3. Köprü Projesi Belediye Meclisinde Onaylandı



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, ‘3. Çevreyolu ve Bağlantı Yolları’nı da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin 1/25.000 ölçekli planlara işlenmesini onayladı. Beldiyenin resmi internet sitesinden yayımlan haberde; 3. Köprü'nün ormanlara ve su havzalarına zarar vermeyeceğini vurgulayan AK Parti Gurup Başkan Vekili Ergün Turan, “Havzaların imara açılmasına karşıyız, ancak İstanbul'da 3. Köprü bir ihtiyaç olarak ortadadır” açıklamasında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ‘3. Çevreyolu ve Bağlantı Yolları’nı da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ni 1/25.000 ölçekli planlara işlenmesini onayladı. Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun projeyi anlattı.

Uzun: "3. Köprü şehir içindeki transit taşıma yükünü alacak"

İstanbul’da günlük 1.5 milyonluk Boğaz geçişi yolculuğunun 1.3 milyonunun Boğaz Köprülerini kullanarak gerçekleştiğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun, Boğaz köprülerinin araç taşıma kapasiteleri iki köprü toplamında 250 bin araç/gün olmasına rağmen, halen her iki köprüden günde toplam 440 bin civarında araç geçtiğini söyledi. Bu rakamın bazen 470 binlere ulaştığını ve bu nedenle Boğaz geçişlerinde sürekli kuyruklar oluştuğunun altını çizen İrfan Uzun, şunları kaydetti:

“İstanbul Boğazı'ndaki ulaşım problemlerinin dışında; İstanbul’a Anadolu’dan ve Trakya’dan ulaşım sağlayan TEM Otoyolu'nun günlük araç taşıma kapasitesi 90 bin araç olmasına karşın, her iki yönde otoyoldaki günlük trafik miktarı 150-160 bin civarındadır. Bu yollarda zaman zaman çok daha fazla trafik oluşmakta ve otoyolun İstanbul girişlerinde kuyruklar olduğu görülmektedir. İstanbul’a giriş sağlayan TEM Otoyolunda son yıllarda meydana gelen trafik artışlarının ortalaması yıllık yüzde 15 civarındadır ki bu artış hızı ile 2-3 yıl içerisinde batıda Hadımköy ile doğuda Kurtköy arasındaki 100 kilometrelik otoyol bölümünde sürekli kuyruklanma görülmesi beklenmektedir. Ayrıca, İstanbul Boğaz köprüleri üzerinden geçen 440 bin günlük trafiğin yüzde 10 kadarı yaklaşık 50 bin’i ağır vasıtadan oluşmaktadır.”

İstanbul Boğazı'nı Garipçe-Poyraz kesiminden geçecek 3. Köprü'nün 130 kilometre ana yol ve 80 kilometrelik bağlantı yollarından oluştuğunu, projenin İstanbul’un batısındaki Kınalı Mevkiinden başlayıp Çatalca’dan sonra İstanbul’un kuzeyindeki Odayeri Köyü’ne ulaştığını anlatan Uzun, güzergâhın Anadolu yakasında Şile yolunu kestikten sonra Paşaköy’e ulaştığını belirtti. Otoyolun İstanbul kısmında bulunan 6 kavşağın şehir dışında tutulduğunu vurgulayan Uzun, “Odayeri ile Paşaköy arasında yeni bir kavşak planlaması yapılmamış olup, İstanbul 3. çevreyolunun transit trafik ile ağır vasıta trafiğini taşıması hedeflenmektedir” dedi.

Turan: “Projenin, İBB Meclisinin onayına sunulması demokratik bir tavırdır"

Meclis toplantısında söz alan AK Parti Gurup Başkan Vekili Ergün Turan da kendisinden önce yapılan konuşmalarda belirtilen ormanların ve havzaların zarar görmesi gibi hassasiyetlere katıldığını ifade ederek, 3. Köprünün havzalara zarar vermeyeceğini ve yeni imar getirmeyeceğini söyledi.

“Havzaların imara açılmasına karşıyız, ancak İstanbul'da 3. Köprünün bir ihtiyaç olduğu ortadadır” diyen Ergün Turan, Ulaştırma Bakanlığı’nın söz konusu planın her ölçeğini yapmaya tek başına yetkisinin bulunmasına rağmen, demokratik bir tavırla ve bir ilke imza atarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayına sunduğunu hatırlattı. Turan, “Yani konu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne hiç gelmeden de planları yapılabilirdi. 3194 sayılı kanunun 9. maddesinde bakanlığın plan yapma yetkisi çok açıklıkla ifade edilmiştir. Daha önceki hükümetler döneminde yapılan uygulamalar da bu yönde olmuş. Bu nedenle, büyük bir demokrasi örneği göstererek 3. Köprüyü İstanbulluların seçtiği bu meclise soran Sayın Başbakanımıza ve Hükümetimize özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"Plana Başkan Topbaş da dahil oldu, hassasiyetler göz ardı edilmedi"

‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin planlama sürecine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da dahil olduğunu, planda İstanbul’un hassasiyetlerinin özellikle görülebileceğini anlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’un kuzeyi baskı alanına alınmamalı, ormanlar imara açılmamalı. İşte bu hassasiyetler bu plana aktarılmıştır. Bu planda Paşaköy’den Odayeri’ne kadar çıkış verilmemesi bu hassasiyetin bir sonucudur. Öte yandan, gelişen Türkiye şartlarıyla birlikte dünya kentleriyle yarışa giren İstanbul’da 3. Köprü bir ihtiyaç olmuştur. Mevcut iki köprünün hemen sağında ve solunda hala orman alanı var. Köprü yapılaşmasına rağmen ormanlara zararı olmamıştır. Biz asla ormanların havzaların imara açılmasını öngörmüyoruz.

'İstanbul'un Anayasası'na muhalif bir karar değil

İstanbul, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı yaparak kendi anayasasını oluşturmuş bir şehirdir. Buna muhalif bir planlama da söz konusu değildir. 3. Köprü güzergahındaki arazilerin yüzde 60’ı planlanmış ve bu planların yüzde 70’i orman arazisidir. Bu plan bizim namusumuzdur. Buna sahip çıkacağız. Kendi dönemimizde 1. ve 2. Köprünün arazisinde imara izin vermediğimiz gibi 3. Köprü arazisinde de izin vermeyeceğiz.”

Akademisyenlerin “3. Köprü İstanbul’a neden lazım?” başlıklı teknik bir rapor hazırladığını ve bu raporda TEM otoyolunda her yıl yüzde 15 trafik artışı yaşandığına dikkat çekildiğini dile getiren Turan, “Bu raporda 2-3 yıl içerisinde batıda Hadımköy, doğuda Kurtköy arasındaki 100 kilometrelik otoyol bölümünde sürekli kuyruklar görülmesi beklendiği özellikle vurgulanıyor. 2. Köprüden her gün geçen 50 bin kamyonun 3. Köprüye aktarılması bile İstanbul trafiğine çok olumlu bir etki yapacaktır” şeklinde konuştu.

Ve rapor onaylandı...

Konuşmaların ardından ‘3. Çevreyolu ve Bağlantı Yolları’nı da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin 1/25.000 ölçekli planlara işlenmesini içeren rapor Meclis Üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen raporun komisyon görüşünde şu ifadelere yer verildi:

“Ulaşım Daire Başkanlığı’nın Kuzey Marmara Otoyolu’nun İstanbul İli sınırları içerisinde kalan (Kınalı-Gebze ayrımı (0+000-132+000) arası) kısmına ilişkin 1/25.000 ölçekli plan teklifi incelenmiş olup, İstanbul ili ile birlikte Kocaeli ve Sakarya illerini de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu projesinin İstanbul ili sınırları içerisinde kalan kısmının E-5 ve TEM Otoyolları ile entegrasyonunun sağlanacağı, böylece mevcut ulaşım ağı üzerindeki trafik yükünün azalacağı ve ciddi şekilde zaman tasarrufu sağlanarak ekonomiye katkılarının olacağı, ayrıca 1/100.000 ölçekli İstanbul ili Çevre Düzeni Planı’nda öngörülen vizyon ve hedeflere ulaşılmasına olanak sağlayacağı görüldüğünden, 1/25.000 ölçekli plan teklifi ve ekleri komisyonumuzca uygun görülmüştür.”