İstanbul'da inşaatı devam eden üçüncü havalimanında, Türk üreticilerin tüm ısrarlarına rağmen yerli yerine yabancı granit kullanılacak. Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, 1 milyon metrekareyi bulması beklenen granitlerin metrekare alış fiyatı 55 dolar civarında. Üstelik buna nakliye, vergi ve montaj da dahil değil. “Dolar bozdurun, Türk lirası kullanın” denilen bir dönemde, Brezilya'dan yapılacak granit ithalatının cari açığa en az 55 milyon dolar negatif etkisi olacak. Zor zamanlar geçiren yerli üreticinin yaşadığı kayıp da daha fazla artacak. Konuyu farklı platformlarda defalarca dile getirdiğini söyleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Başbakan Yıldırım'la 2 kez yüz yüze konuşup anlattım. Cumhurbaşkanı da yerli taş kullanılması konusunda talimat verdi. Ancak sonuç alamadık. 5 Temmuz 2015 Çin seyahatinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ‘havalimanında Türk doğaltaşı kullanılsın' diye ricada bulunduk. Firma ile üreticileri buluşturduk. 300 tane taş koyduk, gelip baktılar, beğendiklerini ayırdılar. ‘Tayyip Bey talimat verdi iş bitti' dedik. Ama bir baktık ki taşları ithal edeceklermiş. Amacımız birisi kazansın değil, Türk taşı kullanılsın” dedi.
Bahane üretiliyorlar
Yeni havalimanında yerli doğaltaş kullanılması konusunun sektörleri açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Kahyaoğlu, “Havalimanına inanılmaz bir yabancı ziyareti var. Aktarma yeri olacak. 150 milyon yolcu hedefleniyor. Doğal reklam yeri. Brezilya yarın ‘Dünyanın ikinci büyük havalimanına ben doğaltaş verdim' diye reklam yapacak. Türk granitinde radyasyon var dediler ama her granitte vücuda zarar vermeyen radyasyon vardır. Brezilya'dan alacaklarında bile var. Bahane üretiyorlar” diye konuştu. Kahyaoğlu, ayrıca milli havayolu şirketi THY'nin bile CIP lounge'larında ithal taş kullandığına dikkat çekti
STK'lar siyaset değil, ekonomi konuşsun
Türkiye ekonomisinin bitme noktasına geldiğini söyleyen Ali Kahyaoğlu, ülke gündeminde sadece siyaset ve terör olduğunu, ekonominin hiç konuşulmadığını belirtti. İş dünyası kuruluşlarının da bunu yaptığını anlatan Kahyaoğlu, STK'ların artık siyaset değil ekonomi konuşması gerektiğini vurguladı. Kahyaoğlu, “Hükümeti beklemeden TİM, TOBB, DEİK olarak hep beraber seferberlik ilan etmeliyiz” dedi. 2017 yılını Dünya Türk Doğal Taşları Yılı ilan ettiklerini ifade eden Kahyaoğlu, yeni pazarlara açılarak ihracatı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.