2010 Verilerine Göre Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yüzde 27,6



Zafer Çağlayan'ın eşi Songül Çağlayan (solda), ASO Başkanı Nurettin Özdebir (ortada) ve TUBİTAK Başkanı Nüket Yetiş (sağda)
Foto: Hamza Şahin (AA)


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Sincan'daki 1. Organize Sanayi Bölgesinde kadınlara yemek verdi. Yemeğe TÜBİTAK Başkanı Nuket Yetiş, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın eşi Songül Çağlayan, Özdebir'in eşi Nuriş Kaynak Makineleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oya Özdebir ve çok sayıda kadın katıldı.
    
Yemeğin açılışında bir konuşma yapan ASO Başkanı Özdebir, Türkiye'de kadınların ekonomik sosyal ve siyasi hayata yeterli oranda katıldıklarını söyleyemeyeceklerini belirterek, bu konuya ilişkin bazı verileri aktardı. 2010 yılı verilerine göre Türkiye'de işgücüne katılım oranının yüzde 48,8 olduğunu, oranın erkeklerde yüzde 70,8, kadınlarda ise yüzde 27,6 düzeyinde kaldığına dikkati çekti. Özdebir, istihdama katılım oranının bir önceki yıla göre erkeklerde 0,3 puan artarken, kadınlarda 1,6 puan artış gösterdiğini kaydetti.

Erkeklere göre artış oranının daha yüksek olmasına rağmen yine de yetersiz kaldığını belirten Özdebir, kadınların istihdama katılım oranının dünya ortalamasının yüzde 49'lar seviyesinde iken, AB ülkelerinde yüzde 60, ABD'de ise yüzde 65'ler civarında bulunduğuna işaret etti. ABD'de toplam işgücünün yarısının kadınlardan oluştuğunu kaydeden Özdebir, kadınların işgücüne katılım oranlarının eğitim seviyesi ile doğrudan ilgili olduğunu, yapılan araştırmalara göre eğitim düzeyi yükseldikçe kadınların istihdama katılım oranının arttığını söyledi.
    
Yapılan bir araştırmaya göre de karar alma mekanizmalarında yer alan kadın yönetici oranının Türkiye'de yüzde 6 olduğunu, ABD'de yüzde 46, Rusya'da yüzde 39, Almanya'da yüzde 36, İngiltere'de yüzde 33, İtalya'da yüzde 29, Yunanistan'da ise yüzde 26 düzeyinde seyrettiğini belirten Özdebir, kadınların parlamentoya katılım oranının ise İsveç'te yüzde 47, İspanya'da yüzde 36, Almanya'da yüzde 32, İngiltere'de yüzde 20, ABD'de yüzde 16, Yunanistan'da yüzde 14 olduğunu, Türkiye'de kadın milletvekili oranının bir önceki dönemde yüzde 4, son dönemde yüzde 8'i bulduğunu kaydetti.
    
12 Haziran'da yapılacak seçimlerde oranın çok daha yüksek seviyelere çıkmasını dileyen Özdebir, Kadın adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin 275 kadın milletvekili hedefini desteklediklerini bildirdi. Kadınların her alanda katılım oranlarını artırmanın ekonomik, sosyal ve siyasal hayatı zenginleştireceğini ve özellikle ekonomik gelişmeyi hızlandıracağını belirten Özdebir, ASO olarak kadın girişimcilerin ASO organlarında temsil edilmeleri için çaba sarf ettiklerini söyledi.
    
TÜBİTAK Başkanı Yetiş'in hayali 'kadınlar günü'ne ihtiyaç duyulmayan bir dünya
    
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nuket Yetiş de konuşmasında 'kadınlar günü'ne ihtiyaç duyulmayan bir dünya hayal ettiğini belirterek, ne kadın ne de erkekler günü istemediğini, her iki cins için fırsat eşitliğinden yana olduğunu kaydetti. Konuşmasında kendi hayatından da örnekler veren Yetiş, ''Kişisel olarak kadın olduğum için bugüne kadar önüme herhangi bir bariyer çıkarıldığını hatırlamıyorum'' dedi. İl Yenilik Platformu adında yeni bir programları bulunduğunu açıklayan Yetiş, bu programın içeriğini anlatırken de makro düzeyde kalkınma için yerel düzeyde kalkınmanın önemli olduğunu vurguladı. Yetiş, programa ilişkin şu bilgileri verdi:
    
''Bir ilimizin sahip olduğu tüm değerler; bunun içinde aile değerleri, sosyal değerler, şarkılarımız, türkülerimiz yemeklerimiz, yeraltı, yerüstü kaynakları, zenginliklerimiz, aklınıza gelebilecek, erişilebilen veya erişilemeyen tüm değerlerin küresel değerlere dönüştürülebilmesi için illerimizde bir hareket başlatmak istiyoruz. Ve itiraf edeyim ki iki şehri program kapsamı dışına almayı düşünüyorduk. Bunlardan biri İstanbul, diğeri Ankara idi. Çünkü onların böyle bir şeye ihtiyacı olmadığını düşünüyorduk ama Nurettin bey büyük vizyonuyla 'Yok hocam. Biz bu programa katılmak istiyoruz' dedi. Sayın bakanımıza da anlatınca o da çok mutlu oldu. Şimdi Ankara ve İstanbul da il platformları kapsamında. Bu hepimizin ve hepinizin içinde olması gereken bir proje, tüm taraflarla Ankara'yı 2073 yılında, cumhuriyetin 150. yılında dünyada Ankara deyince neyle hatırlanacaksa onlara katkı verip, bugünden itibaren biz TÜBİTAK olarak, siz sanayiciler olarak, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımızın aynı hedefe doğru kilitlenerek bu alanda yenilik ve teknolojik gelişmeleri sağlamaları bekleniyor. Bu alanda seçilecek 3 ilden bir tanesinin de Ankara olması bu haftanın mana ve önemine binaen benim dileğim. Tabii bu bir yarışma. Burada şöyle bir şey de anlaşılmasın; 'TÜBİTAK Başkanı Ankara'ya söz verdi'. Değil. Onu paneller değerlendirecek. Sistemimizi biliyorsunuz, Ankara'nın burada ipi göğüsleyeceğinden emin olduğumu sizlerle de paylaşmak istiyorum.''
    
Nuriş Kaynak Makineleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oya Özdebir de kadının, kendisinden başlayarak değişim için adım atması gerektiğini ifade etti ve kendi değerinin farkına varıp, kendine küçük zamanlar ayırarak, ödüllendiren kadının mutluluğu ve huzuru yakalayacağını söyledi.