Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İklim Değişikliği konulu panelde bir araya gelen bilim adamları ve bürokratlar, şu anda dünyada neler olduğuna ilişkin iç karartan görüş belirtip, gelecek için korkunç tahminde bulundular.
Kapalı kapılar ardında bir hafta süren panelden sonra küresel ısınmayla ilgili uyarı niteliğinde yayınlanan 21 sayfalık raporda, ''küresel ısınmanın büyük oranda insan eliyle yapıldığı'' kaydedildi.
Raporda, küresel ısınmanın nasıl ve neden olduğu anlatıldı, ancak dünyanın bununla ilgili ne yapması gerektiği belirtilmedi.
Raporda, ''Hava ve okyanus sıcaklıklarının artması, kar ve buzların erimesi ve deniz yüzeyinin yükselmesiyle elde edilen gözlemlerden, küresel ısınmanın var olduğundan tereddüt edilmediği'' ifade edildi.
Raporda, insan eliyle sera gazlarının salımının neden olduğu bugünkü sorunlar, şöyle sıralandı:
''Daha az soğuk günler, daha sıcak geceler, öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış. (Özellikle Atlas Okyanusunda)''
Raporda, ''Eğer şimdi bunun kötü olduğunu düşünüyorsanız, 21. yüzyıl boyunca zararlı etkileri, 20. yüzyıl sırasındaki etkilerinden daha büyük olacak'' denildi.
Raporda, uygarlaşma ne kadar yavaşlarsa yavaşlasın, ya da sera gazlarının salımı ne kadar azalırsa azalsın, küresel ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesinin asırlarca süreceği vurgulandı.
Panele katılan Amerikalı bilim adamı Susan Solomon, ''Sera gazlarındaki artışın, insan faaliyetlerinin egemenliği altında olduğundan hiç şüphe yok'' dedi.
Colorado'daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezinden iklim analizi yöneticisi Kevin Trenberth ise ''Bu durduramayacağınız bir şey. Bununla yaşamak zorunda kalacağız. Farklı bir gezegen yaratıyoruz'' dedi.
Trenberth, bilim adamlarının 1990, 1995 ve 2001 yıllarında yaptıkları uyarılara, dünyanın şimdi daha fazla önem verdiğini kaydetti.
Dünya liderlerinin mesajı yanlış alıp yenilgiyi kabullenmelerinden de endişe eden bilim adamları, liderlere sera gazları salımını azaltmaları ve daha sıcak bir dünyaya adapte olunması çağrısında bulundu.
Arizona Üniversitesinden Jonathan Overpeck, "Buradaki nokta, bir şey yapmazsak ve bir şey yaparsak neler olacağına dikkati çekmek. Eğer bir şey yapmamaya karar verirseniz, etkileri bir şey yapmamızdan daha büyük olacaktır'' diye konuştu.