Nükleer Enerji İçin Temaslar Başladı



Yapımı yeniden gündeme gelen nükleer santrallar ile ilgili görüşme maratonu, ABD'li Westinghouse yetkililerinin Ankara'daki temasları ile başladı. Kurulması planlanan ilk nükleer santralı için başta ABD olmak üzere Avrupa'nın birçok reaktör üreticisi firma ile Türkiye'nin önde gelen inşaat ve montaj firmalarının yarışması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan ilk ihaleyi de ENKA İnşaat liderliğindeki grupla kazanan ancak daha sora iptal edilen ihalede de konsorsiyum lideri olarak tanınan ABD'li Westinghouse firması yetkililerinin Ankara'da proje ile ilgili bilgi alarak açılacak ihaleye ön hazırlıklar yaptığı öğrenildi.

Projeyi TEAŞ yürütecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek nükleer santral projesi ile ilgili yer seçimi ve kurulacak santralın kapasitesi ile projenin maliyeti yapılacak uluslararası ihale sonrası gelecek olan tekliflerden sonra belirlenecek.

Yılda yaklaşık 10 milyar kilovatsaat (KWH) enerji üretimine sahip olacak nükleer santral yapımı için açılan uluslararası ihaleye daha önce dünyanın önde gelen yerli ve yabancı firmaları teklif vermişlerdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeniden yapımı gündeme gelen ihaleye geçen sürede enerji sektöründe önemli yatırımları üstlenen yerli yabancı firmalarının yanı sıra bu teknolojiye sahip bazı yabancı firmaların da katılması bekleniyor.

Kimler katılmıştı?
1997 yılında dönemin hükümeti tarafından uluslararası düzeyde ihale edilen ihaleye şu konsorsiyumlar katılmıştı:

NPI Konsorsiyumu: Siemens (Almanya), Hochtief (Almanya), Framatom (Fransa), Gec-Alsthom (Fransa), Campenon Bernard (Fransa), Garanti-Koza (Türkiye), Tekfen (Türkiye).
Westinghouse-Mitsubishi Konsorsiyumu: Westinghouse (ABD), Raytheone and Duke (ABD), Mitsubishi Heavy Int. (Japonya), Enka İnşaat(Türkiye), MNG (Türkiye).
AECL Konsorsiyumu: AECL (Kanada), Hitachi (Japonya), Itochu (Japonya), Gama Endüstri (Türkiye), Güriş İnşaat (Türkiye), Bayındır İnşaat (Türkiye), Ansoldo (İtalya), Daiwoo (Güney Kore).

Enerji politikalarının yeniden saptanması ve belirlenen yeni strateji planı doğrultusunda nükleer santral projesinden vazgeçilmiş, ihale daha sonraki bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmişti.

Üç santral yapılacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2014'e kadar 3 adet 5 bin megavatlık nükleer enerji tesisi kurmayı planladıklarını söylemişti. Nükleer santralin yeri konusunda da bazı tespitleri olduğunu ifade eden Güler, sonucun kısa zamanda bir paket halinde açıklanacağını belirtti.

Güler, nükleer santralin yeri konusunda özel sektörün de tercihinin söz konusu olduğunu ifade ederek, "bizim görüşümüz kamu olarak belli bir yerde aşağı yukarı şekillendi ama onlarla da görüşerek bunu netleştirelim diyoruz'' dedi.