35 Yıllık Çöplük Yeşil Alan Oluyor



Karadeniz Bölgesi'nde katı atıkların düzensiz bertaraf edilmesi ve gelişigüzel vahşi depolama yöntemlerinin uygulanması, uzun süredir çözülemeyen çevre sorunu olmaya devam ediyor. Soruna çözüm için bir araya gelen belediyeler çöp depolama alanları oluştururken, maddi imkanları yetersiz kalan belediyeler, vadiler, dere yatakları, orman ve eski taş ocakları gibi alanlarda vahşi depolama yöntemleri uyguluyor.

DHA’da yer alan habere göre; Ünye ilçesinde 35 yıldır vahşi depolama yapılarak kullanılan çöp depolama alanının üzerinin kapatılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan proje kapsamında çalışma başlatıldı. Projeyle; toprak hafriyatla doldurulan alanın yeşil alana dönüştürülmesi, bu sayede de çevreye yayılan kötü koku ve görüntünün ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, çöplük olarak kullanılan 80 dönümlük arazinin üzerini kapatacaklarını, halka açık yeşil alan yapacaklarını söyledi. Ünye ilçesindeki çöp alanına alımların durdurulduğunu, mevcut bölgeye bin kamyon ile hafriyat toprağı serdiklerini, rehabilite çalışmalarının da devam ettiğini belirten Güler, “Göreve geldikten sonra çevre ve doğaya önem veren projelerimizi hayata geçirmeye başladık. Ünye ilçemizdeki çöplükte vahşi depolama yapılıyordu, artık buradaki sorunu çözüyoruz. Bu şekilde Ünye ilçemiz, daha güzel bir yapıya kavuşmuş olacak. Buraya bir daha çöp dökülmeyecek. 80 dönüm yerden muhteşem bir alan kazanıp, burayı vatandaşlarımızın kullanabileceği bir yer olarak kullanacağız. Halka açık yeşil alan buraya çok yakışacak, çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.

“Önceliğimiz çöpü enerjiye dönüştürmek”
Yaşam kalitesini yükseltecek projelere büyük ağırlık verdiklerini anlatan Güler, “Burada 35 yıldır süren çöp meselesi vardı, bu bizim ayıbımızdı. Orayı vahşi çöp depolamasından kurtardık. 80 dönüm alanla ilgili proje hazırlıyoruz. O çöplüğün üzerinde köpekler, martılar, kuşlar inip çıkıyordu. Her şeyden öte, görüntü kirliliğiydi. Dolayısıyla bunların hepsini giderdik. Bundan sonra çöpü enerjiye dönüştürmek veya gübre olarak kullanmak istiyoruz. Fatsa’da da benzer durum söz konusuydu. Fatsa’ya da artık vahşi çöp dökülmeyecek, çalışmalarımızı yaptık. Burada da bu önemli problemi gidermiş olduk. Çöpleri çöp toplama merkezlerinde toplayıp ayıklayarak, bunlardan hem endüstriyel ekonomik fayda sağlamak, hem de enerjiye dönüştürmek bizim birinci önceliğimiz. Fatsa ve Ünye’nin bu sorunlarını çözmede de mutluyuz” diye konuştu.