Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgedeki en büyük, dünyada ise beş büyük yapı fuarından biri olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektördeki önemli kurum ve kuruluşların iş birliğinde, inşaat sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşıyacak.
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, bölgedeki en etkili iş platformu olmasının yanı sıra Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı olma niteliği taşıyor. Fuar hem yerel hem de yabancı katılımcılar için alıcılara, karar vericilere ve kanaat önderlerinden oluşan geniş bir kitleye ulaşmayı sağlayan ana bir platform görevi görüyor. 47. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul; yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında yüzlerce yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlayacak.
Türkiye dışında Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'dan da sektör profesyonellerini cezbeden fuar, yeni iş birlikleri kurulmasında da önemli bir platform görevi görüyor. Bu yıl Avusturya, Bulgaristan, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Portekiz, Rusya ve Tayland başta olmak üzere birçok ülkeden yabancı katılımcılar fuarda yer alacak. 250’nin üzerinde firma ise 16-19 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek fuar için şimdiden yerini ayırttı.
BAU 2025 ile İş Birliği Ortaklığı
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, global alandaki etkisini artırmak adına her iki yılda bir düzenlenen mimarlık, inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanındaki dünyanın önde gelen fuarları arasında yer alan BAU 2025 ile önemli bir partnerlik anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul; 13-17 Ocak 2025 tarihleri arasında Münih’te düzenlenecek fuara stantlı olarak katılarak tanıtım çalışmalarını yapmanın yanı sıra mevcut ve potansiyel iş ortaklarıyla da görüşme fırsatı yakalayacak.
Dünya çapında mimarları, planlamacıları, yatırımcıları ve sektör profesyonellerini bir araya getiren ticaret fuarı BAU 2025, katılımcılara inşaat sektörünün geleceğini şekillendiren en yeni teknikler, malzemeler ve teknolojilerle tanışma fırsatı sunacak. Bu fuar sayesinde ziyaretçiler, inşaatın geleceğini bizzat deneyimleme şansına sahip olacak.
46.Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul Rekor Sayıda Ziyaretçiyi Ağırlamıştı
2024 yılında 46’ıncısı gerçekleşen Yapı Fuarı’nda 4 gün boyunca 13 ülkeden 547 katılımcı ve 857 markanın yanı sıra 6.116’sı yabancı olmak üzere 125 ülkeden toplam 46.938 ziyaretçi İstanbul’da ağırlandı. 46. Yapı Fuarı, 64 ülkeden 401 yabancı satın almacıya da ev sahipliği yaptı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya ve Polonya’nın pavilyon olarak yer aldığı fuar; İtalya, Almanya, Rusya, Litvanya, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Polonya, Avusturya ve Çin’den katılımcıları ağırladı. Bölgedeki en etkili iş platformu olan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul sayesinde profesyonel satın almacılar, katılımcılarla bir araya gelerek yeni iş birliklerine imza attı.
Türkiye’de inşaat sektörünün gelişimine dikkat çeken Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, “İnşaat sektörü 2023 yılında yüzde 7,8 büyümüş ve böylece 2017 yılında sonra ilk kez yıllık büyüme gerçekleşmişti. Bu yüksek büyümede deprem bölgesi faaliyetleri ile kentsel dönüşüm inşaatları, tekil binaların yıkılıp yeniden yapılması ağırlıklı olmak üzere etkili olmuştu.
2024 yılında ise inşaat sektörü ekonomide uygulanan sıkılaşma politikalarına rağmen sektör, yüzde 5-6 büyüme sağladı. Yerel seçimler öncesi tüm belediyelerde öncelikli vaatler olarak kentsel dönüşüm faaliyetleri, güçlendirme ile deprem ve afetlere hazırlıklar öne çıktı. Ayrıca, hükümetin de kentsel dönüşüm için yeni programları uygulanmaya başlandı. Bu çerçevede hızlanan kentsel dönüşüm faaliyetleri 2024 yılında inşat sektöründe 1,5-2 puan büyüme katkısı sağladı. 2024 yılı bütçesinde kamu yatırımlarında büyümenin sınırlanmasına rağmen, devam eden işler ve yeni başlayacak öncelikli projeler ile kamu inşaat faaliyetleri de inşaat sektörünün büyümesine 2024 yılında 1,0 puan katkı verdi. 2025 yılı bütçesinde ise deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve afetlere karşı dirençliliğin artırılması için 584 milyar lira tutarında ödenek öngörülüyor. Bu kapsamda Afetlere Dirençli Şehirler Projesi için ayrılan kaynak tutarı ise toplam 120 milyar lira ile öne çıkıyor. Uygulanan ekonomi politikalarının olası etkileri ve 2025 yılı bütçesi birlikte değerlendirildiğinde inşaat sektörünün 2025 yılında yüzde 4-5 arasında bir büyüme gösterebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca inşaat maliyetlerinin yıllık artışlarının yüzde 25’e gerilemesi ile yeni inşaat başlangıçları hareketlenecektir.”