24 Saat İzleneceğiz



İstanbul sokakları beş ay sonra akıllı kameralarla 24 saat gözetim altında tutulacak. Kameralar suçluları yüzünden tanıyacak ve hemen polis merkezine alarm verecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından bir yıl önce projelendirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'nun (MOBESE) İstanbul'da uygulamaya sokulması için altyapı çalışmalarına başlandı. Beş ay içinde faaliyete geçmesi planlanan sistemle İstanbul kamerayla izlenecek.
Proje kapsamında suç profili çıkarılan İstanbul'daki ilçelerin suç ve suçluları dijital haritanın veri tabanına işlenecek. 'Akıllı kameralar' yüz tanıma sistemiyle aranan kişiyi gördüğü anda alarm vererek polisi uyaracak.


8 milyon dolarlık sistem
İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Şammaz Demirtaş, sistemin 8 milyon dolara (yaklaşık 11.2 trilyon lira) mal olacağını söyledi. Demirtaş, sistemle ilgili şu bilgileri verdi:
"Projenin finansmanını İstanbul Valiliği, Özel İdare Bütçesi'nden karşılayacak. Sistem beş ay içinde devreye girecek. Proje ilk, 28 Haziran'da yapılacak NATO zirvesinde uygulanacak. Zirve vadisini 200'ün üzerinde kamerayla takip edeceğiz. 'Akıllı kamera' ve 'dijital veri tabanı' sistemi, projenin en önemli ayağı. Kameralarla sadece kamusal alanlar izlenecek.

'Her noktayı göreceğiz'
İhtiyaca göre kamera sayısını artıracağız. Bu sayı 4 bin de olabilir, 40 bin de. İstanbul her noktası görülebilen bir şehir haline gelecek. Kameralardaki 'yüz' ve 'plaka tanıma' sistemleriyle aranan kişiler ve araçlar anında yakalanacak. Kullanacağımız dijital haritaya suç verileri girilecek.
Her geçen gün daha 'akıllı bir harita' haline gelecek. 'İstanbul'da en çok kapkacın olduğu yeri göster' dediğimizde harita, veri tabanından hemen sonucu ortaya koyacak. Böylece nerelerde, ne tür önlem alınması gerektiğine dair analizler anında çıkarılabilecek. Beş yıl sonra İstanbul polisinin, nerede, ne tür önlem alınması gerektiği konusunda ellerinde verileri olacak."

Otomobile elektronik takip
Emniyet müdürlüğünde komuta kontrol merkezi oluşturulacak. Merkezde uydu fotoğraflarıyla giydirilmiş gerçek şehir görüntüsünün yaratıldığı 24 metrekarelik dev bir ekran üzerinde dijital harita olacak. İstanbulda'ki tüm faaliyetler buradan yönetilecek. 3 bin 500 polis aracı GPRS takılarak dijital harita üzerinden takip edilecek. Ekiplerin olay ve ihbarlar karşısında nasıl hareket ettikleri, nasıl davrandıkları kontrol edilecek.
Taksiciler ve özel araç sahipleri de GPRS ile sisteme entegre olabilecek. İçinde GPRS olan bir araç çalındığında nerede olursa olsun bulunacak.
Halen uygulamada olan mobil karakolların sayıları artırılacak. Vatandaşlar karakola gelmeden ifade verebilecek, hırsızlıkla ilgili tüm veriler toplanıp anında merkeze iletilecek.
Tüm yazışmalar 'Doküman Yönetim Sistemi' adında bir programla dijital ortama aktarılacak ve bir suçla ilgili bilgiye anında ulaşılabilecek. İlk etapta 1500 araca GPRS sisteminin yanında küçük tablet PC'ler yerleştirilerek, bilgiler ekiplere anında ulaştırılacak. Bu bilgisayarlarla merkezle yazışılabilecek, bilgi alışverişinde bulunulabilecek, resim gönderilebilecek. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veri tabanından çeşitli bilgilere bakılabilecek. Bütün araçlar bir polis istasyonu haline dönüşecek.

1500 kamera
Meydanlara, kavşaklara, ana arterlere, alışveriş merkezlerine, suç analizlerine göre belirlenen cadde ve sokaklara, korsan gösterilerin yapıldığı yerlere, miting alanlarına, siyasi partilerin bulunduğu yerlere ilk etapta 1500 akıllı kamera yerleştirilecek.
Akıllı kameralarda 'yüz' ve 'plaka tanıma' programları olacak. Kamera, görüş alanına giren yüzleri veri tabanındaki fotoğraflarla karşılaştırıp
aranan biriyse uyaracak, polis de suçluya hemen müdahale edecek.
Plaka tanıma sisteminde de kameraya takılan bir aracın plakası veri tabanında incelenerek aranıp aranmadığı anında belli olacak. Ana arter ve kavşaklardaki kameralar sayesinde trafik akışı kontrol altında tutulacak.
Ayrıca kuyumcular, özel şirketler, taksiciler, ev sahipleri, değerli eşya
alıp satanlar da belli bir ücretle sisteme entegre olabilecek. Ancak özel hayata müdahale olmaması için bu kameralar ikaz anında devreye girecek.

Nezarethaneler gözaltında
Şube nezarethaneleri de 24 saat kamerayla denetlenecek. Böylece gözaltına alınan birinin poliste kaldığı tüm süre dijital kayıt ortamında arşivlenecek. Bu şekilde hem işkence iddiaları ortadan kalkacak hem de suçlunun kendisine zarar vermesi engellenecek.