Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmesi yenilenen kiracıların kira bedelinde yıllık artış uygulanıyor. Bu artış, Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen hükümler dahilinde yapılıyor.
Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklıyor.
Geçtiğimiz ay TÜİK tarafından açıklanan oranlara göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,41 artış gösterdi. Buna göre meskendeki kiracıya yüzde 17,41 oranında zam yapıldı.
Peki, kira sözleşmesi Eylül ayında yenilenecek kiracıya ne kadar zam yapılacak? 2018 Eylül ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?
2018 Eylül ayı kira artış oranı 3 Eylül 2018 tarihinde belli olacak. Mesken sahipleri bu tarihte belirlenen orandan yüksek oranda zam yapamayacak. İşyeri kiralamalarında ise mal sahipleri kiracılarına sözleşmeye bağlı kalma şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.
Dövizle kira dönemi
Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamaya göre, mevcutta dövizle kiralamaların mümkün olduğu uygulama sona eriyor. Alışveriş merkezlerinde, evlerde dükkanlarda artık dövizle kiralama ve satış dönemine son vereceklerini duyuran Albayrak, buna yönelik çalışmalarının Meclis’e kısa sürede gelmesi için sürdürüklerini açıkladı.