42. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul



Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 18-22 Haziran tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, bu yıl da en son yenilik ve teknolojileri barındıran ürün çeşitliliği, uluslararası etkinlikleri ve yarattığı iş fırsatları ile öne çıkacak. Fuarda yapı ve malzeme sektörünün 2019 gündemleri, “İhracat, Renovasyon ve Teknoloji” üçgeninde 5 güne yayılan oturumlarda ele alınacak.

Fuar açılış gününde ise sektörün öncü derneklerinden ÇEDBİK, GİİP, GİSP, GYODER, İNDER, İSTANBUL SMD, İZMİR SMD, TMMMB, TÜRK SMD, TÜRKİYE İMSAD, ULI TÜRKİYE’nin başkan ve yatırımcılarının yer alacağı “gündem buluşması” kapsamında 2018-2019 yılı değerlendirilecek, 2020 öngörüleri paylaşılacak. Ayrıca Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Türk Eximbank ve Türkiye İMSAD yöneticileri tarafından “Yatırım Odağı Forumu’nda sektörde yeni pazar ve odak alanlarından “Turizm ve İnşaat” gündeme alınacak.

Her yıl Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’un sunduğu platformla gelenekselleşmesi öngörülen buluşmada, sektörün geçirdiği yılın malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden değerlendirilmesi, gelecek projeksiyonlarının tartışılması, fuarın ilk gününden mesajlar verilmesi ve yerel yönetim ile devlet politikalarının mercek altına alındığı konu başlıklarının gündeme gelmesi hedeflenecek.

17 ülkeden 600’ün üzerinde katılımcı ve 90.000 üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen Yapı Fuarı’nda, bu yıl da iş makineleri, nalburiye ve el aletleri, yapısal çelik, prefabrike yapılar, yapı sistemleri, iç yapı ve dekorasyon, duvar ve döşeme kaplamaları, banyo-mutfak donanımları, kapı ve aksesuarlar, elektrik, aydınlatma, otomasyon, yalıtım, yapı kimyasalları, boya, çatı, doğrama (kapı-pencere), cephe, otomatik kapı-geçiş sistemleri, gölgelendirme, kaba yapı, tesisat, asansör, çevre düzenleme ve yazılım alanlarında hizmet veren yerli ve yabancı firmalar yer alacak. Katar, İran, Rusya, Çin, BAE, İtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayvan, Çekya, KKTC, Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna, Hindistan ve Portekiz gibi birçok ülke fuarda yeni ürün ve hizmet teknolojilerini sergileyecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İç piyasada yaşanan durgunluğu yurt dışından gelecek profesyonel alıcılarla gidermeyi ve sektörde ihracat için doğru adres olmayı hedefleyen fuar, her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenecek VIP Yurt Dışı Heyeti programları kapsamında Azerbaycan, Gürcistan, Almanya, İran, Filistin, Katar, BAE, Cezayir, Birleşik Krallık, Hollanda, Suudi Arabistan, Fransa, İspanya, Hindistan gibi ülkelerden 120’nin üzerinde yabancı alıcıyı ağırlayacak.

Ayrıca T.C Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle hedef ülkelerden önemli yabancı alıcıları tüm katılımcı ve ziyaretçilerle buluşturacak. Geçen yıl ilk kez uygulanan ITE Connect Eşleştirme Programı (Matchmaking Sistemi) ile bu yıl da tüm katılımcılar, ziyaretçiler ve hosted buyer’lar ücretsiz olarak akıllı telefon ve internet uygulaması üzerinden hızlı ve etkili bir şekilde networking yaparak, doğru müşteri ve tedarikçilerle bağlantı kurup ağlarını genişletme fırsatı yakalayacaklar.

30’un üzerinde etkinlik, 90’ı aşkın ulusal ve uluslararası uzman konuşmacının yer alacağı Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2019’a bu yıl 11 binin üzerinde uluslararası ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Yapı Arena, mimari ve iş odaklı panellere, ortaklığa yönelik oturumlara, yeni tasarım ve teknoloji araçlarının sohbetlerine ve “ilham verici” anahtar konuşmacı konferanslarına ev sahipliği yapacak. Yapı Arena aynı zamanda “İnovasyon” odaklı Yapı Innovation özel bölümüyle de sahnesini, 2019 yılının yeni ürün ve teknolojilerinin tanıtıldığı canlı sunum ve seminerlere ayıracak.

Başkanlar forumu ve yeni yatırım odakları panelinin gerçekleşeceği 18 Haziran Salı günü ihracatta başarılı olmak için sektörde yeni odakları keşfetmek adına “Yol Haritası” teması işlenirken, farklı pazarlarda iş ve ortaklık geliştirme boyutlarını öğrenmek için “Global Oyuncu Olmak” teması 19 Haziran Çarşamba gününün odağında yer alacak. 20 Haziran Perşembe günü, Teknoloji, malzeme ve inovasyon kesişiminde işin yenilik ve tasarım boyutu ele alınarak sektörde farklılaşma ve bir adım önde olmak için “Teknoloji” tüm yönleriyle konuşulacak.

Kuzey yarım kürede güneş ışığından yararlanılan en uzun gün olan 21 Haziran Cuma günü, aynı zamanda "Dünya Güneş Günü" olarak kutlanıyor. Bugüne özel, değişen iklim koşullarını dikkate alan, sektörün nabzını tutarak işin gündem ve iç pazar trendini irdeleyecek bugünde verimli alternatifler oluşturmak üzere “Yeni, Yenilenme ve Yenilenebilirlik” konuları planlama, malzeme ve tasarım boyutlarıyla ele alınacak.

Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öğrencilere malzemeyi tanıyarak yerinde deneyim boyutu kazandıran, aynı zamanda mimarlık, yaratıcı düşünce ve tasarım üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapı Unplugged Yaz Okulu Atölyesi’nin fuar boyunca ortaya çıkardığı modüller fuarın son günü 22 Haziran Cumartesi tanıtılacak.

Deneyim ve öğrenime renk katacak fuar paralelinde kurgulanan diğer etkinlikler ise şöyle:

İç mimari, yalıtım ve yapı malzemesi, cephe ve doğrama, kaba yapı ve şantiye grubu ürünleri olmak üzere 4 güne özel tasarlanan farklı ziyaretçi gruplarının ilgi ve çalışma alanlarını kesiştiren moderatör eşliğindeki mimari ustalık sınıfları, Yapı Masterclass; “Tasarla Türet, Robotla Üret!” çağrısıyla fuar boyunca eş zamanlı olarak robotik üretim ve sohbetlerine Fabb iş birliğiyle ev sahipliği yapacak Yapı Robot Zone ve son olarak da hayalimizdeki mekanları ve Mars’taki evimizde yaşamayı deneyimleyeceğimiz Garage Atlas iş birliğinde yaratılacak Yapı VR Home.

42 yıldır Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, uluslararası bir platform olarak ülkemiz inşaat sektörüne ayna tuttuğunu dile getiren ITE Turkey Bölge Direktörü Kemal Ülgen; “ Sektörünün dünyadaki 5 büyük fuarından biri olma başarısını gösteren Yapı Fuarı’nı bu yıl 42. kez düzenliyoruz. Bir süredir dalgalanmalar gören inşaat sektörünün bu yıl bir dengelenme süreci içerisinde olması beklendiğine dikkat çeken Ülgen, “2019 yılında ihracat önemli bir çıkış yolu olarak gözüküyor. İnşaat malzemeleri ihracatında %7-8 arasında bir artış olması ve 23 milyar dolara yaklaşması öngörülüyor.

Tüm alt sektör grupları için ihracat pazarlarında olanakların iyileşmesi bekleniyor. İç pazarda, diğer yıllardan farklı olarak iki gelişme daha beklentiler arasında. Bunlardan biri yeni inşaat işlerinde talebin azalmasıyla birlikte yenilenme pazarının hareketlenmesi, diğeri ise döviz kurlarının ithalatı sınırlaması sebebiyle iç pazardan tedariğin artması. Tüm bu dönüşümün ortasında inşaat sektörünün kalbi Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da atıyor. Binlerce yerli ve uluslararası profesyonel ziyaretçi ve alım yetkilisiyle buluşarak ihracat fırsatlarını yakalamak ve potansiyel müşterilerle buluşmak isteyen firmalar sektörün buluşma noktasında yerini alıyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.