İnşaatlarda Sertifikalı Amele Dönemi

Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde çalışanların sertifikalı olma zorunluluğu bulunması inşaat sektöründeki işçileri de harekete geçirdi. Bu doğrultuda Kayseri Melikgazi Belediyesi ve Kayseri Ticaret Odası işbirliği ile ilk etapta 215 kişiyi kapsayan inşaat demirciliği ve kalıpçılığı eğitim kursu düzenlendi. Alınan bilgiye göre gelecek günlerde; sıvacılık, demircilik, fayansçılık, beton dökme ve döşeme gibi alanlarda da kurslar açılarak işçiler eğitilip sertifika verilecek. Bu aşamadan sonra sertifikası olmayan işçilerin inşaatlarda çalışmasına izin verilmeyecek.

Kurs hakkında bilgi veren Kayseri İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Faruk Özdağ, inşaat işçilerinin eğitilmesiyle birlikte can ve mal kayıplarının en aza indirileceğini söyledi. İnşaat sektöründe malzeme kadar işçiliğin de çok önemli olduğunun altını çizen Özdağ, “Bina yapımlarında çok küçük sayılabilecek hatalar bile telafisi mümkün olmayan üzücü olayların yaşanmasına neden olabilir. Türkiye deprem kuşağında bulunduğu için demircisinden sıvacısına kadar inşaat sektöründe çalışan her işçinin tecrübeli ve deneyimli olması gerekir. Sektörde demir işçiliği ve beton dökme işi en fazla önem arz eden iki konu arasında yer alır. Demir işçiliğinde teknik olarak istenilen ölçü ve kalite sağlanamazsa, kolon girişleri birleşmez. Beton dökme konusunda da durum aynıdır. Bu alanlarda yapılacak küçük hatalar üzücü olaylara neden olur. Küçük bir sarsıntıda can ve mal kayıpları yaşanabilir.” diye konuştu.

Melikgazi Belediyesi, binaları her aşamada denetliyor
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, belediye olarak tüm binaların her aşamasında denetim gerçekleştirdiklerini, bununla birlikte işi yapan kişilerin de deneyimli ve bilgili olmasına önem gösterdiklerini vurguladı. Kursiyerlere 60 saat üzerinden teorik ve uygulamalı olarak eğitim verildiğini anlatan Başkan Büyükkılıç, inşaatların kalitesi ve iş yerlerindeki iş güvenliğini artırmak amacıyla ilk etapta inşaat demirciliği ve kalıpçılığı branşlarında kurs düzenlediklerini dile getirdi.

Eğitimler sonrasında yeni yapılan binaların daha güvenli ve daha estetik olacağını dile getiren Memduh Büyükkılıç, “Aynı zamanda AB uyum süreci içinde çalışanların sertifikalandırılması çalışmasına hizmet edilmektedir. Önümüzdeki günlerde sadece inşaat değil her alanda çalışan işçiler için sertifika zorunlu hale getirilecek.” şeklinde konuştu.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de bu kursların başlangıç olduğunu, gelecek günlerde tüm sektörlerde bu tür kurslara ağırlık verileceğini anlattı. AB’ye uyum sürecinde kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da çalışma içerisine girmesi gerektiğini kaydeden Kilci, hem teorik hem de pratik bilgisi olan elemanların kazandırılması gerektiğini ifade etti.