Çalışma hayatında bilgisayar kullanımının artmasıyla, kötü ofis ergonomisine bağlı sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Özellikle gün boyu masa başında çalışanlarda boyun, omuz ve sırt ağrıları ve karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklar görülüyor. Sadece ABD’de yılda 70 milyon kişi kas iskelet hastalıkları nedeniyle doktora gidiyor. İş kaybından doğan maddi kayıp 20 milyar doları geçerken, hastalıkların yarattığı toplam ekonomik yük ise 45-54 milyar dolar aralığına ulaşıyor.
Çalışma ortamında yapılan değişiklikler ve ergonomik ürünlerin kullanımı ile masa başı çalışanların sağlığını korumasına yardımcı olmak mümkün. Sandalye, klavye, mouse ve telefon pozisyonu ile monitör yüksekliğinin doğru ayarlanması ve parlamayı engelleyen bir ışık kaynağı kullanımı ile yaratılan konforlu bir çalışma ortamı bu rahatsızlıkları önleyebiliyor. İşyerlerinde yapılan ergonomik iyileştirmeler ayrıca şirketlere verimlilik ve iş kalitesi artışı gibi katkılarda bulunuyor.
Ofis ergonomisi hakkında çıkan yönetmelik de işvereni teşvik ediyor
İnovatif çözümleriyle hayatı kolaylaştıran ve yenilikçi binlerce ürün geliştiren 3M’in geniş ürün yelpazesi içinde, çalışma ortamlarını konforlu ve verimli bir hale getirmek için tasarlanan bilgisayar ekran filtreleri, ayarlanabilir doküman tutacakları, el ve bilek bölgelerindeki gerilmelerden dolayı oluşabilecek zararı önlemeye yönelik mouse pad ve klavye için jelli bilek desteklerinin yanu sıra, ayak destekleri, laptop destekleri, monitör standları gibi ofis ürün ve aksesuarları da yer alıyor.
Ofis ergonomisinin iş güvenliği kapsamında değerlendiridiğini vurgulayan 3M Tüketici Ürünleri Grubu Pazarlama Müdürü Seda Aktaş, şu yorumda bulunuyor:
"Geçtiğimiz yıl 'Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik' başlığı ile sektörde kanunsal bir düzenleme yapılması, ofis ergonomisinin işveren nezdinde gündeme gelmesini sağladı. Kanunda işverenin ekranlı araçların kullanımından kaynaklanan riskler için her türlü sağlık ve güvenlik önlemini alması artık zorunlu tutuluyor. Yönetmelik kapsamında sağlanması gereken bazı asgari gereklilikler var. Klavyenin ön tarafına, operatörün/çalışanın bileklerini dayayabileceği özel destek konulması, çalışma masası veya çalışma yüzeyi; ekran, klavye, dokümanlar ve diğer ilgili malzemelerin rahat bir şekilde düzenlenebilmesine olanak sağlayacak şekilde, yeterli büyüklükte ve ışığı yansıtmayacak nitelikte olması, operatörün/çalışanın rahatsız edici göz ve baş hareketleri ihtiyacını en aza indirecek şekilde yerleştirilmiş ve ayarlanabilir özellikte doküman tutucu kullanılması gerekiyor".