Yapıya anlam katan ve yaşanırlığını sağlayan o yapının kimliğidir. Geçmişin izleri ile farklı anlam yüklemelerine bürünerek kimlik değiştiren/dönüşen binalar şaşırtıcı deneyimler yaşatabilir. Yeniden işlevlendirme ile dönüşen bir binada bir yandan geçmişin izlerini solurken, bir yandan yeni işleviyle mekanın hayata tekrar göz kırpması, yaşayan bir binaya dönüşmesi sağlanmaktadır.
Mekanın tarihini yeni kullanımlarla nasıl canlandırıldığını kavramak ve deneyimler üzerinden yeni kullanımlarını yorumlamak, nelerin olası olduğuna kulak vermek üzere mimari tasarım, yapı malzemeleri, yapım teknikleri, mimarlık tarihi, yenileme/yeniden işlevlendirme ve görsel tasarım stratejileri gibi alanlarda çalışan profesyoneller, 3M sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan “2D1 Kimlik Değiştiren Yapılar” da buluşuyor.
Toplantıya, İkiartıbir Mimarlık Kurucu Ortağı Yrd. Doç. Dr. Deniz Dokgöz, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortağı Kerem Erginoğlu ve Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri Kurucusu Nevzat Sayın konuşmacı olarak katılacak.
Program:
17:00 - 17:30 Kayıt
17:30 - 17:45 3M sponsor sunumu
17:45 - 18:15 “Boşluğu Tasarlamak… İzmir Mimarlık Merkezi”
Yrd. Doç.Dr. Deniz Dokgöz - İkiartıbir Mimarlık Kurucu Ortağı /DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi
18:15 - 18:45 “Yaratıcılar Standart Mekan Sevmez”
Kerem Erginoğlu - Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortağı
18:45 - 19:15 “Neyi/ Nasıl Sürdürmeli?”
Nevzat Sayın - Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri Kurucusu
19:15 - 19:45 Dönüşüm Sohbetleri
19:45 - 20.45 İkram
Kayıt için tıklayınız.
Biyografiler:
Deniz Dokgöz
1976 yılında Çorum'da doğdu. 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 2002 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı’ndan; “Cezaevi Mimarlığı Mekansal Organizasyonlarının Cezalandırma Sistemlerine Bağlı Olarak Tipolojik Analizi” başlıklı tezi ile Yüksek Lisans (B.Arch) 2012 yılında ise DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı’ndan; “Karikatürün Hedef Nesnesi Olarak Mimarlığın Kübik Ev Üzerinden Eleştirisi” başlıklı tezi ile Doktora (Ph.D) derecesi alarak mezun oldu.
Halen DEÜ Mimarlık Fakültesinde Yrd. Doç. Dr olarak çalışmaktadır. Akademik çalışmalarının yanı sıra 2005 yılında Orhan Ersan ve Ferhat Hacıalibeyoğlu ile birlikte kurdukları İkiartıbir Mimarlık bürosunda çalışmalarını sürdürmekte. İkiartıbir Mimarlık bünyesinde katılmış olduğu mimarlık yarışmalarında 7si birincilik 4’ü eşdeğer ödül olmak üzere ulusal mimari proje yarışmalarında toplam 27 ödül aldı.
İkiartıbir Mimarlık bünyesinde tasarımını yaptığı İzmir Mimarlık Merkezi, Kadirli Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi gibi yapıları inşa edildi. İzmir Mimarlık Merkezi yapısı Avrupa Mimarlık, Sanat, Tasarım ve Kentsel Araştırmalar Merkezi (The European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies) tarafından düzenlenen “Uluslararası Mimarlık Ödülü’nü” (International Architecture Awards 2015) ve 11. TSMD Mimarlık Ödüllerinde TSMD Yapı Ödülü’nü aldı. 2012 yılında ‘İzmir Kıyı Tasarımı Projesi’ için seçilen ekipler arasında yer alarak K2Y mimarlık ile birlikte Konak-İnciraltı arasındaki bölgenin tasarımını gerçekleştirdi. Uluslararası, Ulusal ve öğrenci mimari proje yarışmalarında çeşitli jüri üyelikleri yaptı.
Yarışmalar üzerine düzenlenen çeşitli ulusal sempozyum, çalıştay ve panellere davetli konuşmacı olarak katıldı, yarışmalar pratiği ile ilgili olarak bildiriler ve makaleler hazırladı. Mimarlık çalışmalarının yanı sıra karikatür alanında da çalışmalarını sürdürmekte, Yapı dergisinde mimarlık ve kent üzerine karikatürler çizmekte, karikatür ve afiş yarışmalarında 9’u uluslararası olmak üzere 19 ödülü bulunmaktadır.
Kerem Erginoğlu
1966'da Zonguldak'da doğdu. İstanbul Saint Joseph Lisesi'nin ardından 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'nde mimarlık öğrenimine başladı. 1990 yılında bölümünden mezun oldu. 1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'nde "Tarihi Dokuda Yeni Bina Tasarımı" üzerine yüksek lisansını tamamladı.
1991 yılında mesleki araştırmalar yapmak üzere ABD'ye gitti. 1993 yılından bu yana mesleki çalışmalarını Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık Ltd. Şti. adı altında Hasan C. Çalışlar ile beraber sürdürmektedir. Ayrıca, Bursa Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde davetli öğretim görevliliği yapmıştır.
Ödülleri arasında 1990 yılında "Yapı Endüstri Merkezi Başarı Ödülü’’, 1992 yılında Mimarlık Sergisi "Grafik Sunuş Başarı Ödülü”, 1996 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi’nde Tuncel Evi ile "Yapı Koruma Sanatı Başarı Ödülü”, 2000 yılında Harp Akademileri Kapalı Yüzme Havuzu ile Ulusal Mimarlık Sergisi’nde "Yapı Dalı Başarı Ödülü" 2004 yılında AMV Genç Mimar Ödülü, 2007 yılında “Berlin Türk Büyükelçiliği Kançılarya Binası” uluslararası yarışmasında 4’üncülük ödülü, 2009 yılında Tarsus Sev İlköğretim Kampüsü projesiyle, açılan davetli yarışmada 1’incilik ödülü ve 2010 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde Proje Dalı Başarı Ödülü, Turkcell Teknoloji Ar-Ge Binası ile 2010 Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde “Yapı Dalı Başarı Ödülü”, Tuzambarı-Medina Turgul DDB ile 2010 Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde “Yapı Dalı Koruma & Yaşatma Ödülü” ve aynı projeyle 2010 Dünya Mimarlık Festivali ( WAF World Architecture Festival ) “Yeni&Eski” kategorisinde 1’incilik ödülü, 2015 yılında Bakü Power Station ile German Design Council tarafından verilen Iconic Awards’da yine 1’incilik ödülleri bulunmaktadır.
Nevzat Sayın
Devlet memuru bir babanın tayinleri sırasında, 1954 yılında, Hatay’da doğdu. Gaziantep, Ankara, İstanbul, Bodrum deneyimlerinden sonra, 1974 yılında, İzmir’de Atatürk Lisesi’ni, 1978 yılında, yine İzmir’de Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1978-1980 arasında, yüksek lisans eğitimini de aynı okulda yaptı ama bitirmedi. Bütün bu İzmir süreci daha sonraki konuşmalarında, yazdıklarında ve yaptıklarında belirgin olan ‘Ege Kültürü’nü benimseyip, içselleştirmesini sağladı. 1980-1984 arasında ‘okul sonrası eğitim’ olarak adlandırdığı çalışma için İstanbul’a döndü ve Cengiz Bektaş ile çalıştı. 1984-1986 arasında mimarlık çalışmalarına ara verdi, Ege Bölgesi ağırlıklı ve antikite odaklı ‘görgü arttırma gezileri’ yaptı, fotoğraf çekti. 1990’a kadar farklı büro yapılanmaları ile mimarlık çalışmalarını sürdürdü. 1990-2004 arasındaki çalışmaları Tansel Korkmaz tarafından hazırlanan “Düşler Düşünceler İşler” adlı kitapta toplandı. Yurtiçi ve yurtdışı mimarlık ödüllerine aday gösterildi ve ödüller aldı. NSMH adı altında süren çalışmalarının yanı sıra Türkiye’nin farklı mimarlık okullarında öğretim görevlisi olarak verdiği hizmetleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesi ve stüdyo yöneticisi olarak sürdürüyor. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, konferanslar, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam ediyor. Çalışmalarının bir bölümünü mimarlık yazıları, röportajları, sergileri ve yayınları oluşturuyor.