tarafından 1.derece sit alanından 3. derece sit alanına düşürülürken değişikliğin 50 yıllık ağaçların funda olarak gösterilmesiyle yapıldığını söyledi. Günaydın şöyle konuştu: “Koruma kurulları bürokratlardan oluşur ve sit alanlarının değişmesi bir toplantılık iştir. 50 yıllık ağaçları funda diye tanımlarsanız orayı sit alanını düşürebilirsiniz. Bürokrat, devlet memurudur. Başbakan’ın istediği şeyi yapmayan koruma kurulu üyesinin en azından o görevde kalabilmesi mümkün değildir. Gezi Parkı’nda da yaptılar aynı şeyi.”

Bataklık yeriydi

Günaydın, arazinin durumuyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “102 bin dönümden 40 bin dönümün altına gerilemiş bir alan burası. Zamanında Ankara’nın bataklık ve en kötü yerini onlarca yıllık çalışmayla yeşil alana ve üretim merkezine dönüştürmüşler. Teknik olarak orman mühendisliği açısından bakıldığında imara açılabilecek bir alan değil. Onlarca yıllık ağaçlar var, bunu da orman mühendisleri odası ormancılık derneği tespit etmiş.”