30’un Üzerinde Aktif Fay Var

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 30’un üzerinde aktif fay saptandı.
MTA tarafından yapılan araştırmada, saptanan fayların 25’inin büyük deprem potansiyeline sahip olduğu belirlendi. Devlet Bakanı Salih Yıldırım, bölgeden geçecek boru hatlarının depreme dayanıklı inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Devlet Bakanı Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün Doğu ve Güneydoğu Anadolu fay hatlarına ilişkin yaptığı araştırmaların sonuçları açıklandı. MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker, kurumun çalışmalarının Doğu Anadolu bölgesinde yoğunlaştığını söyledi.

YİRMİ BEŞ’İ BÜYÜK DEPREM POTANSİYELİNE SAHİP
Işıker, “Müdürlükçe yapılan çalışmalarda bölgede 30’un üzerinde aktif fay belirlendi. Bunların yirmi beşi büyük deprem potansiyeline sahip” diye konuştu.
Bakan Yıldırım ise, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden geçen doğalgaz ve petrol boru hatlarının olası bir depremden etkilenmeyecek şekilde inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Yakın zamanda yaşanan Marmara depremine dikkat çeken Yıldırım, “Ford Otomotiv tesisleri vardı, bölgede çok hasar olmasına rağmen bu tesislerde tek bir çizik olmadı. Neden? Çünkü, depreme uygun inşatat yaptılar, stratejik öneme sahip bu tesisler için de öyle zannediyorum ki bu dikkate alınır” diye konuştu.

“ÇALIŞMALAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMALI”
MTA’nın teknik altyapı ve donanımının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, deprem çalışmalarının da tek çatı altında toplanması gerektiğini belirtti. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de çok sayıda kurum ve kuruluş bu konuda çalışıyor görünüyor. Bizim yapmak istediğimiz bir önemli husus da şu ki bu merkezlerin, bilim adamlarının çalışmalarını bir yerde toplamak, bunları birleştirmek, verilerden sağlıklı sonuçlar çıkarmak, projelendirip ortaya çıkarmak.”

MARMARA İÇİN ÖN SONUÇLAR AÇIKLANIYOR
Bu arada, Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmalarının ön sonuçlarının 4 Ekim Cuma günü açıklanacağı bildirildi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı ve TÜBİTAK Deniz Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Naci Görür, cuma günü saat 11.00’de yapılacak basın toplantısında, L’Atalante Gemisi’nin 17 Eylül’den itibaren Marmara Denizi’nde sürdürdüğü deprem araştırmalarının ön sonuçları hakkında bilgi verecek.
Toplantı, Marmara Araştırma Merkezi’nin Gebze’deki tesislerinde yapılacak.