Dünya Gazetesi'nden Sedat Alp'in haberine göre, dünyanın 4. Sanayi Devrimi’ni konuşurken, konunun Türkiye’de gündeme bile gelmediğini belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin yüksek gelirli ekonomiler arasına girmesi için ileri teknoloji üretimine hızla geçiş yapmak zorunda olduğunu, 4. Sanayi Devrimi’ni ıskalaması durumunda gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı bir daha kapatamayacağını savundu.
EBSO’nun Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, güncel ekonomik değerlendirmeler yerine, dünyanın gündeminde ilk sırada yer almasına rağmen, Türkiye’nin kısır tartışmalardan fırsat bulamadığı için gündemine almadığı 4. Sanayi Devrimi’ni işlemek istediğini söyledi.
Yorgancılar, “ 4. Sanayi Devrimi küresel boyutta sanayi üretimini yüksek teknoloji ile donatma, makineler arası iletişim çağına, siber fiziksel sistemlere geçişi esas alıyor. Mc Kinsey tarafından hazırlanmış bir araştırmada; bilgi işlerinin otomasyonu, nesnelerin interneti, mobil internetle bütünleşme, bulut teknolojisi, ileri robotlar, sürücüsüz arabalar, yeni nesil gen bilimi, enerji depolanması, 3 boyutlu yazıcılar, ileri materyaller, ileri petrol ve gaz sondajlama ve yenilenebilir enerji konularında 2025 yılına kadar hayatımızı etkileyecek önemli gelişmeler kaydedilecek.
Otonom robotlar, simülasyon, dikey ve yatay sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut depolama, katma değer üretim, genişletilmiş gerçek ve büyük veri bileşenlerini kullanarak Almanlar, ABD, Güney Kore ve Japonya ileri teknoloji ürünlerini Çin kadar ucuza üretebilirken, çalışanlarının Avrupa standartlarını da koruyabilecekler” diye konuştu.
Yorgancılar, uzmanlara göre 4. Sanayi Devrimi’nin 10 ile 20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale geleceğinin öngörüldüğünü, bu sürece geçmeyi başaran ülkelerin, hızla rakiplerine her yıl 5 yıllık bir fark atmış olacağını belirterek, şunlara söyledi: “Tüm bunlara baktığımızda; makine ithalatçısı ve ihracatçısı olan Türkiye, ne yazık ki henüz bu gelişmelerin çok dışında kalıyor. Yerli makinelerimiz yeterince akıllı denebilecek yapıda değiller. Kat etmemiz gereken yolumuz da çok fazla.O nedenle işe eğitimle başlamalı ve gelecekte, mekatronik, robotik, bilgi teknolojileri ve oto biyonik gibi mesleklerin ön plana çıkacağını dikkate alarak eğitim sistemimizi ivedilikle yeniden kurgulamalıyız. Türkiye bugün yüksek orta gelirli ekonomiler arasında yer alıyor. Yüksek gelirli ekonomiler arasına girmek istiyorsak, yüksek teknolojili üretime hızla geçiş yapmak zorundayız. Türkiye’nin orta gelirden yüksek gelir seviyesine çıkabilmesi ise ancak sanayi üretimindeki teknoloji kullanma yoğunluğu ve yüksek katma değerli ürünleri artırması ile mümkün olacaktır.”
EBSO Meclisi’nin bu ayki konuğu olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise Karşıyaka Bostanlı’da zemin sorunu nedeniyle yan yatan 126 daireli 10 yatık binayla ilgili bilgi verdi. Varan, “Orası bizim gündemimizde hala önemini koruyor. Bölgeyi riskli alan ilan ettik. Ama vatandaş direniyor ve riskli yapı tespiti yaptırmıyor. Onlar buna karar vermedikten sonra bizim buraları yıkmamız mümkün değil” diye konuştu.