Manpower 2015 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre (NYSE: MAN), Türk işverenler Ocak-Mart dönemi için sabit seyreden işe alım planları bildiriyor. Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nda Türkiye için ilk kez bu çeyrekte istihdam piyasasının mevsimsellikten arınmış verilerine dayanan bir analiz yapıldı. Bu analiz kapsamında veriler; her yıl aynı zamanda meydana gelen istihdam dalgalanmaları olmaksızın gözden geçirildi ve istihdam pazarına ilişkin daha belirgin bir görünüm için gereken 17 çeyreklik bilgiler toplandı, elde edilen sonuçlar değerlendirildi. Buna göre Türkiye’nin 2015 birinci çeyrek Net İstihdam Görünümü +%20 olarak belirlendi. Bu tablo ile Türkiye’deki işe alım beklentileri, önceki çeyreğe kıyasla nispeten istikrarlı seyrini koruyarak önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi.
Beş bölgenin tamamındaki işverenler, önümüzdeki çeyrekte istihdam artışı tahmin ediyor. En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü +%23 seviyesinde olan İç Anadolu bölgesinde tahmin ediliyor. 11 sektörün tamamındaki işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. En yüksek işe alım planı, işverenlerin +%32 Net İstihdam Görünümü̈ ifade ettiği Üretim sektöründe bildiriliyor. Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü̈ ile İlaç sektöründeki işverenler sırasıyla +%27 ve +%26 Net İstihdam Görünümü̈ ile aktif iş piyasası tahmininde bulunuyor.
Gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızında bir duraklama olduğuna ve Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu'nun, araştırma öngörülerine yönelik değerlendirmesi şöyle oldu:
"Öte yandan, 2015 yılı ilk çeyreğinde üretim sektörünün Anadolu’daki şehirlerden ve bu bölgelerdeki şirketlerden gelen ivmeyle parlak iş imkanları sunduğu fark ediliyor. 'Anadolu Kaplanları' olarak da nitelendirilen bu şirketlerdeki işverenlerin olumlu istihdam öngörüleriyle üretim sektörü, yılın ilk üç ayında aktif bir işe alım hızı bekliyor. İlaç ve inşaat sektöründeki işverenler de benzer şekilde aktif bir işe alım hızı öngörüyor. Bizim beklentilerimiz 2015’in, 2014 ile benzerlikler içeren bir yıl olacağı yönündedir. Yılın ilk 6 aylık döneminde ekonominin büyüyeceğini ve dolayısıyla istihdamın artacağını tahmin ediyoruz. istihdamın artacağını tahmin ediyoruz. Fakat bu işsizlik oranını aşağı çekemeyecek ölçekte olacaktır".
Önceki çeyrekle kıyaslandığında, 11 sektörün beşindeki işverenler, işe alım beklentilerinin iyileştiğini ifade ediyor. Yüzde 13 puanlık en önemli artış tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründen geliyor.
2014 birinci çeyrekle karşılaştırıldığında, görünüm, 11 sektörün 7'sinde zayıflıyor. Restoran ve otelcilik sektöründeki görünüm yüzde 8 puan zayıflarken; elektrik, gaz ve su sektöründeki işverenler yüzde 12 puan gibi keskin bir düşüş bildiriyor.
2015 1. çeyreği boyunca, işletme kategorilerinin dördünde (mikro, küçük, orta ve büyük) de istihdam artışları tahmin ediliyor. Orta büyüklükteki işletmelerdeki işverenler, +%30 Net İstihdam Görünümü ile en güçlü işe alım planlarını bildirirken, büyük işletmelerdeki görünüm +%25 olarak ifade ediliyor. Küçük ve mikro kategorilerinde görünüm sırasıyla +%18 ve +%10 olarak bildiriliyor.
Küresel istihdam piyasasının genelinde işe alım hızında ciddi bir değişiklik olmayacak
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki 24 ülkenin 20’sinde olumlu görünümler bildiriliyor. İlk çeyrek tahminleri Türkiye’de en güçlüyken, en zayıf ve olumsuz tahmin Finlandiya, İtalya, Hollanda ve İsviçre’deki işverenlerden geliyor. Çeyrekler karşılaştırıldığında görünümler 12 ülkede iyileşiyor, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında 15 ülkede iyileşiyor.
Küresel istihdam piyasası genelindeki tahminler, üç ay önceye veya geçen yılın aynı dönemine kıyasla, işe alım hızında ciddi bir değişiklik olmayacağını gösteriyor. İstihdam seviyesinin dört ülke hariç tüm ülkelerde değişen oranlarda büyümesi beklenirken, işe alım faaliyetinde geniş kapsamlı bir ivme olduğuna dair çok az kanıt mevcut. Aksine görünüm, önceki çeyreklerle benzer kalmaya devam ediyor.
Dünya genelindeki 42 ülke ve bölgenin 38’indeki işverenler, olumlu birinci çeyrek işe alım planları bildiriyor. 2014 dördüncü çeyrek ve 2014 birinci çeyrek araştırmalarıyla karşılaştırıldığında Görünümler genelde daha güçlü.
Araştırma öngörülen istihdam eğilimlerini ölçmek amacıyla dünya genelinde 42 ülke ve bölgeden 65.000’in üzerinde ve Türkiye’den ise 1.000 temsili kamu ve özel sektör işvereni ile görüşme yaptı. Rapor boyunca kullanılan “Net İstihdam Görünümü̈” ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü̈ bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanmıştır.
Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 10 Mart 2015 tarihinde açıklanacak ve 2015’in ikinci çeyreğine dair işe alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak.