'3. Havalimanı Toplama Kampı Gibi...'



Gerçekgündem haber sitesinin haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 16 binden fazla işçinin çalıştığı 3. Havalimanı şantiye alanında çalışma koşullarının oldukça ağır olduğunu ifade etti.

CHP’li Yarkadaş, “Başta işçilerin sigorta primleri olmak üzere, uzun çalışma saatleri, yemek molası, işçilerin konaklama yerleri ve sosyal alanları büyük sorun. Burada çalışan işçi, emekçi kardeşlerimizden oldukça yüksek oranda şikayet var. Arayanlar şantiye alanının toplama kampına dönüştüğünü ifade ediyorlar" şeklinde konuştu.

‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı el atmalı’

Anayasa’nın Çalışma ile ilgili hükümlerini hatırlatan CHP’li Vekil Yarkadaş, “Anayasa’nın 49. Maddesine atıf yaparak ‘Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır. Devlet, işçi-işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler alır’ hükümleri ortada. Acil bir şekilde bakanlık harekete geçerek diğer bakanlıklarla koordinasyon kurarak duruma müdahale etmelidir. Alanda uzun çalışma saatleri yüzünden birçok iş kazası meydana geldiğini biliyoruz. İşçilerin ve diğer teknik personelin sigorta primlerinin düşük gösterildiğini biliyoruz. İşçilerin bu durumu dilekçeyle bakanlığa ilettiğini de öğrendik’ ifadelerinde bulundu.

‘Bakana mektup yazacağım’

Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na mektup yazacağını söyleyen Yarkadaş şu şekilde konuştu:

‘Sadece Ağustos ayında 199 işçi hayatını kaybetti’

“Daha bir kaç gün önce İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ilk 8 aylık iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rakamlardan yılın ilk sekiz ayında en az 1250 işçi yaşamını yitirdiğini görüyoruz. Bu işe bir dur demenin zamanı gelmedi mi artık?

1250 kişi... Savaşa mı girdik?

Bir takım müteahhitler para kazanacak diye işçinin, emekçinin hayatını yok sayamaz. Kanun çıkarmak kolay. Önemli olan o kanunu hayata, özellikle de çalışma hayatına oryante etmek. Eğer kanunlar kağıt üzerinde kalıyorsa, burada herkesin sorumluluk alarak yeni düzenlemeler için adım atması gerekir.”