413 Yıllık Hisar Camisinin Restorasyonunda Sona Doğru



İzmir'in en eski camilerinden Hisar Camisi'nin restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Çalışmaların Kurban Bayramı'na kadar bitirilmesi hedefleniyor. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü Kenan İba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in ''kalbinin attığı'' Kemeraltı Çarşısı'ndaki caminin yapımının 1597-1598 yıllarına dayandığını, geçen zamanda bir kaç kere restore edilen camide 2009 yılı Haziran ayında restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Aydınoğulları'ndan Özdemir oğlu Yakup Bey tarafından inşa edilen caminin kentin en önemli camilerinden olduğunu kaydeden İba, restorasyon çalışmalarında caminin içi ve dışındaki imalatların tümünün ele alındığını vurguladı. İba, dış cephedeki sıvaları söktüklerini, kubbenin yenilendiğini, cami bitişiğindeki dükkanların yıkılarak, yapının çevresinin açıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

''Döşemeler üst üste yapılmıştı. 1 metre kırdığımız yerler oldu. Şimdi orijinal kotunda taş döşemeyle yeniden yapılıyor. Orijinal işlemeler ve renkler ortaya çıkarılıp restore edildi. Duvardaki ve korkuluktaki boyalar söküldü, yaldız işlemeler yeniden yapıldı, avizeler yenilendi. Camiyi nemden korumak amacıyla 3 tarafına drenaj sistemi yapıldı. Bu bölgede yeraltı suyu var, o da camiye nem veriyordu. Sistem ile su, belli seviye geldiğinde tahliye ediliyor. İşlemlerde caminin orijinal dokusuna sahip çıkıldı. Zaten İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onaylı projelerle restorasyonu yapıyoruz'' diye konuştu.
    
Caminin dış tarafının kazımı sırasında, karo mozaiklerin altında orijinal döşemeye ulaştıklarını ifade eden İba, ayrıca kubbedeki orijinal işlemelerin ortaya çıkarıldığını söyledi. 
    
Gece gündüz çalışılıyor
    
Vakıflar Bölge Müdürü İba, çalışmalarda son aşamaya gelindiğine dikkati çekerek, ''Şu anda taban döşemeleri ve dışardaki taş döşemeler yapılıyor. Çok iş kalmadı. Çalışmaları Kurban Bayramı'na kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun için yaklaşık 30 kişilik ekiple gece gündüz çalışıyoruz. Tabii inşaat işi bu, aksilikler de olabiliyor ama bayrama kadar bitirmeyi istiyoruz'' dedi.

Yapılanların uzmanlarca sık sık denetlendiğine dikkati çeken İba, çalışmaların maliyetinin yaklaşık 1 milyon lira olduğunu kaydetti. İba, Hisar Camisi'nden sonra yeni projelere yöneleceklerini belirterek, ''İzmir bölgesinde restorasyona ihtiyacı olan cami, han, hamam gibi çok eserimiz var. Konak'tan örnek vermek gerekirse, Fettah Camisi, Aliağa Camisi ilk etapta düşündüğümüz yapılar'' diye konuştu.
    
Hisar Camissi
    
Tarihi Kemeraltı Çarşısındaki Kızlarağası Hanı'nın hemen yanında, ondan daha da eski bir döneme ait tarihi bir yapıdır. Cami, adını Romalılar döneminde yapılan ve Moğol Hükümdarı Timur işgaliyle yıkılan hisardan almaktadır. Hisarın yıkıntıları üzerine kurulan cami, 1592 yılında Özdemiroğullarından Yakup Bey tarafından yapılmıştır
    
Günümüze gelinceye kadar bir çok kez onarım çalışmasından geçen caminin en son onarımı, 10 Nisan 2003 İzmir depremi sonrası yıkılan minaresine yapıldı. Cami Kemeraltı'ndaki Şadırvanaltı ve Kestane Pazarı camilerinin de ağabeyi sayılabilecek büyüklüktedir. Orta kesiminde muhteşem hacimli kubbesini 8 fil ayağı taşımaktadır. Mihrap, minber, vaiz kürsüsü bugün dahi halen gösterişli oymacılığını korumaktadır. Cami ve han, bulundukları Hisarönü Meydanına eski bir ticaret merkezi görüntüsü vermektedir.