4 Bin Yıllık Fikirtepe'de Hayat Yeniden Başlıyor



Bir zamanlar gecekondulaşma, çarpık  yapılaşma ve kalitesiz yapılarıyla gündeme gelen Fikirtepe'de tüm hızıyla süren  kentsel dönüşümde konut teslimine başlandı. Bölgede bu yaz itibarıyla yeni  yaşamın başlaması bekleniyor.  Fikirtepe'de 61 yapı adasının  36'sında inşaatlar başlarken, 19'unda ise anlaşmalar tamamlandı ve ruhsat almak  için son hazırlıklar yapılıyor. Yıl sonuna kadar 6 adadaki problemlerin de  çözülmesiyle inşaatların tüm bölgeye yayılması hedefleniyor.

Fikirtepe'de faaliyet gösteren müteahhit firmaların bir araya gelerek  kurduğu Fikirtepe Platfomu'nun Başkanı Nazmi Durbakayım, bölgede devam eden  kentsel dönüşüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Durbakayım, Fikirtepe'nin tarihinin milattan önce 4 bin yılına kadar  gittiğini, Kadıköy'ün Kalkedon ismiyle burada kurulduğunu belirterek, yaşamın  burada başladığını söyledi. Osmanlı döneminde padişahların, paşaların bu bölgeyi avlak alanı  olarak kullandığını ve köşklerin bulunduğunu dile getiren Durbakayım, 1950'li  yıllardan sonra bölgenin ciddi bir göç alarak bugünkü hale geldiğini anlattı.

Durbakayım, kentsel dönüşümün şehrin ilk inşa edildiği noktalardan  olan Fikirtepe'de başlamasının çok isabetli olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:  "Burada plan önce yapıldı sonra kentsel dönüşüm kapsamına girdi. 1 milyon 300 bin  metrekarelik araziden bahsediyoruz. Türkiye'de böyle bir alanda kentsel dönüşüm  yapılan tek yer. Belki de dünyada böyle bir büyük alan yok." Fikirtepe'nin dönüşümünün ülke ekonomisi ve sosyal yaşam açısından çok  mühim olduğunu aktaran Durbakayım, projeyi çok önemsediklerini vurguladı.

4 mahallede 61 ada dönüşüyor

Durbakayım, Fikirtepe diye bahsedilen kentsel dönüşüm çalışmalarının  sürdüğü bölgede dönüşüme 4 mahallenin girdiğini kaydederek, "Fikirtepe,  Dumlupınar, Merdivenköy ve eğitim mahallelerinden oluşan ve 61 yapı adasından şu  anda 36'sında inşaat başladı. Kalanlardan da ruhsatları hazırlananlar var."  ifadelerini kullandı.  Bu 36 adanın dışında kalan 19 adada anlaşmaların bittiğini ve ruhsat  almak için hazırlıkların sürdüğünü belirten Durbakayım, "Sorunlu olarak 6 ada  var. Bunlarda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son kararlarıyla yıl çıkmadan  hepsinde temel atılmış olacak." diye konuştu. Durbakayım, bu 6 adadaki sorunların büyük kısmının müteahhit ile hak  sahibinin anlaşmazlığından kaynaklandığını ve 3'te 2'lik oranlara henüz  ulaşılamadığını bildirdi.

3 yıl içinde tamamlanacak

Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son dönemde problemlerin  halledilmesi için ciddi çaba harcadığını ifade ederek, bunun süreci önemli  biçimde hızlandırdığını bildirdi. Bakanlığın da devreye girmesiyle yıl sonuna kadar tüm Adalarda  inşaatın başlayacağını ve temellerin atılacağını yineleyen Durbakayım, gelecek  2-3 yıl içinde de bölgedeki dönüşüm sürecinin tamamlanacağını, burada yeni ve  modern bir şehrin ortaya çıkacağını aktardı.  Durbakayım, sorunlu adalar için öncelikli amaçlarının anlaşmayla  çözülmesi yönünde olduğunu ifade ederek, ancak böyle bir projenin fırsatçılara  kurban edilmeyeceğini bildirdi.

300 bin nüfus

Durbakayım, 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda toplam 60 bin konut  ve iş yerinin inşa edileceğini kaydederek, "Fikritepe, takriben 250-300 bin  arasında bir nüfusa sahip olacak." dedi.  Fikirtepe Platfomu'nun Başkanı Durbakayım, "Bağdat Caddesi'nin  ticaretini çeken, Ataşehir'in finansından pay alan, E-5'in altında lokasyonu  bulunan, denize yakın, bitişiğinde metro durakları bulunan ticari ve oturum  merkezi olacak. Alıcılar bunları biliyor ve ciddi ilgileri var. Burası,  önümüzdeki 3 yılın sonunda bambaşka bir Fikirtepe algısıyla ortaya çıkacak."  ifadelerini kullandı. Bölgenin plansız bir şekilde yapılaştığını, kötü bir yapı stoku  bulunduğunu dile getiren Durbakayım, sosyal donatı alanlarından mahrum bölgenin  ciddi risk de içerdiğini bildirdi. Durbakayım, "Bir zamanlar gecekondularla anılan Fikirtepe'ye el  atılmasaydı beklenen deprem olduğunda en büyük zayiat burada olurdu. Şu an için  burası boşaltıldığı için can kaybı olmayacağından şanslıyız." diye konuştu.

Durbakayım, yeni Fikirtepe'nin ciddi bir alışveriş merkezi olacağını  belirterek, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde yer bulamayan şirketlerin bu  bölgeye geleceğini söyledi. Fikirtepe'nin Bağdat Caddesi'ndeki gibi sınırlı değil, ciddi ve büyük  bir alışveriş merkezi olacağını dile getiren Durbakayım, "İnsanlar artık biraz  açık havada alışveriş yapmak istiyor. Dünyanın en geniş ve güzel alışveriş  caddelerinden biri olacak. Barselona'daki La Rambla Caddesi'ne benzer bir cadde  yapılmasını planlıyoruz. Hem de epey uzun olacak." dedi.  Durbakayım, bölgede çok ciddi sosyal donatı alanları ve yeşil alan  olacağını ifade ederek, "Fikirtepe'nin yüzde 40'ı yeşil alan ve sosyal donatı  alanı olacak. Altyapı son derece hızlı ilerliyor." diye konuştu.  Burada otopark sorunu yaşanmayacağını dile getiren Durbakayım, daire  başına 1,5-2 otopark düşeceğini bildirdi.

Durbakayım, Fikirtepe'de 3 projede teslimlerin başladığını kaydederek,  1 projede de hak sahiplerinin eşya taşımaya başladığını aktardı.   Teslimlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını dile getiren  Durbakayım, beklentinin çok üzerinde bir kalitede teslimlerin yapıldığını  söyledi.  Durbakayım, Fikirtepe'den yer alanların artık mutlu olduğunu  kaydederek, "Bu yazın ortası itibarıyla oturumların başlamasını düşünüyoruz.  Oturumun olması için binalardaki bütün donanımlar mevcut. Yollar da yapılıyor."  ifadelerini kullandı.  Projeler başladıktan sonra değer artışının yüzde 120 olduğunu kaydeden  Durbakayım, "Ancak daha kentsel dönüşüm söylentisi başladığında fiyatlar zaten  birden ikiye katlandı. Yani bölge çok ciddi değerlendi. Bu yerine göre değişiyor  ama vatandaşın da arsasının, dairesinin değeri kat kat arttı." diyerek sözlerini  noktaladı.