İSKİ çalışanları tarafından 1984'te dar ve orta gelirli üyelerine bir an önce minimum maliyetle ev sahibi yapmak için kurulan Sukent Yapı Kooperatifi'ne aradan 22 yıl geçmesine karşın tek bir çivi dahi çakılmadı.
1985'te arazinin satın alındığı Kemal Ilıcak'a ait Tercüman Gazetecilik AŞ'nin daha sonra araziye ortak olan Ali Balkaner'in iflası kooperatifin ifrazlı tapuyu alarak inşaatın başlamasını engelledi. Bin üyeyle yola çıkan kooperatife geçen süreçte 3 bin üye girip çıktı, yani bir hisse 3 kez el değiştirdi. Üyelerin yaklaşık yüzde 25'i hayatını kaybetti, gençlik yıllarında ev hayali ile kooperatife girenler emekli oldu. Şu an kooperatifin ilk üyelerinden yaklaşık 100 kişi kaldı.
2 bin konut yapmak üzere 22 yıl önce 1 milyar 500 milyon TL'ye alınan arazinin kooperatife ait 146 dönümlük bölümünün değeri bugün 250 milyon YTL'ye çıktı. 1985'ten itibaren Sukent Kooperatifi'nin başında bulunan Mehmet Aslan Yılmaz ve kadrosunun yönetimdeki görevine haziran ayında son verildi. Sukent'in yeni yönetimi 22 yıldır yapılamayan kooperatifin inşaat çalışmalarının bir an önce başlaması için kolları sıvadı.
Res'en ifraz davasını sonuçlandırarak kooperatifi başlatmak üzere harekete geçen yeni yönetim kurulu başkanı Asım Şahin Şener ve başkan yardımcısı Mehmet Sılacı, Sukent projesinin 22 yıllık hikâyesini gazetemize anlattılar.
İSKİ çalışanları kurdu
Sukent'in öyküsü, 1984'te İSKİ çalışanlarının bir araya gelerek bir kooperatif kurmasıyla başladı. 12 kurucu üye ile faaliyetlerine başlayan kooperatif, Tercüman Gazetecilik AŞ'den 1985 yılında Ataşehir'de 2 bin konut çıkacak arazi istedi. Tercüman Gazetecilik AŞ'nin sahibi Kemal Ilıcak, satış vaadi senediyle 1 milyar TL'ye 146 dönüm araziyi kooperatife sattı. Arsanın imar durumu belli olmadığı için 2 bin konut çıkıp çıkmayacağı bilinmiyordu. O yüzden yetmeyeceği düşüncesi ile Ilıcak'tan 500 milyon TL'ye 65 dönüm arazi daha satın alındı.
1988'de toplam 212 dönümlük arazi kooperatif adına tescil edildi. Kemal Ilıcak ile kooperatif yönetimi arasında 146 dönümde 2 binden fazla konut çıkarsa 65 dönümün iade edilmesine dair üyelere haber verilmeden bir sözleşme yapıldı. 5 Aralık 1988'de Ilıcak, "Sukent'in planları yapıldı, 146 dönüm araziye 2 bin konut yapılabiliyor. Dolayısıyla aramızdaki özel anlaşma gereği 65 dönüm arazi bize geri verilmeli" diyerek kooperatif aleyhine dava açtı. Kooperatif yöneticilerinin tayin ettiği hukuk müşaviri de sözleşmeyi kabul ederek 65 dönümü Tercüman gazetesine iade etti. Kooperatiflerde, yönetim kurulundan onay almadan arazi satılmamasına karşın başkan, yönetim kurulunu by pass ederek 65 dönüm araziyi elden çıkardı. Yönetim, "446 milyon TL'ye 65 dönümü Tercüman gazetesine devrettik, parasını da mevduat sertifikası olarak aldık" açıklaması yaptı ancak o para hiçbir zaman tahsil edilemedi. Bugün, 446 milyon TL hâlâ bilançolarda alacak olarak gözüküyor.
Dönemin yönetimi, arazinin ifrazının (parsel ayrımı) yapılması müstakil tapunun verilmesi şartı ile Tercüman gazetesine satıldığını açıkladı, ancak ifraz gerçekleştirilemedi. 285 dönümlük arazinin 146 dönümü Sukent Kooperatifi'ne, 65 dönümü önce Tercüman'a sonra sırasıyla Baysan 'a, Balkaner'in şirketi Yonca'ya geçti. Şimdi de 65 dönümlük arazi Balkaner'in şirketlerinin iflas etmesi nedeniyle TMSF'de. 70 dönümlük bölümü ise önce Emlak Bankası Gayrımenkul Ortaklığı'na oradan da TOKİ'ye tescillendi. Yüzde 1'lik hisse de Yeni Yaşam Kooperatifi'nin elinde.
4 ortaklı 285 dönümlük arazi için 2003'te bir paylaşım protokolü de hazırlandı. Ancak protokole Balkaner'in sahip olduğu Yonca İnşaat imza atmadı. Bu yüzden rızaen ifraz yapılamadı. Daha sonra Balkaner'in şirketleri iflas etti ve TMSF'ye devredildi. Şu an Yonca İnşaat'ın yönetiminde TMSF var. Res'en ifraz istemi ile tekrar mahkemeye başvuruldu, ancak TMSF'ye devredilmiş olmasına karşın Yonca İnşaat yine protokolü imzalamadı. TMSF, Balkaner şirketleri ile aralarındaki anlaşmaya göre arazi üzerinde sadece tasarruf hakkına sahip oldukları, ancak mülkiyet hakkına sahip olmadıkları için protokolü imzalamadığını öne sürüyor.
TMSF'nin re'sen ifraz davasında protokolü imzalaması üzerine sorunun önemli bir kısmı çözülecek. Ancak en son 28 Aralık'ta Kadıköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, Yonca İnşaat, süreye ihtiyacı olduğunu öne sürerek ifrazı istemedi. TMSF yetkililerinin katılmadığı duruşma, 12 Mart 2007'ye ertelendi.
Değeri 250 milyon YTL'ye çıktı
Üyelerden habersiz devredilen, bedeli de tahsis edilemeyen 65 dönümlük arazi sorunu yeni yönetim aracılığı ile ortaya çıktı. 65 dönümlük arazi ile ilgili Tercüman gazetesi çalışanlarının açtığı bir de tapu iptal davası bulunuyor. Çalışanların, alacaklarına karşılık arsanın tapusunun geri dönmesi için açtığı dava nedeniyle re'sen ifraz davası bekletiliyor ve dosya bir türlü bilirkişiye gitmiyor. Ayrıca, Balkaner'den alacaklı olan 100 kişi bu 65 dönümlük arazi üzerine şerh koydu.
TOKİ de 70 dönümlük arazi ile dört ortaktan biri olarak ifraz yapılması şartı ile 1993'te bir ihale açtı. Ağaoğlu İnşaat 75 milyon TL'ye ihaleyi aldı, ancak TOKİ ihaleyi bozdu ve yeni ihaleyi de 107 trilyon TL'ye Cengiz İnşaat kazandı. TOKİ, Cengiz İnşaat'a bir yıl içinde ifraz yapması şartı koydu, ancak parsel ayırma işi yine yapılamadı. Bu kez 1995'te Sukent Kooperatifi, hisselerinin yüzde 35'ini Eltes firmasına kat karşılığı ve ifraz yapması şartı ile ihale etti. Eltes firması da 2005'e kadar ifrazı yapmadı. 2005'te Ağaoğlu İnşaat, Eltes'i satın alarak yılan hikâyesine dönen kooperatif projesine dahil oldu.
Sukent Kooperatifi'nin 22 yıldır sabırla beklediği eski yönetimi devirmesi de 3 yıllık bir mücadelenin sonunda gerçekleşti.
Kooperatifin şu anki yönetim kurulu başkanı Asım Şahin aynı zamanda 22 yıllık kooperatif üyesi. 3 yıl önce Şener ve beraberindeki bir grup, diğer üyeleri örgütlemek üzere harekete geçti. İstanbul 7 ayrı bölgeye ayrıldı ve 40 kişilik bir gönüllü ordusu kuruldu. Ticari sicilden üye listeleri alındı. Üyelerin adreslerine mektuplar gönderildi, bir web sayfası ile muhalefet örgütlendi. Hemen hemen tüm üyelerin artık unuttuğu, vazgeçtiği noktada Sukent mağdurları tekrar kooperatiflerine sahip çıkmaya başladı. Haziran 2006'da genel kurulda 22 yıllık yönetim devrildi ve yenisi seçildi. Üyelerden habersiz devredilen bedeli de tahsis edilemeyen 65 dönümlük arazi sorunu da yeni yönetim aracılığı ile ortaya çıktı. Yeni yönetim, şimdi gerekirse 65 dönümlük arazinin de peşini bırakıp, değeri 250 milyon YTL'ye çıkan, hisseleri 70-80 milyardan el değiştiren arazide bir an önce ifrazlı tapuyu alarak inşaata başlamak için çalışıyor.