Limak ve Çalık ortaklığındaki Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) tarafından, Kosova’daki genç işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla oluşturulan sosyal sorumluluk projesi KEDS Akademi ikinci mezunlarını verdi. Mezuniyet töreni öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, döviz kurlarında suni bir yükseklik olduğunu söyledi. Özdemir, "Türkiye’de 1 Kasım’da çok önemli bir seçim olacak. Eğer Türkiye’de seçim sonrası siyasi istikrar sağlanır ve buna bağlı olarak ekonomik istikrar da gelirse kurların düşebileceğini düşünüyorum. Gerçek kurları kasım ayında göreceğimizi tahmin ediyorum" diye konuştu.
Özdemir, yatırımcılar olarak finansal bir yük altında bulunmadıklarını belirterek, "Bizim aldığımız finansman modelleri uzun dönemli modeller. Proje finansmanlarını yaparken 8-10 yıllık modellerle yaptık. Geçtiğimiz 8-10 yılda, kurdaki artış ile Türkiye’deki enflasyonun seyrine baktığımızda yine de avantajlı olduğunu görüyoruz. Kur artışı 8-10 yıl evvel neyse, enflasyon artışına baktığımız zaman da birbirlerine yakın olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda kurun Türkiye’deki enflasyona nasıl bir orantı yapacağını bilmiyoruz. Onun için şu an Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile teknik toplantılar devam ediyor" ifadelerini kullandı.
ELDER olarak EPDK ile teknik çalışmalar ve toplantılar gerçekleştirdiklerini, EPDK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunmak üzere çeşitli raporlar hazırlatıp şirketlerin durumlarını aktardıklarını söyleyen Özdemir, 1 Kasım'dan sonra da EPDK ile oturup 1 Ocak 2016 itibarıyla girilecek üçüncü uygulama döneminin çatısını hazırlayıp çalışmalara devam edeceklerini bildirdi.
"Enerji fiyatlarında düşüş bekleniyor"
Özdemir, 1 Ocak 2016’dan itibaren serbest tüketici sınırlarının kaldırılarak herkesin serbest tüketici olmasını istediklerini vurgulayarak, "Şu an serbest tüketici sınırı 4 bin kilovatsaat, bunun üzerinde tüketenler serbest tüketici, altındakiler tarifeli müşteriler. Sınırlar sıfırlanırsa ve herkes serbest tüketici olduğu zaman ülkedeki enerji fiyatlarında yüzde 15-20 civarında bir düşüş daha olacağını tahmin ediyoruz. Burada tüketicinin çok büyük avantajı olduğu gözükmekte" değerlendirmesinde bulundu.
Serbest tüketici dönemine geçilirse tüketiciler, ticarethaneler ve sanayi için EPDK’nın herhangi bir tarife yayınlamasına gerek kalmayacağının altını çizen Özdemir, serbest piyasadaki rekabet sayesinde, kimin hangi fiyatı verdiğine göre müşterinin tercih yapacağını ve burada hem tüketicinin hem de elektrik üreticilerinin ve dağıtıcılarının yani perakende şirketlerinin müşteri tabanından dolayı avantajları olacağını kaydetti.
Özdemir, bu doğrultuda devletin de bazı uygulamalar yapması gerekebileceğine dikkati çekerek, "Devletin belki yasa çıkartması gerekecek çünkü elektrik fiyatlarında sanayiyi koruyucu bir çapraz sübvansiyon var. Bunun kalkması lazım. Bizim de bütün müşterilere bu rekabeti sağlayıcı bir altyapıya ihtiyacımız var. 30 milyon serbest tüketicinin işlemlerini yapabilecek bir altyapıyı işletmek kolay değil. EPDK’nın ilerleyememesinin bir sebebi de bu. EPİAŞ’ın olgunlaşması lazım" diye konuştu.
"Yılda 2 milyar dolar yatırım hedefliyoruz"
Özdemir, elektrik dağıtım sistemleri özelleştirildikten sonra akıllı sayaçların yapılması ve hatların yer altına alınması gibi çok ciddi yatırımlar yapıldığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devlet zamanında 350 milyon dolar yatırım yapıldı. Özelleştikten sonra geçen uygulama döneminde 21 bölge yılda 1,2 milyar dolar yatırım yapıldı. Üçüncü uygulama döneminde ise yılda 2 milyar dolar yatırım yapmayı EPDK’dan talep ettik. EPDK da yeni dönemde her bölgeye ne kadar yatırım yapılacağını ifade edecek ve yatırım bütçeleri belli olacak."
Yatırımlar sayesinde 30 yaşında ve daha eski olan sistemlerin ve eski trafoların yenileneceğine işaret eden Özdemir, "Hala mekanik sayaçlar var, bunları tamamen elektronik sayaca çevireceğiz. Uzaktan kumandalı sayaçlar konusunda dünyada gelişme var. Artık merkezden enerjiyi kesme veya açma işlemi yapılabiliyor. Böylece hem kayıp kaçak oranı düşürülecek hem tahsilat oranlarımızı artıracağız. Sistemleri modern hale getireceğiz. Elektronik Bilgi Sistemine (EBS) bütün şirketlerimiz ihalelerini yaptı ve yatırımlarına devam ediyor. Yatırım bütçeleriyle bunlar tamamlanacak" ifadelerini kullandı.