2014'e aralarında iş adamları, bürokratlar, banka müdürü, çeşitli düzeyde kamu görevlileri, 4 bakan ile 3 bakan çocuğunun olduğu kişiler hakkında rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın yarattığı çalkantıyla giren ve bir yandan da seçim sürecine odaklanan ekonomi dünyası; zor bir yılı geride bıraktı. 2013'ü 151,7 milyar dolar ihracatla önceki yılın gerisinde kapatan Türkiye, 2014'e 12 milyar 473 milyon dolarlık Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracatının heyecanı ile başlasa da; büyüme beklentilerinin yeniden ve yeniden revize edildiği, 'küresel ekonomik krizin sonu mu' şeklinde kısmen pozitif bir hava yakalanmışken 'Türkiye mucizesi'nin sorgulanmaya başlandığı bir yıl yaşadı. Fed'in tahvil alım programındaki değişiklikler, özellikle gelişmekte olan ülkeleri yeni finansman arayışlarına iterken; Türkiye, uluslararası ekonomi otoriteleri tarafından 'en kırılgan' ülke olarak tarif ediliyordu.
Ocak
15 Ocak
* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılının tamamında bütçe giderlerinin 407,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 389,4 milyar lira, bütçe açığının ise 18,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.
* Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türk müteahhitlerinin 2013 yılında 45 ülkede üstlendikleri 374 projelerin toplam tutarının 31,3 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
17 Ocak
* Marmaray Projesi - Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'nın ilave finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Hazine Müsteşarlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı arasındaki kredi anlaşmasıyla finansman tutarı 140 milyar 810 milyon Japon Yeni'nden 183 milyar 789 milyon Japon Yeni'ne çıkarıldı.
22 Ocak
* Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2013’te Türkiye'deki faal durumdaki şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 3,46 oranında arttığını ve faal olan ticaret şirketi sayısının 972 bin 491 olduğunu bildirdi.
* Derince Limanı özelleştirme ihalesi, açık artırım turunda katılımcılardan teklif gelmemesi üzerine iptal oldu.
23 Ocak
* Merkez Bankası Ocak 2012'den beri ilk kez kura doğrudan müdahale etti.
27 Ocak
* Dolar/TL bankalararası piyasada tarihinin en yüksek seviye rekorunu 2,3769 seviyesine geliştirirken, avro/TL de tüm zamanların en yükseği olan 3,2564 seviyesini gördü.
28 Ocak
* Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014 sonunda, orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.
29 Ocak
* Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizleri 4-5,5 puan artırdı. Gecelik borç verme faizi yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, borç alma faizi yüzde 3,5'ten yüzde 8'e, bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranı da yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e, bir hafta vadeli repo ihale faizi ise yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltildi.
* Merkez Bankası, ek parasal sıkılaştırma uygulamasının sona erdirildiğini bildirdi.
30 Ocak
* Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl yayınlanan "Küresel Rekabetçilik Raporu"nda 2013-2014 yıllarında 148 ülke arasında 44. sırada yer aldı.
31 Ocak
* Fed Başkanı Ben Bernanke'nin görev süresi doldu
Şubat
1 Şubat
* Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracatın, Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olduğunu bildirdi.
3 Şubat
* ABD Merkez Bankasının (Fed) yeni başkanı Janet Yellen, yemin ederek görevine başladı.
7 Şubat
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e çevirdi; kredi notunu ise 'BB+' olarak korudu.
10 Şubat
* TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi geçen yıl bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 3,4 arttı.
12 Şubat
* Batıkent-Sincan Metro Hattı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un birlikte yaptığı açılışın ardından hizmete girdi.
14 Şubat
* Kamu İhale Kurumu Başkanı Mahmut Gürses, geçen yıl idareler tarafından toplam 105,5 milyar lira kamu alımı harcaması yapıldığını bildirdi.
20 Şubat
* Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) tarafından Adapazarı'nda üretilen ilk yerli dizel tren seti "Anadolu", İzmir-Balıkesir-Bandırma arasında törenle seferlerine başladı.
* Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl net doğrudan uluslararası yatırım girişi, 12 milyar 686 milyon dolar oldu.
* EPDK Başkanlığına, 10 yıldır Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyeliği ve İkinci Başkanlık görevlerini yürüten Mustafa Yılmaz atandı.
21 Şubat
* Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information), Türkiye'nin not görünümünü 'pozitif'ten 'durağan'a çevirdi; 'BB+' olan yabancı para birimi cinsinden kredi notunu teyit etti.
27 Şubat
* Fed Başkanı Janet Yellen, belli bir takvime bağlı kalmaksızın tahvil alımlarını ölçülü bir şekilde azaltacaklarını belirtirken, işsizlik oranlarındaki düşüşün henüz yeterli olmadığını kaydetti.
Mart
5 Mart
* Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite sınavında ilk 5 bine girenlerden matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerini tercih edenlere aylık 2 bin lira, ikinci 5 bin öğrenciye de aylık 1000 lira burs vereceklerini açıkladı.
6 Mart
* Türkiye'de 2013 yılında işsizlik oranı yüzde 9,7 olarak belirlendi. İşsiz sayısı, 2013'te bir önceki yıla göre 229 bin kişi artarak 2 milyon 747 bin kişi oldu. İstihdam edilenlerin sayısı da aynı yıllar arasında 703 bin kişi artarak 25 milyon 524 bin kişiye yükseldi.
19 Mart
* Filyos Limanı'nın altyapı yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum verdi.
* ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 65 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 55 milyar dolara indirdi. Banka, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
21 Mart
* Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının 31 Aralık 2035'e kadar devrine ilişkin ihalede en yüksek teklifi, 717 milyon avro ile TAV Havalimanları Holding verdi.
* 15. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştiren Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER); Yönetim Kurulu üye sayısını 21’e yükseltirken, ana faaliyet konularına 'yeşil binalar'ı da ekledi.
30 Mart
* Seçmenler, 30 büyükşehir belediye başkanını, bin 351 ilçe ve belde belediye başkanını, bin 251 il genel meclisi üyesini ve 20 bin 500 belediye meclisi üyesini belirlemek için sandık başına gittiler.
31 Mart
* Türkiye ekonomisi, 2013'ün son çeyreğinde yakalanan 4,4'lük büyüme ile üst üste 17 çeyrek büyüdü. 2013'te kaydedilen büyüme, OVP'de öngörülen yüzde 3,6'yı geçerek yüzde 4 oldu. TÜİK, 10 Eylül 2014'te açıkladığı bültende, 2013 yılı son çeyreğine ilişkin rakamı yüzde 4,5, 2013 için de yüzde 4,1 olarak revize etti.
* 2013'te kişi başına düşen milli gelir, 10 bin 782 dolar olarak açıklandı.Nisan
4 Nisan
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'BBB-' olarak teyit etti, not görünümünü 'durağan'da bıraktı.
11 Nisan
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti.
18 Nisan
* Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi.
19 Nisan
* 'Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik'in yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, asgari yatırım tutarı 1 milyar lira olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarınca yürütülen asgari yatırım tutarı 500 milyon lira olan yap-kirala-devret projelerinde, sözleşmenin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması durumunda Hazine, 'borç üstlenim taahhüdü' verebilecek.
26 Nisan
* 123 KDV Genel Tebliği, tek bir tebliğ altında toplandı.
29 Nisan
* Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 351 miyon dolar ile Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.
Mayıs
5 Mayıs
* Dünya Bankasının, satın alma gücü paritesine (PPP) göre yaptığı hesaplamalarda, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 1 trilyon 315 milyar dolara ulaştı.
6 Mayıs
* OECD Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye için 2014 yılında yüzde 2,8 ve 2015 yılında yüzde 4 ekonomik büyüme öngörüldü.
8 Mayıs
* Hazine, Marmaray Projesi kapsamında, "Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Elektromekanik Sistemler" alt projesi için 200 milyon avro tutarında ilave finansman sağlanmasına yönelik Avrupa Yatırım Bankası ile kredi anlaşması imzaladı.
9 Mayıs
* ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımları sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını söyledi.
* Türkiye'de faal vergi mükellefi sayısı, Nisan 2014 itibariyle 9 milyon 654 bin 750 olarak belirlendi.
12 Mayıs
* Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ortak üyelik anlaşması imzaladı.
13 Mayıs
* Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında meydana gelen kaza, rödovans sistemini ve işçi sağlığı güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Resmi rakamlara göre 301 madencinin hayatını kaybettiği kaza, madencilik sektöründeki ihmallerin yanısıra kaza sonrası kurtarma çalışmalarıyla da çok tartışıldı.
20 Mayıs
* OECD tarafından yayımlanan göç raporunda AB içinde 2012 itibarıyla en fazla göçü Almanya'nın aldığı belirtildi.
* OECD verilerine göre, G-7 ülkeleri içinde bu yılın ilk çeyreğinde en fazla büyümeyi Japonya, Almanya ve İngiltere gerçekleştirdi.
21 Mayıs
* Çin ve Rusya, enerji alanında işbirliği yaptı. Sibirya'daki Rus doğalgazının Çin'e taşınması için yapılan 400 milyar dolarlık anlaşmanın 4 ila 6 yılda tamamlanması öngörülüyor.
22 Mayıs
* Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, '2013 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri Sonuç Raporu'nu açıkladı. Rapora göre Tüpraş, 2013'te 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma oldu. I·kinci sırada 3 milyar 698 milyon dolar ihracat ile Ford, üçüncü sırada ise 3 milyar 523 milyon dolar ile Oyak-Renault yer aldı.
23 Mayıs
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak teyit ederken, görünümünü negatif olarak belirledi.
Haziran
4 Haziran
* Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.
7 Haziran
* Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yeniden başkanlığa getirildi.
* İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli atıldı.
10 Haziran
* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2014'ün ilk çeyreğinde yakalanan 4,3'lük büyüme ile üst üste 18 çeyrek büyüdü.
* Muharrem Yılmaz'ın istifasıyla boşalan TÜSİAD Başkanlığı'na Haluk Dinçer getirildi
* ABD merkezli küresel danışmanlık şirketi Boston Consulting'in "2014 Küresel Varlık Raporu"na göre, Türkiye, dünya genelinde serveti 100 milyon doların üzerinde olan ultra zenginler sıralamasında 12. sırada yer aldı
18 Haziran
* FED, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi.
19 Haziran
* TÜRKONFED, 'İş Dünyasında Kadın' raporunu tanıttı. Genel Başkan Süleyman Onatça, "Türkiye'de kadınların iş hayatına katılımının önündeki en büyük engel mevzuat" dedi.
23 Haziran
* Dünya Bankası Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 3,5'e yükseltti
24 Haziran
* İstanbul Sanayi Odasının (İSO) ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2013 yılı araştırması sonuçlarında ilk sırayı Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ aldı.
27 Haziran
* TÜSİAD, 'Türkiye'de Bireysel Gelir Dağılımı Eşitsizlikleri' raporunu tanıttı. OECD'nin araştırmasına göre de Türkiye, Şili ve Meksika'dan sonra en yüksek gelir eşitsizliğine sahip 3. ülke konumunda.
30 Haziran
* TÜPRAŞ, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği 'Fortune 500'de, 41 milyar 78 milyon lira net satış ile ilk sırada yer aldı.Temmuz
1 Temmuz
* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü listesinde, koyu gri listeden gri listeye yükseldiğini bildirdi.
3 Temmuz
* Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin Gaz Sektörü Geliştirme Projesi için 400 milyon dolar tutarındaki ek finansmanı onayladı.
10 Temmuz
* Hazine, Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu Projesi için Dünya Bankasından 350 milyon dolar kredi sağlandığını açıkladı.
* Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, içinde Türkiye’nin de olduğu 18 ülkede konut balonu olabileceği uyarısında bulundu.
11 Temmuz
* Uluslararası Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Türkiye'nin "BBB-" olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü durağan olarak belirledi.
15 Temmuz
* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 6 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılı aynı dönemine göre yüzde 10,2 artışla 210,5 milyar, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,8 artışla 213,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Şimşek, yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,4 milyar lira açık verdiğini belirtti.
23 Temmuz
* ÖYK, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın işletme hakkının verilmesi ile Çatalağzı Termik Santrali’nin ve santral tarafından kullanılan taşınmazların varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesini onayladı.
* Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'deki KOBİ ve ihracatçıların uzun vadeli İslami finansmana ve faktöring hizmetlerine erişimini artırmayı amaçlayan 250 milyon dolarlık Yenilikçi Finansmana Erişim Projesi kredisini onayladı.
24 Temmuz
* Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında, 2015 yılında, orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti.
* IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi, küresel büyüme beklentisini yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e düşürdü.
* Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan '2014 Türkiye Ekonomisi Raporu' açıklandı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak; Türkiye'nin, gelecek 10 yılda küresel ekonomideki belirsizlikleri kendi lehine çevirip pozitif ayrışarak dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olabilecek durumda olduğunu, kendilerinin 2014-2023 dönemini 'Geri Sayım Dönemi' olarak adlandırdıklarını dile getirdi.
25 Temmuz
* Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, törenle hizmete açıldı.
* Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin kalkınma hedeflerini esas alan 500 milyon dolarlık Paylaşılan Büyümenin Sürdürülmesi Kalkınma Politikası kredisini (SSG-DPL) onayladı.
Ağustos
8 Ağustos
* Avrupa Merkez Bankası (ECB), Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) araştırmacıları Dr. Christopher Fischer ve Dr. Oliver Hossfeld tarafından ECB için hazırlanmış çalışma raporunu yayınladı. 18 büyük dünya ekonomisinin 2013 yılı Ocak ayından itibaren fiyat rekabetinin değerlendirildiği raporda, Türkiye'de fiyat rekabetinin ılımlı yüksek olduğu kaydedildi.
10 Ağustos
* Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.
11 Ağustos
* Cumhurbaşkanı seçiminin ardından Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftaya önceki kapanışa göre 1.227,78 puanlık yükselişle 80.427,19 puandan başladı. Endeks, günlük bazda 1.928,16 puan azalışla yüzde 2,43 değer kaybederek 77.271,25 puandan kapandı.
* Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), cumhurbaşkanlığı seçim sonucunun Türkiye'nin BB+ olan kredi notuna doğrudan bir etkisi olmayacağını açıkladı.
12 Ağustos
* Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Konjonktür Raporu’nda Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3,4 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.
13 Ağustos
* Standard & Poor’s (S&P) Direktörü ve Türkiye’ye ilişkin makro ekonomik öngörülerden sorumlu Kıdemli Ekonomist Tatiana Lysenko, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükselttiklerini bildirdi.
14 Ağustos
* Türkiye'de 831 bin 871 megavatsaatlik elektrik tüketimiyle günlük bazda yeni bir rekor kırıldı.
15 Ağustos
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'den, "Seçim sonucu Türkiye’nin daha yavaş büyüme, yüksek enflasyon, dışsal kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi önemli kurumların zayıflayan bağımsızlığı gibi kilit ekonomik ve kurumsal kredi zorluklarını çözmez" açıklamasında bulunuldu.
21 Ağustos
* Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Kanada, Çin, Kosta Rika, Tayvan, Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Singapur ve ABD ile 'yeşil ürün'lerin ticaretinin serbestleştirilmesi için görüşmelere başladı.
26 Ağustos
* Soma Organize Sanayi Bölgesinin kurulması amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık imzasıyla 91 hektarlık alan için "kamu yararı" kararı verildi.
Eylül
1 Eylül
* Başbakanlıktan Hükümet Programıyla ilgili yapılan açıklamada, "12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiyemizin ikinci atılım döneminde mali disiplin, katma değerli istihdam, ar-ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir" denildi. Programda, 2014-2018 döneminde kamu yatırımlarının 350 milyar doları aşağı belirtildi. 2014 yılında cari açığın yaklaşık yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesinin beklendiğine yer verildi.
3 Eylül
* Fitch Ratings, Türkiye'de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmalarının öncü olduğunu, özellikle kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin bankları uzun süreli ve ani piyasa duruşlarını içeren aşırı strese karşı daha kırılgan hale getireceğini bildirdi. Kuruluş, özel şirketlerin zayıf kurumsal yönetim yapısının reytingler üzerinde baskı yarattığını değerlendirmesinde bulundu.
8 Eylül
* Brent türü ham petrolün varil fiyatı, 100 dolar sınırının altına inerek, yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesini gördü.
10 Eylül
* Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdüğünü açıkladı. Ekonomi, yılın ilk yarısında da yüzde 3,3 büyüdü.
11 Eylül
* Fitch Ratings, "Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmesi daha zor hale gelmeye başladı" açıklamasını yaptı.
12 Eylül
* Zonguldak'ta, 'torba kanun'un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle üretimi durdurma kararı alan 22 özel kömür işletmecisi bir araya gelerek, havzadan çıkartılan taş kömürünü devletin satın almasını istedi.
13 Eylül
* İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarına yön verecek 2015 - 2019 Stratejik Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandı.
22 Eylül
* Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların (UDY), bu yılın 7 aylık diliminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 9 artarak 7,9 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
* Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın hız kaybettiğini ve büyümeye yönelik risklerin açıkça aşağı yönlü olduğunu belirtti.
28 Eylül
* Türk sanayisini yurt dışında üst düzeyde temsil etmek ve ‘Türk Malı’ algısını yükseltmek amacıyla Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonu ile başlatılan ‘Türkiye Markası’ çalışmaları tamamlandı. 'Turkey Discover the potential ( Türkiye potansiyelini keşfet)' olarak belirlenen Turkey logosunun lansmanı, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen etkinlikle yapıldı.
* Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) yeni başkanının İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan olduğunu açıkladı.Ekim
1 Ekim
* TİM verilerine göre, ocak-eylül döneminde ihracat yüzde 5,7 artışla 118 milyar 225 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 4,2 artarak 157 milyar 654 milyon dolara yükseldi. Eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre 6,5 seviyesinde artarak 13 milyar 294 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin eylül ayı rekoru kırılmış oldu.
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel ekonomiye ilişkin raporunda büyümenin 2015 ve 2016 yıllarında hız kazanacağını ancak aşağı yönlü risklerin de söz konusu olduğunu belirtti.
3 Ekim
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye'nin "BBB-" yatırım yapılabilir notunu ve "durağan" görünümünü teyid etti, herhangi bir değişiklik yapmadı.
* Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin değerlendirmesinde, Türkiye ekonomisinin 2010 yılından bu yana ortalama yüzde 6'lık kayda değer bir büyüme kaydettiği ancak düşük ulusal tasarruflar ve rekabet gücü zorluklarının, yatırım ve ihracatı sınırladığı belirtildi.
4 Ekim
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.
8 Ekim
* 2015-2017 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program, Resmi Gazete'de yayımlandı. OVP'de büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3,3'e çekilirken, 2015 yılı için büyüme yüzde yüzde 4'e revize edildi; 2016 ve 2017 yıllarında ise yüzde 5'lik büyüme öngörüldü. Kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 10 bin 537 dolar, 2017 yılı sonunda ise 12 bin 229 dolar olması öngörüldü. OVP'ye göre, bu yıl ortalama işsizlik oranının yüzde 9,6 olacak, 2017 yılında ise yüzde 9,1'e düşecek. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,4 olması bekleniyor. Enflasyon hedefi, 2015'te yüzde 6,3, 2016-2017 için yüzde 5 olarak belirlendi.
10 Ekim
* Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Çanakkale Boğazı Köprüsü, dünyanın en uzun asma köprüsü olan Japon köprüsünü de geçen bir proje olacak. İnşallah bunu da Türk-Japon işbirliği ile yapacağız" dedi.
24 Ekim
* Konut satışları eylül ayında 115 bin 786 adet ile aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
27 Ekim
* Türk Standardları Enstitüsünün ilk 'güvenli yeşil bina' belgesi, Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet binasına verildi.
28 Ekim
* Soma'da yaşanan maden faciasının acısı küllenmeden, bir kötü haber de Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'nde bulunan Has Şekerler Maden şirketine ait ocaktan geldi. Madende su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen su baskınında 18 işçi mahsur kaldı.
* Avrupa ve Asya kıtalarını denizin altından birbirine bağlayan Marmaray, birinci hizmet yılını doldurdu. Marmaray'da, Ayrılık Çeşmesi-Kazlıçeşme kesiminin açılışından itibaren 100 bin sefer yapıldı, 1,4 milyon kilometre yol kat edildi ve 50 milyon yolcu taşındı.
29 Ekim
* Fed, parasal genişlemeye son verdi. Fed, tahvil alım programını sona erdirirken, politika faiz oranını 'kayda değer bir süre' daha mevcut seviyesinde tutma kararı aldı.
31 Ekim
* Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 ihtimalle orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4 ile yüzde 9,4 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.
* Fed'in Kasım 2008 yılında başladığı aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını sona erdirmesinin ardından, Japonya Merkez Bankası (BoJ) sürpriz bir şekilde yıllık parasal tabanı hedefini artırma kararı aldı. Banka, yıllık 60-70 trilyon yen düzeyinde bulunan parasal taban artırma hedefini yıllık 80 trilyon yene yükseltti.
Kasım
3 Kasım
* Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Resmi Gazete’de yayımlandı. 5 hedef altında 34 faaliyet alanının belirtildiği Strateji Belgesi’nde tasarım faaliyetlerine vergi muafiyeti öngörülüyor.
4 Kasım
* AB Komisyonunun 2014 Sonbahar Avrupa Ekonomik Tahminleri raporunda Türkiye büyümesinin 2014 yılında yüzde 2,8, 2015'te yüzde 3,3 ve 2016'da yüzde 3,7 olacağı öngörüldü.
6 Kasım
* Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm' başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli 9 dönüşüm programına ilişkin 417 eylem planının devreye konulacağını açıkladı.
* OECD, G-20 ülkeleriyle ilgili hazırladığı raporda, Türkiye için 2015 yılında yüzde 3,2, 2016 yılında ise yüzde 4 oranında ekonomik büyüme öngördü.
10 Kasım
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2015 yılında küresel büyümede kayda değer bir gelişme beklemediğini belirtti.
11 Kasım
* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasından sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yaptığı denetimlerde 94 ocağın kapatıldığını bildirdi.
19 Kasım
* Fed, 28-29 Ekim'de düzenlenen Federal Açık Piyasalar Komitesinin (FOMC) toplantı tutanakları yayımlandı. Fed, faiz artırımına yönelik sözlü yönlendirmenin, finansal dalgalanmalara neden olabileceği gerekçesiyle değiştirilmediğini açıkladı.
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, gelişmekte olan ekonomiler içerisinde Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika bankalarının yavaşça istikrar kazanmaya başladığını belirtti.
21 Kasım
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye’nin 'BB+' olan kredi notunu, 'negatif' olan not görünümünü teyit etti.
24 Kasım
* Ekimde satılan konut sayısı 2013'ün aynı ayına göre yüzde 25,3 artarak, 95 bin 645 oldu.
* Kasımda mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 0,6 arttı, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2 azaldı.
* Uluslararası net doğrudan yatırım girişi eylülde 750 milyon dolar olurken, ocak-eylül döneminde 9 milyar 124 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
25 Kasım
* Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için 2015 yılında yüzde 3,2, 2016 yılında ise yüzde 4 ekonomik büyüme öngördü.
Aralık
1 Aralık
* Türkiye, G20 Dönem Başkanlığını üstlendi.
5 Aralık
* Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi.
10 Aralık
* Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 büyüdü.
11 Aralık
* Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa (Can Europe) tarafından hazırlanan 2015 İklim Değişikliği Performans Endeksi’nde Türkiye 58 ülke arasında 51. sırada yer aldı
13 Aralık
* Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin resmen kapandığını AB'ye iletti.
16 Aralık
* Dolar/TL bankalararası piyasada 2,4126'yı görerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
17 Aralık
* ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırımı konusunda 'sabırlı' olunacağını açıkladı. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artırımına yönelik sözel yönlendirmede yapılan değişikliğin Fed'in politikalarında önemli bir değişikliğe işaret etmediğini belirtirken, parasal normalleşmenin gelecek dönemdeki "en az iki toplantıdan önce başlamayacağını" söyledi.
* Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri ile Bursa Linyitleri işletmesi tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 521 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ verdi.
19 Aralık
* Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları AB Komisyonu'nun ekonomiyi canlandırmak için teklif ettiği 315 milyar avroluk yatırım paketini onayladı.
* Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını bildirdi.
22 Aralık
* Ekonomi Bakanlığı, Ekim ayına ilişkin 'Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni'ne göre 670 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.
* Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan ve Kasım ayında Londra'da açıklanan 'World Energy Outlook 2014 Raporu'nun Türkiye tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
23 Aralık
* İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 31 milyar 865 milyon lira olarak belirlenen 2015 yılı konsolide bütçesiyle 19 bakanlığın bütçesini geride bıraktı. 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 34,62 arttı.
24 Aralık
* Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin (PERYÖN) '2015 Yılı Ücret Araştırması' sonuçları açıklandı; araştırmaya göre özel sektörde gelecek yıl ücretlere ortalama yüzde 9 zam yapılacak.
27 Aralık
* Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıın, 'Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, organize sanayi bölgelerinin (OSB), tüzel kişilik kazanması, kamulaştırılması, arsa tahsislerinin iptali ve bölge içinde yer alan taşınmazların kiralanmasına ilişkin esaslar düzenlendi.
29 Aralık
* CBR Dünya Ekonomi Ligi raporuna göre, TL’nin dolar karşısında uğradığı değer kaybı nedeniyle milli gelirinin 767 milyar dolar olacağı öngörülen Türkiye, 2014’te iki basamak birden düşerek 19’uncu büyük ekonomi oldu
* Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan "Aralık Ayı Sektör Ekonomi Raporu" açıklandı. Buna göre, özel sektör inşaat harcamaları 2014 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 3,8, inşaat sektörü ise yüzde 1 büyüdü.