40 Yıllık Paletler El Yapımı Mobilyalara Dönüşüyor



Ev, bahçe ve ofis kategorisindeki tasarımlarıyla mobilya sektöründe farklı bir konumda kendisine yer bulan ByPallette, 40 yıllık ahşap paletlere, orijinal tasarımlarla can veriyor. Dünya Gazetesi'nden Emre Eser'in haberine göre, ByPallette, ahşap tutkusu olan ve özellikle doğal ürünleri tercih edenler için tamamı el yapımı mobilyalar tasarlayıp üretiyor. ByPallette’nin mimarları Bilge Dilsiz ve Hande Yılmaz Bu iki girişimci kadın aynı zamanda gelin-görümce.

ByPallette, aslında 40 yıl önce elma ve peynir deposu olarak kullanılan soğuk hava deposunda biriken sayısız paleti kullanmak isteyen depo sahibi Mehmet Dilsiz'in bir fikriyle hayat bulmuş. Eskiyen paletleri değerlendirmeye karar veren Dilsiz, bu fikrini işletme mezunu eşi Bilge Dilsiz ve el yapımı ürünler tasarlayan kardeşi Hande Yılmaz ile paylaşmış.

100 bin lira yatırımlar başladılar

Bu fikri benimseyen iki kadın girişimci, özel sektördeki işlerini bırakarak büyük bir geri dönüşüm yatırımının içine girmeye karar vermiş. Kısa sürede Ar-Ge çalışmalarına başladıkları proje ile atıl durumda bekleyen binlerce ahşap paleti el işçiliği ile evlerde ve ofislerde kullanılan mobilyalara dönüştürmeye başlamışlar. 100 bin lira gibi bir yatırımla kurulan ByPallette’in merkezi İstanbul Kurtköy'deki paletlerin bulunduğu deponun yanında inşa edilmiş. Depodan alınan paletler hemen yan taraftaki üretim alanında yeniden hayat buluyor. Yıllarca çeşitli hava koşullarına maruz kalan, sürekli böceklere karşı ilaçlanan ve daha sonra doğal havalandırmaya bırakılarak son derece dayanıklı bir malzemeye dönüşen bu tahta parçalarından elde edilen ahşap ürünleri için 'ömür boyu garanti' veriliyor. Ailenin ilk yıl için hedefi ise 2 milyonluk bir ciro ve yurt dışı pazarı.

Hobileri işleri oldu

Uzun seneler, zevkle çalışacağı bir konuda girişimci olabilmek için araştırmalar yaptıktan sonra 10 yıl çalıştığı lojistik sektörünü bırakarak bu işe giren Bilge Dilsiz, ilk adımlarını şu şekilde anlattı: “Hande ile ikimizin ByPallette'den önce el işçiliği, tasarım ürünler, mobilya tasarımı konularına özel ilgisi vardı. Elimizdeki ürünler ile günlük hayatta kullanabileceğimiz mobilya ve aksesuarlar için çok araştırma yaptık ve üzerlerinde çok çalıştık. Tasarım açısından daha da orijinal tasarımlar için yurt içinden ve yurt dışından mimarlar ile çalışmaya başladık. ByPallette’nin temelleri de bu yaklaşımların sonucunda doğdu. Standartların ve ihtiyaçların değişmesiyle, elimizdeki paletler bugün neredeyse yakacak haline gelmişti. Bizler de bunu sadece geri dönüşüm değil; ‘yeni dönüşüm’ mantığı ile hayatımıza yeniden kazandırıyoruz. Tasarım dünyasındaki genel eğilimleri, trendleri, beğenileri ve inovatif yaklaşımları dikkatle takip ediyoruz.” Şu an tüm enerjilerini ahşap, el işçiliği ve tasarım konularına harcadıklarını belirten Dilsiz, “Ham maddemizin geri dönüşümüne odaklandık. Bu bağlamda satılan her ByPallette ürünü için fidan dikerek, geri dönüşüm yaklaşımımızı doğaya katkı sağlayarak sürdürüyoruz. Bundan sonraki adımda ürünlerimizde geri dönüştürülmüş kumaş, cam, enerji dönüşümünü kullanabileceğimiz tasarımlar yapmayı planlıyoruz” dedi.

Uzun süren Ar-Ge çalışmamız oldu

En önemli farklılığı ahşapların kalitesinde gösterdiklerinin altını çizen Bilge Dilsiz, uzun bir Ar-Ge çalışması neticesinde elde ettikleri ve ürünlerinde kullandıkları cilanın önemine vurgu yaptı. Dilsiz, yurt dışında ahşap mobilya sektöründe kullanılan, tamamen doğal ve kimyevi madde içermeyen bu cila ile mobilyaların uzun yıllar bakıma ihtiyaç duymadan korunduğunu söyledi. Paletlerin, zamanında kayın, meşe, ladin, gürgen, palamut, ceviz, dişbudak ve kestane ağaçlarından üretildiği için günümüzde kavak ve çam ağaçlarından yapılanlardan çok daha kaliteli olduğunu ifade Dilsiz, “Dolayısıyla biz gönül rahatlığıyla ürünlerimizin arkasında durabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Geri dönüşüm zorunlu bir hal aldı

İklimlendirme-soğutma lisans eğitimim sonrasında, bir süre sigorta şirketinde çalışan diğer girişimci Hande Yılmaz ise bu fikri duyar duymaz hemen kabul ettiğini belirtiyor. Özellikle çevre konusundaki hassasiyetlerine dikkat çekmek isteyen Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor: "Mobilyalarımız her ne kadar ahşap severlere hitap ediyor olsa da, tamamlayıcı ürün olduklarından daha da geniş bir kitleye hitap ediyor. Ayrıca çevre duyarlılığına da dikkat çekmek istiyoruz. Geri dönüşüm, artık dünyada gerçekleşmesi zorunlu bir hal aldı. Mobilya sektöründe bir dönem fabrikasyon ürünler gelişti, bu dönemde el işçiliği giderek değerini kaybetti. Günümüzde doğal ve az işlem görmüş gerçek ahşapların, sadece el işçiliği ile yapılan ürünlerin tekrar eski önemini kazanmaya başladığını görüyoruz. Biz kesinlikle el işçiliğinin çok önemli ve kaybedilmemesi gereken bir değer olduğuna inanıyoruz.”

Yurtdışına da açılacak

Şimdilik sadece yurt içindeki tüketicilerle buluştuklarını dile getiren Hande Yılmaz, yurt dışı bağlantılarının yeni yeni oluştuğu bilgisini verdi. Yılmaz, bazı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve anlaşma sürecinde oldukları bazı şirketler olduğunu söyledi.