''2014'e Kadar 3 Milyar Liralık Yatırım Yapacağız''



İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun aylık toplantının basına açık bölümünde bir sunum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki yatırımlar ve 2011-2014 dönemi programına ilişkin sunumyaptı.

Kocaoğlu, yönetimdeki ilk 5 yıllarında kente 3 milyar 59 milyon liralık, ikinci dönemde ise şu ana kadar 1 milyar 700 milyon liralık yatırım yapıldığını belirterek, ''Önümüzdeki 2,5 yıl içinde minimum demiyorum optimum 3 milyar liralık daha yatırım gerçekleştireceğiz'' dedi.

Kocaoğlu, kurula başkanlık eden Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak'ın bazı işadamlarının İzmir'e yönelik ''geri kaldı'' eleştirilerine tepki göstermesini de değerlendirdi.

İzmir'in merkezi yönetime, aldığının üç katını veren bir kent olarak, bu tip sözleri hak etmediğini ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

''İzmir'de negatif enerji ve duruşu, bardağın boş tarafına bakan mantaliteyi mutlaka bir köşeye bırakmamız gerekiyor. İzmir aldığının üç katı merkezi bütçeye katkıda bulunmuş. Bunu üreten bir kente böyle bir yakıştırma yapmak, moral bozmak, negatif enerji yaratmak hiç yakışmıyor. Hep beraber bununla mücadele etmek zorundayız. Herkes İzmir'in geri kaldığını söylüyor ama yaşamaya geldiği zaman yapılan istatistiklerde 'İzmir'den başka yerde yaşamam' diyenlerin sayısı da yüzde 80'lerin üzerinde. Burada bir 'eleştiren mantıkla bakalım da ne olursa olsun' diye bir düşünce var.''

Kurula başkanlık eden EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak ise İzmir'de bazı çevrelerin kenti küçümsediğini, Gaziantep, Kayseri ve Konya gibi illerin gerisinde olduğunu iddia ettiğini belirterek, uluslararası rekabet endeksine göre İzmir'in Ankara'nın ardından üçüncü sırada olduğunu, kıyaslanan kentlerin ise 10'uncu, 12'inci ve 17'inci sırada yer aldığını söyledi.

Temizocak, ''İzmir üçüncülükle yetinmiyor ama çok gerilerdeki kentlerle karşılaştırılmasını içimize sindiremiyoruz. Sürekli bu yönde sözler sarf ediliyor. Bu konu çok hassas. Herkesin kendi yerini bilmesinde fayda var'' dedi.

Açılış konuşmaları sonrası basına kapatılan toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin 2011-2014 yatırım programı kitapçığı dağıtıldı.

Programda ilçeler arası yeni bağlantı yolları, Fahrettin Altay-Narlıdere, Halkapınar-Otogar ve Üçyol-Tınaztepe metro hatları, Konak, Buca ve Karşıyaka'ya tramvay hattı, Karantina ve Mavişehir'e iskele yapılacağı, 17 vapur ve 350 otobüs alınacağı, Kadifekale'de başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarına Gürçeşme ve Yeşildere ile devam edileceği, Ege Mahallesi, Cennetçeşme, Aktepe, Örnekköy, Bayraklı, Ballıkuyu ve Uzundere'de de kentsel dönüşüm başlatılacağı maddeleri dikkat çekiyor.

Kemeraltı-Agora-Kadifekale tarih aksının kazandırılması konusunda yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verilen kitapçıkta, Mavişehir'den Narlıdere'ye kadar olan tüm sahilin farklı tasarımcılar tarafından yapılan planlarla yeniden düzenleneceği, Körfeze hakim noktalarda seyir terasları ve alternatif gezi güzergahları oluşturulacağı ifade ediliyor.

Programda İzmir'de hibrit otobüslerin kullanımı için de çalışma yürütüldüğü, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne yeni kurulacak birimlerin rüzgar enerjisiyle çalışacağı ifade edildi.

Kitapçıkta, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında anlaşmazlıklara neden olan yasal boşlukların giderilmesi için hukukçu ve akademisyenlerin de katkı koyduğu bir yönerge oluşturulacağı, yönergenin ilçe belediyelerinin de onayının alınmasının ardından Büyükşehir meclisine sunulacağı ifade edildi.