Yabancılara Mülk Satışının İptalinin İstenmesi, Alanyalı Emlakçıları Şok Etti



Antalya'nın Alanya ilçesinde yabancılara mülk satışı yasasının çıkmasıyla derin bir nefes alan emlakçılar, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un yabancılara mülk satışının durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla şok oldu. CHP'nin, yabancılara mülk satışına ilişkin kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu dilekçeyi imzalayan 127 milletvekili arasında, Alanyalı emlakçıları şaşkına çeviren sürpriz isimler de var. İmzalayanlar arasında 'Alanyalı vekiller' olarak bilinen Atilla Emek ve Osman Özcan'ın da bulunması inşaat ve emlak sektörü çalışanlarını şaşırttı.

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALKONDER) Başkanı Kerim Balıkbay, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un yabancılara toprak satışının durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını sert bir dille eleştirdi. Balıkbay, yasanın iptali halinde sadece inşaat ve emlak sektörünün değil yan sektörlerin de zarar göreceğini belirtti. Yasanın hiçbir şekilde iptal edilmemesi gerektiğine işaret eden Balıkbay, yasanın iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

CHP'nin iptal davasını muhaliflik adına yaptığına inanan Balıkbay, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir süre önce geldiği Alanya'da sektöre destek vereceğini söylemişti. Bu sözün ardından Kemal Anadol'un satışın durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bizlerde şok etkisi yarattı. Meclisteki milletvekillerimiz sokaktaki insanın durumunu bilmedikleri için bizleri düşünmüyorlar. Sektörün sorunlarını çözmek yerine sektöre darbe vurnak istiyorlar. Yasanın iptal edilmesi kimsenin işine yaramaz. Emlak başta olmak üzere birçok sektöre zarar verir. CHP'nin bu yaptığını ayıplıyoruz." açıklamasında bulundu.

Yasanın düzenlendikten sonra tekrar iptal edilmesinin yanlış bir karar olacağını anlatan Balıkbay, inşaat ve emlak sektörünün yanısıra yan sektörlerde çalışan binlerce insanın ekmeğiyleoynamanın doğru olmadığının altını çizdi. Yeni yasayla birlikte satış yapılabilecek ülke sayısının 87'den 49'a düştüğünü vurgulayan Balıkbay, "49 ülke Türkiye'de mülk satın alabilirken ancak biz emlakçılar olarak sadece 6–7 ülke vatandaşına satış yapabiliyoruz. Sektör zaten oldukça durgun. Şu anda ilçemizde 12 bin konut satılmak için müşteri bekliyor. 500'ün üzerinde yabancı ise yasadaki çelişkiler ve tapudaki problemler nedeniyle konutlarını satmak istiyor. Zaten turizm pek iyi gitmeyeceğe benziyor. En azından mevcut mülk yasası iptal edilmesin." şeklinde konuştu.

14 yıldır emlakçılık yapan Mehmet Demirtaş (34), Antalyalı milletvekillerinin böyle bir karar almasına anlam veremediklerini söyledi. Alınan kararın sektöre büyük darbe vuracağına inanan Demirtaş, Anayasa Mahkemesi'ne sunulan dilekçeye imza atan Antalyalı milletvekillerini kınadıklarını sözlerine ekledi.