Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Sondan Durukanoğlu Feyiz, “Bu anlayışla yaşamaya devam edersek 2030 yılına kadar Türkiye su kıtlığı yaşayan ülkeler arasına girecek. Bu gidişatı önlemek için birey, kamu ve özel kurumlar; hepimizin sorumluluğu var” dedi. Bu yıl ilk defa açıklanan Türkiye sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 36’sı son raporlama yılında sudan kaynaklı olumsuz etkilere maruz kaldığını bildiriyor. Şirketlerin yüzde 64’ü suyun işletmeleri için önemli bir risk haline geldiğini belirtirken, yüzde 86’sı suyun fırsat yarattığını kaydediyor.
Su krizi yaşanabilir
CDP Su Programı ilk kez 2015’te Sabancı Üniversitesi tarafından, Garanti Bankası’nın desteği ve işbirliğiyle hayata geçirildi. Deloitte Türkiye’nin de desteğiyle hazırlanan ve Türkiye’den yanıt veren şirketlerin analizini içeren CDP Türkiye Su Sonuçları Raporu kamuoyuna duyuruldu. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, Türkiye’de CDP’nin davet yolladığı şirketlerin yanıt verme oranının çok düşük olduğunu vurguladı.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise bugünkü tüketim alışkanlıkları devam ettiği takdirde, suyun yakın bir gelecekte küresel bir kriz haline geleceğine, ülke ekonomileri ve toplumlar üzerinde ciddi etkileri olacağına işaret etti. Edin, şunları söyledi:
“İş dünyası olarak, suyu verimli kullanmanın ötesine geçerek, önlemleri tüm değer zincirinde uygulamamız gerekir. Türkiye’de entegre su yönetimi anlayışının geniş kitlelere yaygınlaşmasını ve su kaynaklarına ilişkin risklerin özel sektörce benimsenmesini hedefliyoruz.”
CDP Su Programı kapsamında, BIST-100 endeksinde yer alan şirketlerden suya bağlı risklere en çok maruz kalma olasılığı olan sektörlerde yer alan 51 şirkete davet gönderildi. Davet alan şirketler içerisinden yanıt veren 8 şirketin yanı sıra CDP’den davet almadığı halde gönüllü yanıt veren 7 şirket ile beraber bu sene 15 şirket CDP’ye yanıt verdi.