3. Köprü, Gecekondu Sakinlerini Korkuttu



CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in açıkladığı üçüncü köprü güzergâhına göre, Avrupa yakasının Boğaz kıyısında bulunan Tarabya mahallesinde 150’nin üzerinde gecekondu yıkılma tehdidiyle karşı karşıya... CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki grup sözcüsü Gökan Zeybek, “Tahminimize göre Tarabya mahallesindeki Şenevler olarak bilinen gecekondu bölgesinden yol geçmesi muhtemel” diye konuştu.

Tarabya ile Beykoz arasında yapılması İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın doğrulamasıyla netlik kazanan üçüncü köprünün Avrupa yakasındaki ayağı çok sayıda gecekonduyu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Üçüncü köprü projesinin gün ışığına çıkmasıyla güzergâh üzerinde bulunan mahallelerde yıkım korkusu başladı. Topbaş’ın güzergâhta bazı değişiklikler olabileceğini söylemesi üzerine tedirginlik, çok daha geniş bir alana yayıldı.

Yay çizecek

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Gökan Zeybek, güzergâhın Tarabya mahallesi içinde kalan kısmının Marmara Üniversitesi arazisi ile Fatih Ormanı arasında güneye doğru yay çizdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Köprünün yaklaşık 70 metre yükseklikte olduğunu varsayarsak, Tarabya Oteli’nin kuzeyinde yer alan Marmara Üniversitesi arazisinden Şenevler mevkii olarak bilinen gecekondu bölgesine kadar yolun viyadük üzerinden geçmesi gerekiyor. Viyadüğün geçtiği bölümde gecekonduların yanı sıra lüks siteler ve bir futbol sahası bulunuyor. Ancak, viyadük ayaklarının tam olarak nereye yapılacağını kestirmek güç. Şenevler’e kadar olan kesimin yüksekliği 70 metrenin altında olduğu için viyadük yapılması gerek. Eğer, güzergâh tahmin ettiğimiz gibi Şenevler’den geçerse, orada bulunan 150’ye yakın gecekondunun yıkılması gerekecek”.

Zeybek’e göre köprü güzergâhı Şenevler’den sonra Tarabya Bayırı caddesinin karşısına geçerek önce planlarda hayvanat bahçesi alanı olarak geçen ormanlık alana, Büyükdere caddesi üzerinden de Fatih Ormanı’na girecek.

Tapusu yok

1500’den fazla nüfusa sahip Şenevler, ağırlık olarak gecekondu tipi yapılardan oluşuyor. Bölgedeki binaların çoğunun tapusu bulunmazken, binalar Boğaz öngörünüm alanında olduğu için imara da kapalı. Bu nedenle olası bir yıkım durumunda gecekondu sahiplerine yasal olarak istimlak bedeli ödenmeyeceği belirtiliyor. Mahalle sakinleri ise başka bir bölgeye nakil için devlet desteği umut ediyor. Tarabya mahallesinde imarsız ve tapusuz binalarda yaşayan vatandaşlar, üçüncü köprünün gündeme gelmesiyle birlikte paniğe kapılarak muhtarlık ve Sarıyer Belediyesi’nden bilgi almaya çalışıyor.

Bu arada güzergâh dışında kalmasına rağmen Şenevler’in kuzeyinde yer alan Cumhuriyet mahallesi de istimlak korkusu yaşıyor. 30 yıl önce arazi mafyası tarafından satılan arsalarda 6200 bina bulunuyor. Mahalle halkı yıllardır tapu hayali kurarken, üçüncü köprü söylentileriyle artık evlerini kaybetme korkusu yaşıyor.

Cumhuriyet mahallesi endişeli

Tarabya’da viyadüğün geçtiği bölümde gecekonduların yanı sıra lüks siteler ve bir futbol sahası bulunuyor. Şenevler’e kadar olan kesimin yüksekliği 70 metrenin altında olduğu için viyadük yapılması gerek. Şenevler’in kuzeyinde bulunan Cumhuriyet mahallesinde oturanlar da tedirgin oldu.

‘Dağa çıkarız’

1971’de ailesi mahalleye taşınan ve doğduğundan beri burada yaşadığını belirten Ayhan Kaya, “Eğer, köprü yüzünden evlerimizi kaybedersek biz de buradaki dağlara çıkarız. Ne yapalım” diyor. Mahalledeki Huzur Emlak’ın sahibi Cengiz Küçükkurt, bölgedeki pek çok vatandaşın üçüncü köprü söylentisiyle paniğe kapıldığını söyledi. Küçükkurt, “Ev sahipleri, ‘Köprünün ayakları evimizin üzerinden mi geçecek?’ diye tedirgin. Birçoğu evlerini bir an önce elden çıkarma derdinde. Bu bölgede arsaların metrekaresi bin TL. Ancak, zaten satılık arsa bulmak neredeyse imkânsız. Çünkü, imar izni yok” diye konuştu.