3 Bin 500 Villa Kaçak



Bodrum'un Yalıkavak beldesinde, belediyenin, Kıyı Kanunu'na muhalefet ederek 2004 yılında yaptığı plan değişikliğiyle 27 kilometrelik sahil alanını imara açmasıyla inşa edilen 3 bin 500 villa, Danıştay'ın verdiği kararla kaçak duruma düştü. Danıştay'ın 24 Ekim 2007 tarihinde verdiği karara rağmen bölgede inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. Bölgede kıyı talanı yapılırken, Yalıkavak'ın CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, sorunu çözmek için Ankara'yı yol yaptı.

Yalıkavak Belediye Meclisi'nin 15 Haziran 2001'de ilk olarak dönemin DYP'li Belediye Başkanı Celal Yıldızhan'ın onaylattığı "Geriş, Gökçebel, Kızılburun Mevkisi Kıyı Kesimi Revizyon İmar Planı" ile sahildeki 18 kilometrelik yeşil alan ve kamuya terk edilmiş bölge, turizm alanı ilan edilerek imara açıldı. Kararın ardından sahilde peş peşe otel, motel, tatil köyü ve apart inşaatlar yapıldı. Bölgede inşaat yoğunluğu iki yılda yüzde 30'dan yüzde 80'lere çıktı.

Tiniç'ten tepki

Bodrum Şehir Plancıları Temsilciliği, planın iptal edilmesi istemiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, 15 Ocak 2003'te revizyon imar planını, İmar Kanunu'na, kamu yararı ve şehircilik ilkelerine aykırı bularak iptal etti. İnşaatlar bu kararın ardından durdu. Bölgede villası olan Koç Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof. Dr. Seha Tiniç ve Şehir Plancılar Odası da, belediye başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Bayındırlık Bakanlığı'nın iptal ettiği planları, 2004 seçimlerinde göreve gelen CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Saruhan tekrar çıkararak yapılaşmaya izin vermesiyle sahilde birbiri ardına inşatlar başladı. 18 Mayıs 2004'te belediyenin Kıyı Revizyon İmar Planı'yla ilgili 1/1000'lik ve 1/5000'lik planlarda değişiklik yapması mahkemeye taşındı.

Muğla 1. İdare Mahkemesi, durumla ilgili Şubat 2007'de yürütmeyi durdurma, Haziran 2007'de ise iptal kararı verdi. Bunun üzerine Yalıkavak Belediyesi, İdare Mahkemesi'nin kararının iptali için Danıştay'a "Kısmi yapılaşma raporu" sunarak başvurdu. Ancak Danıştay 6. Dairesi, 24 Ekim 2007'de belediyenin itirazını görüşerek Muğla İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı onadı. Danıştay'ın kararıyla bölgede son 4 yılda belediyenin verdiği ruhsatla yapılan 3 bin 500 inşaat geçersiz sayılarak kaçak durumuna düştü. Yalıkavak Belediyesi, son olarak yerel mahkemenin kararına karşı temyiz başvurusu yaptı.

Kimler, ne yaptı?

Kaçak durumuna düşen villalar arasında Tekfen Holding'in yaptığı Tekfen Yalıkavak Konutları, Profilo Holding'in yaptığı Turkuaz Konutları, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Yönetim Kurulu eski üyesi Hakan Bilal Kutlualp, Şansal Büyüka, işadamı Oğuz Çarmıklı ve Metin Aşık'ın yaptığı Metaş Konutları da bulunuyor. Bölgede inşaat yapan ancak iskan alamayan bir çok yatırımcı ise çaresiz.

2001 yılında emekli olduktan sonra Yalıkavak'a yerleşen Prof. Dr. Seha Tiniç, kaçak yapıların kendi villasının deniz manzarasını kapatmasının ardından belediyeye karşı mücadele verenlerin başını çekiyor. Tiniç'in "Kıyı Kanunu'na muhalefetten" belediye başkanı ve yardımcıları hakkında açtığı davalar, lehine sonuçlandı. 7 yıllık hukuk mücadelesinde yorulduğunu anlatan Tiniç, "Belediye Başkanı, kafasına göre 100 metre mesafesini 'yok' sayarak, bütün Yalıkavak'ın sahilini imara açtı. Saruhan'ı Allah'a havale ediyorum. Bunun adı, bence rant talanıdır" diye konuştu.

Uyarılamızı hiç dinlemedi

Mimarlar Odası Bodrum eski Temsilcisi Bülent Bardak, 100 metrelik kıyı kenar çizgisi uygulamasını ilk onaylayan belediyelerden birinin Yalıkavak Belediyesi olduğunu belirterek, devlete ait olan bu bölgenin özel mülkiyete açılmak istenmesi sırasında Belediye Başkanı Saruhan'ı uyardıklarını söyledi. Bardak, "Alan imara açılınca tüm itirazlarımızı yaptık. Belediyenin planları iptal edildi. Ruhsatların bir geçerliliği yok. Vatandaşlar, 'Mağdur olduk' diye belediyeye dava açabilirler. Belediye büyük sıkıntı yaşar. Başkanı uyardık, ama bizi dinlemedi" dedi.

Ruhsat vermeyi durdurmak lazım

Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi Hukuk Danışmanı Avukat Bülent Özden ise, şunları söyledi: "Muğla İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararından sonra, inşaatların ve ruhsat verme işlemlerinin durdurulması gerekiyor. Verilen yargı kararı uygulanmazsa, sorumlular hakkında hem tazminat, hem de suç duyurusunda bulunulacak. Kararın ardından verilen ruhsatlar geçersizdir. Bu kararla birlikte başkan, imar müdürü ve planlama müdürü yargılanır."

Çok sayıda itiraz var

Şehir Plancılar Odası Bodrum Temsilcisi Vildan Tekin, konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı: "Belediye, mahkemenin verdiği karara itiraz ederek kısmi yapılaşmayla ilgili hem yerel mahkemeye, hem de Danıştay'a bir rapor sundu ama kabul edilmedi. Hukuktaki gecikmeden dolayı yapılaşma tüm hızıyla sürüyor. Yalıkavak'ta yapılan bu inşatlarla ilgili çok sayıda itiraz ve başvurumuz var. Belediye yerel mahkemenin kararını temyize götürdü. Ancak buradan bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Ruhsatların iptal edilmesi lazım."