Şehitler Anıtı Tehlikede



Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na girerken, düşman donanması tarafından ilk çıkarmanın yapıldığı, Gelibolu Yarımadası'nın girişindeki Seddülbahir Burnu'nda yer alan Çanakkale Şehitleri Anıtı denize doğru kaymaya başladı. Geçen hafta Çanakkale'yi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da Şehitler Anıtı'nın bir depremde denize kayma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.

Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın yaklaşık 3.5 yıl önce kaymaya başladığının fark edilmesine karşın, önlem almak için çalışmalara yeni başlandı. Anıtın iç tavanına dekore edilen Türk Bayrağı'nın üzerindeki mozaiklerin tek tek düşmeye başlaması ve duvarların arasındaki betonların çatlayıp, ayakları tutan kolon demirlerindeki erimenin gözle görünür hale gelmesi üzerine yetkililer hareket geçti. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ali Osman Kaymakçı, son yapılan deprem testinde ortaya çıkan bu gerçeğin ardından önlem alındığını belirterek anıtı ziyarete gelenleri büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi. Kaymakçı, ''Buraya girmek tehlikeli diyoruz, ancak anlamıyorlar. 'Ben şehit olmaya geldim, yıkılırsa yıkılsın...' diyorlar '' dedi.

Şehitler gömütlüğü otopark oldu
Şehitler Anıtı'nın bitişiğinde bulunan ve 258 bin Türk Şehidi için yapılan gömütlük üzerindeki şehit adları, memleketleri, yaşları ve ölüm tarihleri bulunan mermer mezar taşları sökülerek, bu alan ziyaretçiler için otopark olarak tanzim edildi. Bu çirkin ve keyfi uygulamaya şehit yakınları ve ziyarete gelen duyarlı yurttaşların sert tepkisi sürüyor. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele , Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı M. Zafer Doğan ve çok sayıdaki sivil toplum kuruluşları açıklamalarında uygulamayı sert bir dille kınadılar. Bunun üzerine otoparkın bulunduğu alana ''Bu otopark halkımızın yoğun talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 18 Mart 2007 tarihine kadar şehitlik olarak düzenlenecektir'' yazılı bir tabela asıldı.

Şehitlik Tanıtım Merkezi'ndeki kütüphanenin önce cami, ardından da mescit haline dönüştürülmesi, kamuoyunda büyük yankı uyandırmış ve bunun üzerine Milli Parklar Müdürlüğü olayı yalanlamıştı. Ancak Anafartalar Koyu'nda bulunan Karatepe Müzesi önündeki mescit çalışır durumda olup, içeride kütüphane ya da kitap yerine, yere serili halılar ve duvarda ''kıble'' yazılı kâğıt bulunmakta. Ayrıca, orman işletme alanındaki sahilde bulunan mescidin yerini gösteren ok işaretli iki adet yön tabelası da var. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çanakkale İl Müftüsü Kamil Baran, ''Bilgi olmadan din olmaz. Bu bakımdan kütüphane en hayırlı iştir. Gelibolu'nun cami ya da mescitten çok tuvalete ihtiyacı vardır '' dedi.