İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, İstanbul Yeni Havalimanı'nın kiralanabilir alanlarına teklif yağdığını belirtti.
Havalimanı inşaatının yüzde 55'inin tamamlandığını hatırlatan Keskin, "Bu ilerlemeyi ve işletme tarafında hazırlanan sözleşmeleri, onları koruyacak maddeleri görünce, talep daha da artıyor" dedi.
Havalimanında duty free, yeme içme ve perakende olmak üzere 3 bölüm bulunduğunu, 55 bin metrekaresi duty free, 32 bin metrekaresi yeme içme ve 14 bin metrekaresi perakende alanı olmak üzere toplam 100 bin metrekarenin üzerinde kiralanabilir alan olduğunu bildiren Keskin, duty free anlaşmasını daha önce yaptıklarını belirterek, yeme içme ile alakalı ihaleyi bitirdiklerini, sözleşme maddelerinde ilerleme sağlandığını ve sözleşmenin yakında yapılacağını söyledi.
Atatürk Havalimanı'ndan, 2021'in başına kadar Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve mevcut işletmeci ile sözleşmesi olan 108 firmanın öncelik hakkı bulunduğunu aktaran Keskin, bunlarla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve herhangi bir sıkıntı olmadığını vurguladı.
"Perakende konusunda kiralama ile ilgili büyük talep alıyoruz"
Perakende konusunda 14 bin metrekare kiralanabilir alan olduğunu ifade eden Keskin, "Bu rakam Atatürk Havalimanı'nda 3 bin 500 metrekare civarında. Buranın kiralanmasıyla ilgili büyük talep alıyoruz" diye konuştu.
İstanbul yeni Havalimanı'nın, kendi alanında sıfırdan yapılan en büyük yapı ve gelecek yıl açılacak havalimanında ilk etapta yolcu kapasitesinin 90 milyon olacağını bildiren Keskin, şunları kaydetti:
"Bu havalimanı şehrin değişik bir noktasında olduğu için ticari ritminden doğan değişik ticari alanlar da oluşuyor. Çok müdahale etmeden, aynı sektörden çok fazla şirketin bir arada olmamasına gayret gösteriyoruz. Çünkü aynı sektörde faaliyet gösterip birbirine çok yakın işletme açan şirketler daha sonra ticari açıdan sıkıntı yaşayabilir."
"Keşke Türkiye'de olsa' denilen markalar gelecek"
Toplam kiralanabilir alanların yarısından fazlasını kiraladıklarını bildiren Keskin, "Burada Türkiye'de ilk defa ticaret yapacak uluslararası markalar bulunacak. Birçoğu anlaşmaya bağlandı. Şu anda duty free alanında 400'e yakın yerli ve yabancı firmanın yer alabileceğini söyleyebilirim. Yeme içme alanında da 'keşke Türkiye'de de olsa' denilen çok sayıda markayı görebileceğiz" şeklinde konuştu.
Uzak Doğu'dan Avrupa'ya, ABD'den Türk Cumhuriyetler'e kadar görüşmelerin devam ettiğini, en büyük ilk 10 hava yolu şirketinden Türkiye'ye uçanlar ile görüştüklerini ve ön protokol imzaladıklarını anlatan Keskin, gerek uçuş gerekse alan kiralama konusunda şirketlerin kendilerine ulaştığını, ulaşmayanlar ile irtibat kurduklarını, görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.