Bu yıl da binlerce ürün çeşidi, yeni teknoloji ve hizmeti yapı sektörü profesyonelleriyle buluşturmaya hazırlanan ve “Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı” olma özelliğini taşıyan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul ile eş zamanlı olarak yürütülen alım heyetleri programı başladı. T.C Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) ile birlikte düzenlenen Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri, bu yıl da Kosova'dan Moğolistan'a, Kuzey Afrika ülkelerinden 36. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un da konuk ülkesi olan Azerbaycan'a kadar onlarca ülkeden alım heyetini Türkiye yapı malzemesi sanayicileri ile buluşturdu. OAİB tarafından gerçekleştirilen alım heyeti programlarının içinde katılımcılar tarafından en çok ilgi gören programlardan biri olan ve WOW İstanbul Convention Center’da gerçekleştirilen buluşmada firmalar, fuar öncesi birbirlerini tanıma fırsatı buldular.
Mohammed Y. Bahnas - BIC for Contracting and Construction Yönetim Kurulu Başkanı / Mısır
Geçen yıl da Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'u ziyaret etmiştim; ayrıca MUSİAD'ın düzenlediği fuara da gelmiştim. Daha önce birlikte iş yaptığımız Türk firmaları oldu; örneğin bir beton santrali kurduk. Türkiye'de gözle görülür bir gelişme var; inşaat sektörü çok hızlı adımlarla büyüyor. Ortak kültürel değerlerimiz ve geçmişimiz nedeniyle ilgiyle izliyoruz; burada kendimizden birşeyler buluyoruz. Mısır şu anda bir geçiş dönemi yaşıyor; ancak birkaç yıl içinde hiç kimsenin düşünemeyeceği gelişmeler yaşanacak; ekonomik ve politik anlamda herşey yerine oturacak. Örneğin Süveyş Kanalı bölgesinde 100 milyar dolarlık bir bütçeyle hayata geçirileceği söylenen büyük bir sanayi bölgesi projesi gündemde... Demir-çelik, çimento, kauçuk-lastik gibi malzemelerin üretileceği ağır sanayi tesisleri kurulacak. Neden Türkiyeli girişimcilerle bu konularda iş birliği olmasın? Mısır'da ve civarında yapılacak çok iş var. Mısır'ın iş gücünden faydalanılabilir; Orta ve Güney Afrika'ya açılmak için bir üs olarak kullanılabilir.
Hamza Boussaa - SPI El Madina Yöneticisi / Tunus
Biz, farklı ölçekte gayrimenkul projeleri geliştiriyoruz. Tunus Ticaret Odası aracılığıyla böyle bir organizasyon olduğunu öğrenince katılmaya karar verdik. Seramik ıslak hacim ürünlerinden armatürlere, iç dekorasyon malzemelerinden mobilya ve kapı çeşitlerine kadar birçok farklı kalemle ilgileniyoruz. Tunus'ta çok canlı bir inşaat sektörü var; bu nedenle genel ekonomik manzaradan bağımsız değerlendirmek gerek. Bizler ülke olarak kirada oturmayı sevmiyoruz ve çok yaygın bir konut kredisi sistemimiz var. Bu nedenle pekçok Tunuslu kira ödemektense, kredi ödemeyi tercih ediyor. Elbette bu da inşaat sektörüne çok olumlu yansıyor. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, Türkiye inşaat sektörünü keşfetmek için çok önemli bir fırsat olacak. Ürün kalitesi ve fiyat dengesi iyi kurulduğu sürece, Tunus pazarında etkili olmamak için hiçbir neden yok.
Badis Messaoud - E.T.P.B Promoteur / Cezayir
Cezayir İşveren Konfederasyonu aracılığıyla organizasyondan haberdar oldum. Her türlü yapı malzemesiyle ilgileniyoruz; bu anlamda birlikte çalışabileceğimiz Türk firmaları arıyoruz. Cezayir büyük, zengin bir ülke; önemli petrol kaynakları var. Türkiye ile iyi bir partner olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü ortak değerlerimiz, birbirimizi anlamamızı kolaylaştırıyor. Zaten bu nedenle Cezayir'de iş yapan önemli bir Türk popülasyonu var ve özellikle onlarla iş yapmak tercih ediliyor. Ülke olarak işçiye de, projeye de, malzemeye de ihtiyacımız var. Devlet, son zamanlarda önemli projeler üzerinde çalışıyor; örneğin dar gelirliler için ülke genelinde 2 milyon sosyal konut yapılıyor.
Jevric Jelena - Art Beton Co Satış Müdürü / Karadağ
Podgorica'daki Türk Büyükelçiliği'nden aldığımız davetle organizasyona katılmaya karar verdik. Böyle fuarlar ve orgaziasyonlar, işbirliği olanaklarını geliştiriyor. Kimyasal katkı malzemeleri, boya, beton sokak elemanları üreticileriyle görüştük. Betonla ilgili herşeyle ilgileniyoruz.
Valentina Pajovic - Cijevna Komerc / Karadağ
Görüşmelerden memnunuz. Gayrimenkul projeleri geliştiriyoruz. Yalıtım malzemeleri, iç dekorasyon ürünleri ve boya üreticileriyle görüştük.
Bayar Ulzii (solda) ve Batkhuu LuvsandorjBayar Ulzii - Tumen Sant Trade LLC / Moğolistan
Ortak bir geçmişimiz var; ancak zaman içinde bir kesinti yaşamışız. Şimdi yeniden bir araya geliyoruz. Ticari ve kültürel iş birliğimizin zaman içinde artarak devam edeceğine inanıyorum. Moğolistan pazarında şu an daha çok Rus ve Çin ürünlerini görüyorsunuz; ancak Türkiye de rahatlıkla kendine bir yer bulabilir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sonrası, artık Moğolistan için vize almanız gerekmiyor. Moğolistan büyük bir ülke ve inşaat sektörü, madencilikten sonra ülke için en önemli ikinci iş kolu. 3 milyonluk nüfusunun 1 milyonu başkent Ulan Batur'da; kentin yüzde 70'i de küçük konutlarda yaşıyor. Bu nedenle hükümet, yeni inşaat projelerini teşvik ediyor. Ayrıca ülkeyi boydan boya katedecek büyük ulaşım projeleri, termik santrallerin kurulması söz konusu. Ülke olarak şu an ithalata bağımlıyız; ancak hedefimiz Moğolistan'da inşaat malzemeleri üretmek. Bunu da Türkiye ile birlikte yapabiliriz.
Batkhuu Luvsandorj - Alag Aduut Co. Ltd. / Moğolistan
Pekçok farklı ülkeden birçok girişimciyle birlikte olmaktan çok memnunuz. Biz, inşaat malzemesi ve mobilya ticareti yapıyoruz; ayrıca maden ocaklarında çalışan personel için işçi konutları inşaa ediyoruz.