31 Enerji Tesisi Devreye Girecek



Türkiye’nin hızla artan elektrik talebini karşılamak amacıyla inşaatları süren toplam 31 tesis, 2010 yılına kadar teker teker devreye girecek.

Bu arada yapılan projeksiyonlarda 2007 yılından itibaren güvenilir üretim bakımından riskli döneme girileceği, güvenilir üretimin tüketimi karşılayamayacağı hesaplanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre, toplam 5 bin 36,6 megavat kurulu gücündeki tesislerin en büyüğünü bu yıl sonundan itibaren ünite ünite devreye girmeye başlayacak toplam bin 440 megavat kurulu güçteki Elbistan B termik santralı oluşturuyor.
Söz konusu santrallardan ikisini kömüre dayalı santrallar oluştururken, DSİ tarafından inşa edilen 25 hidroelektrik santralın toplam kurulu gücü 2 bin 789.2 megavat düzeyinde olacak.
İnşa halindeki hidroelektrik santralların en büyüğünü ise 670 megavat kurulu gücündeki Deriner barajı. Söz konusu baraj 2006-2007 yıllarında devriye girecek.

2006’DAN SONRASI KARANLIK
Bu arada yapılan projeksiyonlarda 2007 yılından itibaren güvenilir üretim bakımından riskli döneme girileceği, güvenilir üretimin tüketimi karşılayamayacağı hesaplanıyor. Ancak bazı çevreler projeksiyonda EPDK’dan lisans alanların hepsinin hesaba katılmasının yanlış olduğunu, bunların hepsinin gerçekleşemeyebileceğinin dikkate alınmasını istiyorlar. Hatta bu çerçevede TBMM KİT Komisyonu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan konunun incelenerek gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Bakanlık ise mevcut santralların rehabilitasyonu için kaynak arayışları çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile çalışma yürütüyor. Bunun dışında acil durumlarda başvurulabilecek yollar arasında mevcut kömür santrallarına yeni üniteler ilave edilmesi de hesaba katılarak bir çalışma başlatıldı.
Özelleştirmenin zamanında yapılamaması ve girişimcilerin EPDK’ya başvurarak büyük çaplı yeni santrallar kurmaya başlamaması ihtimali gözönünde bulundurularak, hangi santrala nasıl ve ne güçte yeni üniteler kurulabileceği yönünde bir ön çalışma yapılacak.
Yetkililer, bir santralın kurulmasının en az 4 yıl sürdüğüne dikkat çekerek, mevcut santrallara yeni ünite eklemenin mevcut altyapıdan yararlanıldığı için hem daha çabuk (iki yılda), hem de daha düşük maliyetle kurulabildiğini belirtiyorlar.