2010 Yılı GAP Eylem Planı İzleme Değerlendirme Toplantısı



Dicle Üniversitesi (D.Ü) yüzde 120'lik yatırım gerçekleştirme oranı ile GAP Bölgesindeki tüm kurum ve kuruluşlar içerisinde ilk sırada yer aldı. Geçen yıl aktarılan bütçenin tamamını fakülte, yüksek okul binaları, teknik donanım, teknolojik yenilik ve tesislerle değerlendiren D.Ü hayata geçirilecek projelere bütçenin yetmediği durumlarda ilave ödenek talebinin yanı sıra hibe yolu ile de projeler gerçekleştiriyor.

2010 yılında aktarılan 50 milyon liralık bütçenin tamamını kullanan ve ilave 14 milyon ödenek talebinde bulunan D.Ü, 64 milyonluk bütçenin tamamını yatırıma dönüştürmenin yanı sıra yaklaşık 5.5 milyon TL'lik yatırımı da hibe yolu ile gerçekleştirdi.

Aldığı bütçenin tamamını yatırıma dönüştüren D.Ü'nün, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında düzenlenen ''GAP Eylem Planı İzleme Değerlendirme'' toplantısında GAP Bölgesinde yatırım yapan tüm kurum ve kuruluşlar arasında en çok yatırım yapan kurum olduğu belirlendi.

D.Ü Yatırımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tuna, son iki yıldır D.Ü'nün yatırımlar açısından büyük bir hamle gerçekleştirdiğini, devlet tarafından verilen ödeneği zamanında yatırıma dönüştürme çabalarının sonuç verdiğini belirtti.

Bölge ekonomisinde canlanma

En iyi bütçeyi almanın yalnız başına yeterli olmadığını, bütçenin en iyi ve etkin şekilde değerlendirilerek yatırıma dönüştürülmesinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Tuna, yatırım programına aldıkları projeleri büyük gayret ve çaba ile öngörülen tarihten önce bitirdiklerini, devletin verdiği milyonlarca TL tutarındaki bütçeyi üniversite olarak en kısa sürede yatırıma dönüştürdüklerini belirtti.

Tuna, ödeneğin yatırıma dönüştürülmesinin bölgenin kalkınması anlamına ve bölge ekonomisinde canlanma meydana geldiğini anlatarak, yatırımların bölgede istihdam sağladığını ve üniversite olarak bölge ekonomisine büyük katkı sunduklarını ifade etti.

Üniversite sanayi işbirliği

2010 yılında üniversiteye aktarılan toplam 64 milyonluk bütçeyi fakülte, yüksekokul binaları, teknik donanım, teknolojik yenilik ve tesislerle değerlendirdiklerini, bu kapsamda yatırım programına alınan 7 bin 200 metrekare alana sahip 5 milyon TL bütçeli Edebiyat Fakültesi'nin yapımının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Tuna, geçen yıl yapımına başlanan 16 bin 650 metrekare büyüklüğünde 4 bin öğrenciye bünyesinde eğitim verecek olan modern 15 milyon TL bütçeli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin yapımının ise bu yılın sonunda tamamlanacağını belirtti.

Tuna, 5 ortakla geçen yıl yapımına başlanan 4,5 milyon lira bütçeli Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi'nin de tamamlandığını anlatarak, şöyle dedi:

''Üniversitenin yüzde 78, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) yüzde 15, Diyarbakır Ticaret Borsasının yüzde 5, Türkiye Bilişim Sektörünün ve DİMER'in yüzde 1 ortaklığıyla kurulan 6 bin 600 metrekare alana sahip Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde kiralayacakları alanlarda araştırma geliştirme (Ar-Ge) birimlerini kuracak sanayicilerin üretimi bilim ve teknolojiyle buluşturması hedefleniyor. Üretimin bilimle buluşacağı şirkette yerini alacak sanayicilerin ilan yoluyla kabulüne başlandı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı TEKNOKENT'te Ar-Ge birimi olan girişimcilere birçok muafiyet ve imkanlar sağlıyor. TEKNOKENT'te geliştirilen projelerden devlet de vergi almıyor. Sanayici ve üniversite işbirliğini bir platformda ilk kez buluşturacak bu proje sanayinin ve ekonominin kalkınmasına katkı sunacak.''

Hibe projeleri

Tuna, üniversitenin en önemli faaliyetlerinden birisinin de bölgedeki iş adamlarının katkıları ile kente hibe yolu ile yatırım kazandırmak olduğunu belirterek, bugüne kadar üniversite de uygulanmayan hibe yolu ile yatırımların yeni yönetim ile hız kazandığını söyledi.

Hazırlanan projelere bütçenin yetmediği durumda değerlendirdikleri hibe kaynakları ile geçen yıl yapımına başlanan Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, D.Ü Alış Veriş Merkezi, Enstitüler Binası ve memur yemekhanesinin bu yıl hizmete açılması için hazırlıkların sona geldiğini ifade eden Tuna, bu kapsamda 15 yıllık prefabrik enstitüler binasının yerine 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip son derece modern 2 milyon TL bütçeli yeni binaların yapımına başlandığını söyledi.