38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul Başladı



Dünya genelinde yapı sektörünün en büyük beş fuarı arasında yer alan ve ürün çeşitliliği, uluslararası etkinlikleri, yarattığı iş fırsatları ile bu yıl da yapı sektörünün zirvesi olma iddiasındaki 38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul başladı. 17 bin 400 ürün, teknoloji ve hizmetin sergileneceği 38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, 25 Nisan Cumartesi akşamına kadar ziyaret edilebilecek. İş Geliştirme Platformu etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'konuk ülke projesi' kapsamında bu yıl Kazakistan'ın ağırlandığı fuarda yurtdışı alım heyetleri ikili görüşmeleri de 42 ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Fuarın açılışında yaptığı konuşmada "Önümüzdeki beş gün boyunca Türkiye yapı malzemeleri sektörü bu çatı altında toplanacak" diyen YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, bu yıl yüzde 20 büyüyen fuarın 100 bin metrekareye yayılan 14 salon ve açık alanda bin 250 firmanın katılımıyla gerçekleştirileceğini kaydetti. YEM Fuarcılık olarak yapı sektörü için yeni pazarlar yaratılmasına ve iş hacminin artırılmasına katkıda bulunmanın değişmez hedefleri olduğuna vurgu yapan Başer; bu yıl 106 ülkeden konuk ve katılımcının 38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'u ziyaret edeceğini belirtti. Başer ayrıca bu yıl hayata geçirilecek olan ve ITE Group tarafından gerçekleştirilen farklı coğrafyalardaki 25 organizasyonu kapsayan ortak proje ile de yapı malzemeleri sektörü ihracat potansiyelini artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un Türkiye'nin ilk ihtisas fuarı olduğunu anımsatan Başer; açılışa katılan Doğan Hasol'a da böyle bir dünya markasının yaratılmasındaki önemli payı için teşekkür etti.

ITE Group Plc. Bölge Direktörü Vincent Brain de bu yıl 110 binden fazla ziyaretçi çekmesi beklenen 38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un konuklarının 8 bininin yeni ortaklar, tedarikçiler bulmak için yurtdışından gelen kişiler tarafından oluştuğuna işaret etti. "Dünyanın farklı ülkelerinden gelmiş ve sadece müteahhitlerden oluşmayan; mimarların, tedarikçilerin, iş insanlarının da içinde olduğu bir ziyaretçi profilimiz var" diyen Brain; bunun, İstanbul'un iş yapma açısından öneminin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bir fuarı fuar yapan en önemli şeyin katılımcıları olduğuna işaret eden ve ITE Group'un dünya genelinde düzenlediği yapı malzemeleri fuarlarının 1,5 milyonu aşkın ziyaretçi çektiğini söyleyen Brain; bu küresel ağın yereldeki başarı için de önemli bir tamamlayıcı unsur olduğuna dikkat çekti.

Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev ise Türkiye ve Kazakistan arasındaki köklü ilişkilere vurgu yaptı ve bin 500 civarında Türk inşaat şirketinin Kazakistan'da iş yaptığına dikkat çekti. Avrasya Ekonomik Birliği üyesi Kazakistan'ın 200 milyon nüfusa sahip büyük bir coğrafyanın önemli bir parçası olduğunun altını çizen Tüymebayev; geliştirilecek işbirliklerinin, birlik üyesi diğer ülke pazarlarına ulaşmak açısından da önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Kazakistan ziyaretinde yaklaşık 800 milyon dolarlık hacme sahip yeni anlaşmalar imzalandığını belirten Tüymebayev; Türk yapı malzemeleri üreticilerini Kazakistan'da üretim yapmaya davet etti.