Tarihi Kentler Birliği (TKB) Koruma Ödülleri, 11 Nisan 2006 Salı günü Fatih Belediyesi ev sahipliğinde Topkapı Eresin Otel’de yapılan tören ile verildi. Tüm projelerin, TKB’nin 2006 yılındaki ilk buluşması olan ve 12 - 14 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek TKB Trabzon Buluşması’nda da sergilenmesi düşünülüyor.
Üye belediyelerin kültürel miras ve tarihi kent dokularını koruma ve yaşatma amaçlı proje ve uygulamalarıyla aday oldukları ödüllendirmede, 4 “başarı ödülü” Malazgirt, Mustafapaşa, Tarsus ve Ürgüp belediyelerine, 4 “özendirme ödülü” de Bilecik, Kaymaklı, Niksar ve Şişli belediyelerine verildi. Antakya Belediyesi’nin çalışmaları ise, “Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”ne uygun görüldü. Altındağ, Çankırı, Eyüp, Odunpazarı ve Osmangazi belediyeleri ise, umut ve heyecan verici çalışmaları nedeniyle övgüye değer görüldü.
2005 yılı ödülleri için Danışma Kurulu ve Birlik Encümeni toplantıları sonucu alınan karar özetle şöyle:
TKB Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü
Antakya Belediyesi: Uygulaması sonlanma aşamasına yaklaşan “Belediye Kültür Evi Restorasyonu”, gerek kent adına işlevi, gerek detaylandırılmış projeleri, gerekse eldeki fotoğraflardan özenli olduğu kanısını uyandıran restorasyonu ile ciddi olumluluklar sergilemesi ve kamunun kentine olan duyarlılığı nedenlerinden ötürü Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne önerilmektedir.
TKB Başarı Ödülü
Malazgirt Belediyesi / Muş: Malazgirt kenti için oldukça önemli bir alanı Kale’nin surları ile birlikte yaşama katan “Malazgirt Kale Parkı Düzenleme Projesi”, Belediye’nin sınırlı kaynaklarının böylesine kamusal bir işlev için kullanılması, olası arkeolojik bir kazının gerçekleşmesini engellemeyecek önlemlerin alınarak uygulamanın yapılmış olması gibi tarihi ve kültürel varlıkların korunmasındaki duyarlı yaklaşımı nedenleriyle Başarı Ödülü’ne önerilmektedir.
Mustafapaşa Belediyesi / Ürgüp - Nevşehir: Yerleşmenin ölçeği itibariyle parçacıl olmayan, tersine bütüncül bir yaklaşımı anlatan “Koruma Amaçlı İmar Planı”, gerek korumayla kentsel tasarım ilkelerini bütünleştirmesi, gerekse yeni yapılaşma alanları için getirdiği öneriler ile eskiyi bütünlüyor olması, ayrıca, oldukça iddialı ve güç olan kütleli bir plan çalışmasındaki tutarlılığı nedenleriyle Başarı Ödülü’ne uygun görülmüştür.
Tarsus Belediyesi / Mersin: Tarsus’un tarihi kent merkezinde, bütüncül bir anlamda başlamış olan çalışmaların bir devamı niteliğinde yorumlanabilecek “Kırkkaşık Bedesteni Koruma ve Onarım Çalışmaları”, projesi, uygulaması ve Geleneksel Küçük El Sanatları Üretim ve Satış Yeri işleviyle koruma/restorasyon ilkeleri açısından belirli bir duyarlılığı yansıtması nedenleriyle Başarı Ödülü’ne uygun görülmüştür.
Ürgüp Belediyesi / Nevşehir: Çalışmaları 1997 yılında başlatılan, çok önemli yeraltı kiliselerinden olan ve 2004 yılı içinde iki kez ödül alan “Ürgüp Sarıca Kilisesi”, kiliseler geleneğini temsil eden bir yapı-müze olarak işlevlendirilmesi, proje ve uygulama teknolojisi ile doğrudan bir bilimselliği anlatması ve arkeolojik restorasyonun önemli örneklerinden biri olması nedenleriyle Başarı Ödülü’ne uygun görülmüştür.
TKB Özendirme Ödülü
Bilecik Belediyesi: Kamu adına Bilecik’te önemsenecek boyutta ve %90’ın üzerinde tamamlanmış olan “Bilecik Rüştiye ve İdadisi Restorasyonu’nun (Bilecik Belediye Sarayı)”; yapımının 1905 tarihinde olduğu belirtilen yapının özgün özelliklerine olabildiğince uymuş olduğu, çevre düzenlemesiyle yapının ve kamusal alanın yaşanılabilirliğinin arttırılmış olması nedenleriyle Özendirme Ödülü’ne uygun görülmüştür.
Kaymaklı Belediyesi / Nevşehir: Kaymaklı İlçesi ve Yeraltı Şehri adına sorun oluşturan bir alana çözüm aranması açısından önemli bir proje olan “Kaymaklı Yeraltı Şehri Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi”, bu alanın bir programa dayalı olarak kazanılmak istenmesi, bunun da oldukça emek içeren ve 3. boyutu anlatan bir maketle sunulması ve yüksekliklerin yakın çevresiyle uyumlu olması nedenleriyle Özendirme Ödülü’ne uygun görülmüştür.
Niksar Belediyesi / Tokat: İlçe Belediye Konuk Evi olarak kullanılacak Softuoğlu Konağı’nın oldukça özenli bir restorasyonu ve dolayısıyla uygulamayı anlatması, ele alış ve bitirme sürecinin gerçekten bilimsel ve duyarlı yaklaşımları içermesi; sürdürülebilir-çoğaltılabilir-tekrarlanabilir çevre gelişim projesi olarak isimlendirilen trafo kaplamasının, trafo yapılarının kent bütünündeki istenmeyen görüntülerini kaldırmanın yine kent bütününe ait bir karar olmasının gerekliliğine rağmen kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması adına olumlu bulunması nedenleriyle “Niksar Sosyo-Kültürel Çevre Gelişim Projesi ve Softuoğlu Konağı Restorasyonu” Özendirme Ödülü’ne uygun görülmüştür.
Şişli Belediyesi / İstanbul: Bir yönüyle geçmişe dönük belgesel nitelik taşıyan, bir yönüyle de noktasal proje ve uygulamaları kapsayan “Şişli Kentsel Tasarım Projesi”, sokak ve cephe sağlıklaştırma çalışmaları, reklam panoları ve tabelalarını belirli bir düzene alması, rölöve ve restorasyonlar gerçekleştirmesi nedenleriyle Özendirme Ödülü’ne uygun görülmüştür.