3M Türkiye, İhracat Yaptığı Ülke Sayısını 52'ye Çıkardı



"Uluslararası teknoloji şirketi" olma misyonuyla dünya çapında 70 ülkede faaliyet gösteren 3M'in Türkiye Güvenlik ve Grafik Ürünleri Ülke Direktörü Kerem Kürklü, şirketin dünya çapındaki yıllık satış rakamının 31.8 milyar dolara vardığını belirterek, 55 binden fazla ürünüyle dünya pazarındaki yerini koruduğunu anlattı.

"Uluslararası teknoloji şirketi" olarak tanımladığınız 3M'den bahseder misiniz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

3M, yüz on yılı aşkın süredir yeni fikirler geliştiriyor ve bu fikirleri dâhiyane ürünlere dönüştürüyor. İleri seviyedeki teknolojilerini, yeni ve sıradışı şekillerde kullanarak, inovasyon yeteneğini 55 binden fazla ürünüyle sergiliyor.

3M küresel düzeyde; Tüketici Ürün Grubu, Elektronik ve Enerji Grubu, Sağlık Bakım Ürünleri Grubu, Endüstri Ürünleri Grubu ve Güvenlik ve Grafik Çözümleri Grubu olmak üzere 5 ana iş grubu ve bu grupların altındaki 28 aktif satış ve pazarlama bölümünden oluşuyor. Yıllık satış rakamı 31.8 milyar dolar olan ve 70 ülkede faaliyet gösteren 3M’in dünya çapında 89 bin çalışanı bulunuyor.

3M’in yıllık satışlarının yüzde 35’inden fazlası son beş yılda geliştirilen ürünlerden geliyor. Bilimin, inovatif yaklaşımlarla insan yaşamını kolaylaştıracak çözümlere dönüştürülmesi, 3M’in başarısının ve global stratejisinin temelini oluşturuyor. Şirketin yeni marka platformu, “bilim insan yaşamı için kullanılmadığı sürece sadece bilim olarak kalır” gerçeğinin altını çiziyor.

AR-GE çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

3M’in bugün ulaşmış olduğu başarıda Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırım kilit bir rol oynuyor. Ar-Ge’nin değerinin farkında olan 3M, her yıl gelirinin yaklaşık yüzde 6’sını Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. 3M’in küresel düzeyde üretim tesislerinde ve Ar-Ge laboratuvarlarında çalışan mühendis sayısı ise 11 bin. Bunların sadece 8 bini Ar&Ge çalışanlarından oluşuyor. 3M’in büyümesinin lokomotifi olan inovasyon, ortak fikirler ve teknoloji kültürünü yansıtıyor.

3M’in sadece müşteriler ile inovasyon süreçlerini gerçekleştirmeye adanmış 40’tan fazla Müşteri İnovasyon Merkezi bulunuyor. Aralarında geçtiğimiz Mart ayında açılışı yapılan Türkiye Müşteri İnovasyon Merkezi’nin de bulunduğu bu merkezler, 3M ürünlerinin hayatın birçok noktasına erişmesine olanak sağlıyor. Müşteri İnovasyon Merkezleri, müşterilerle temasa geçmek ve işbirliği yapmak için 3M’in Ar-Ge alanındaki küresel gücünden ve 46 teknoloji platformundan yararlanıyor, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik inovasyonları hayata geçiriyor.

3M, Türkiye pazarına ne zaman giriş yaptı? Yatırımlarını anlatır mısınız?

3M, Türkiye pazarına girdiği 1987’den bu yana pek çok kilometre taşını geride bıraktı. Önce 1988’de Scotch-Brite’ın Türkiye lansmanını yaptı, 1992’de ise ilk üretim tesisini kurduktan sonra Türkiye’de üretime başladı. Her geçen yıl tüketicisiyle buluşturduğu yeni inovatif ürünlerle portföyünü genişletti. 2001’de iş güvenliği ürünlerinin üretimine, 2002’de endüstri/filtre ürün gruplarının üretimine, 2005’te kişisel bakım ürünleri, 2008’de otomotiv ürünleri ve 2009’da ise sağlık ürünlerinin üretimine başladı. 2012’de, Türkiye’deki 25. yılını kutlayan 3M Türkiye, aynı yıl Türkiye’de ikinci bir üretim tesisi olan bölgesel üretim üssü (Super Hub) yatırımı yapma kararını verdi. 3M Çerkezköy tesisi Türkiye’de üretime Scotch-Brite ile başladı ve şimdi CEE ve MEA bölgeleri için Scotch-Brite ürünleri için üretim merkezi haline geldi.

Çerkezköy’de 60 bin metrekarelik alana sahip tesisinde üretime devam eden 3M Türkiye, 2012 yılında Super Hub yatırımının temellerini attı. Tesis, 2015 Şubat ayında faaliyete geçti. Super Hub Türkiye ile birlikte bölge ve dünya pazarına üretim yapacak bir bölgesel üretim üssü durumunda. Çorlu’daki Super Hub üretim tesisi 200 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. 3M’in Super Hub yatırımı önümüzdeki yıllarda 500 milyon dolara kadar çıkacak. Önümüzdeki dönemde de yıllık toplam satış değerinin 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Amerika dışında 10 tane Super Hub tesisi olan 3M, 11. Super Hub yatırımını Türkiye’de gerçekleştirdi. Bu tesis, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesini kapsayan geniş bir coğrafyadaki en büyük üçüncü Super Hub tesisi konumunda. 3M’in Türkiye ile Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki büyüme hedefine önemli katkı sağlayan Super Hub, ülkeye Ar-Ge getirilmesi, organizasyonun son derece kalifiye çalışanlar ile genişletilmesi ve bölge için önemli bir üretim merkezi olmasının yanı sıra 3M Türkiye’nin ihracat kapasitesini de artırıyor.

Şirketin Türkiye ekonomisindeki yeri nedir?

3M küresel düzeyde olduğu gibi Türkiye’de de Tüketici Ürün Grubu, Elektronik ve Enerji Grubu, Sağlık Bakım Ürünleri Grubu, Endüstri Ürünleri Grubu ve Güvenlik ve Grafik Çözümleri Grubu olmak üzere 5 ana iş grubu altında faaliyet gösteriyor. Bu grupların altındaki 28 aktif satış ve pazarlama bölümüyle, kişisel bakım, ev, hobi ve kırtasiye ürünleri, elektrik, elektronik, telekomünikasyon sistemleri, sağlık ürünleri, trafik güvenliği, grafik ve reklam çözümleri, işçi ve işyeri güvenliği çözümleri ve otomotiv, kimyasal üretim gibi sektörlerin yanı sıra inşaat sektörüne hizmet veriyoruz.

Bu çalışmalarımız neticesinde 3M Türkiye 2011 yılında Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı şirketi arasında yer almaya başladı. 2 yıl içerisinde elde ettiği belirgin büyüme ile 2013 yılında ise Türkiye’nin ilk 500 ihracatçı şirketi arasında girmeye hak kazandı.

3M Türkiye, 2013 yılında bugüne kadar da Türkiye’nin ilk 500 ihracatçı şirketi içerisinde yer almaya devam ederken; ihracat yaptığı ülke sayısını artırmaya devam ediyor. 2013 yılında 39 ülkeye ihracat gerçekleştiren 3M Türkiye, bugün 52 ülkeye ürün ihraç eden bir şirket konumunda. 3M’in 28 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki çalışan sayısı ise yaklaşık 600. Elde edilen gelir açısından da Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ülkesi.

Reklam Goruntulenme Bolumu