Bunun üzerine harekete geçilerek 400 bin işletmenin tek tek ziyaret edilerek bilgilerinin güncellenmesine karar verildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bakanlık olarak 81 il bazında sanayi işletmelerinin tespitine yönelik kapsamlı bir çalışma başlattıklarını belirterek, sanayi işletmelerinin hangi alanlarda faaliyet gösterdikleri, hangi ürünleri ürettikleri, makine parkları ve sorunları tespit edilerek, kayda geçirileceğini bildirdi. Ergün, “Bu yılın sonuna kadar arazi sayımını da tamamlıyoruz ve böylece kamunun elindeki verilerle, arazideki verileri birbiriyle örtüşür hale getirmiş olacağız” dedi.
Envanter çıkarılacak
Hürriyet'in haberine göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’de ilk defa yaptığı bu çalışmayla, sanayi sicil kayıtları yanında Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtları ile Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları da değerlendirilerek tüm imalat sanayinin tam bir envanterinin çıkarılması hedefleniyor. Kamunun elindeki veri farklılığı sağlıklı planlama ve strateji üretimine engel oluyor. Bakanlık bu projenin tamamlanması ile hem kamuya hem özel sektöre tüm sanayi ve diğer sektörlerle ilgili sağlıklı veriler sunma imkanına kavuşmuş olacak. Bu veriler teşvik politikaları başta olmak üzere her türlü planlama ve strateji oluşturma çalışmalarında kullanılacak. Böylece tüm sanayi işletmeleri, Türkiye haritası üzerinden izlenebilecek. Ergün bir grup gazeteciye şu bilgileri verdi:
Belli olacak
“Çalışmalarımız sırasında şunu gördük ki, Türkiye’de veriler birbiriyle uyuşmuyor, konuşmuyor. Yani bir kurumun sanayici dediğine biz sanayici demiyoruz, bizim sanayici dediğimize bir başka kurum sanayici demiyor. Eğer verileriniz birbiriyle konuşmuyorsa ve hatalıysa, kayıtlarınız doğru kaydedilmemişse o zaman doğru politika da geliştiremiyorsunuz. Düşünün büyük otomobil fabrikalarından bir tanesi, otomobil üretim tesisi olarak kodlanacağı yerde, otomobil satış merkezi olarak kodlanmış. Böylece bu işyeri otomobil pazarlamacısı olarak kayıtlarda yer alıyor. Yine ülkemizin en büyük telekomünikasyon firmalarından birinin, bilgi ve iletişim sektöründe yer almadığını gördük. Bu firmamız aynı zamanda bilgi ve iletişim sektörüne dair yatırım yaparken alt yapı da yaptığı için inşaat şirketleri arasında kaydedilmiş gözüküyor. O zaman da inşaat sektörünün cirosu bir anda şişiyor.”