2B'de Süre Uzayacak



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B kapsamında 31 Ocak itibariyle 600 bin 643 adet taşınmaz ve 816 bin 361 kişinin kullanıcı durumda olduğunu belirterek, "Başvuruda bulunanlardan 530 bin 831 kullanıcı değerlendirilebilir durumda. Bu hak sahiplerinden 392 bin 119 kişiye satış gerçekleştirilmiş. Mecliste bir tasarı söz konusu. Bu tasarıyla başvuru sürelerine ilave bir hak tanıyacağız " dedi.

Şimşek, 81 ilin Defterdarlarının katılımıyla Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen "Defterdarlar Çalışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, bir hazine mülkünün üzerinde kurulan otelde etkinliğin yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve hazine mülklerinin atıl olmaktan çıkarılıp istihdam oluşturularak kullanılmasının örneği olduğunu söyledi.

2B'de ek süre

Şimşek, 2B'de bir tasarıyla başvurulara ek süre tanıyacaklarını da ifade etti ve şöyle dedi:

"2B kapsamında 31 Ocak itibariyle 600 bin 643 adet taşınmaz ve 816 bin 361 kişi kullanıcı durumda. Bunların yüzde 77.1'i olan 629 bin 356 kişi satın almak için başvuru yaptı. Başvuruda bulunanlardan 530 bin 831 kullanıcı değerlendirilebilir durumda. Bu hak sahiplerinden 392 bin 119 kişiye satış gerçekleştirilmiş. Başvuru sahiplerinin 98 bin 525 kişinin talebi o taşınmazların özel bir kanunlar kapsamında değerlendiriliyor olması nedeniyle bu dikkate alınmıyor. Ama diğerlerine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Mecliste bir tasarı söz konusu. Bu tasarıyla başvuru sürelerine ilave bir hak tanıyacağız ve bu çerçevede 2B'ye ilişkin değerlendirilebilecek bütün parselleri mümkün olduğunca hak sahiplerine ulaşarak onlara bu kanun çerçevesinde bu yerlerin satışını gerçekleştirmemiz lazım. İlk dönemde çok başvuru var ama yine de şu veya bu nedenle başvuramayanlar var. Bununla ilişkili önemli bir husus daha var."

Aynı kanunla hazineye ait tarım arazilerinin de satışının önünü açtıklarını dile getiren Şimşek, "Bayağı cazip koşullarda biz bunu ortaya koyduk. 6 yıla kadar bir taksit söz konusu. Yüzde 10 peşin falan ödeniyordu çünkü biz hazine arazilerinin işgal edilmesini değil vatandaş tarafından sahiplenilmesini, oradan ülkemize katma değer üretilmesini tercih ediyoruz. Son başvuru tarihi 28 Nisan 2014. Önümüzde çok kısa bir süre kaldı. Bu konuda yoğun bir çabaya girmemiz gerekiyor" dedi.