25 Bin Kişi Zehirli Su İçiyor



Sol Gazetesi'nden Nurettin Öztatar'ın haberine göre, tahliller ortaya çıkınca, devletin yasal olarak arıtma tesisi yapması zorunluluğu doğdu. Devlet bunu yapmadı. Yerel belediye tesisi kendisi yapmak isteyince, İçişleri Bakanlığı ''Bütçemiz yok'' diye izin vermedi.

25 bin kişi tehlikede

Yıllardır aynı sorun yaşandığı halde, yetkililer bunu yörede yaşayanlardan gizledi. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi, Gördes Kaymakamlığı'na gönderdiği yazıda, Kayacık beldesinde litrede 25,5 mcg arsenik tespit edildiği ve halk sağlığı açısından bunun uygun olmadığını belirterek gereğinin yapılması konusunda uyardı. Bölgede en az 25 bin kişi arsenikli su kullanıyor.

Gördes ve köylerinde bu tehlike fark edilince en yüksek arsenik değerine sahip Karayağcı köyü (274 mch/L) ve Boyalı köyünde (89 mcg/L) arıtma sistemi için ihaleler yapıldı ancak diğer 13 köy için yapılan bir şey yok.

Devlet sorumsuz

Görüştüğümüz Kayacık Belde Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Ramazan Koyunlu, üç yıldır bu bölgede arsenikle ilgili çalışma yaptıkları bilgisini verdi.

Bu çalışmayı yapmak için Gördes Çevresi Çevre, Tarih ve Kültür Derneği'ni (GÖRÇEV) kurduklarını anlatan Koyunlu, gerekli tahliller için 30-35 milyar tahlil parası verdiklerini söyledi.

Yetkililer ilgisiz

Her geçen yıl arsenik oranının yükseldiğini fark ettiklerini belirten Koyunlu, yetkililerin ilgisizliklerinden yakındı. Yasa ve yönetmeliklere göre bu tür ağır metallerin belirlenmesi durumunda 3 yıl boyunca rapor verilmesi zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Koyunlu, ağır metallerin varlığının kesinleşmesi durumunda yönetmeliğin 14'üncü maddesine göre devletin iki ay içinde arıtma tesislerini yapması gerektiğini hatırlattı.