Apple, Adobe, Graphisoft gibi alanında lider markaların Türkiye distribütörlüğünü yapan Bilkom, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesiyle ülkemizdeki tarihi dijital platformlarda ayağa kaldırıyor. Bilkom’un Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği Graphisoft’un 3 boyutlu mimarlık programı ArchiCAD ile Graphisoft iş ortağı Abvent’in Artlantis yazılımını tablet ve akıllı telefonlarda görüntülemeye yarayan iVisit kullanılarak, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden sağlanan 3 boyutlu gezinme uygulaması, Bergama’nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion alanlarını ziyaret edenlere, alanda yapıların orijinal halini 360 derece sanal olarak görebilme imkanı sunuyor. Bergama ile başlayan projenin bir sonraki etabı, yerel belediyelerden ve üniversitelerden gelecek talepler üzerine şekillenecek.
“Proje sayesinde, misyonumuzu ve vizyonumuzu pekiştirmiş olduk”
09 Temmuz Salı günü Bergama'da gerçekleştirilen 'Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor' tanıtım toplantısında konuşan Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık; projenin, teknolojiye inananları tarihi değerleri yaşatmak isteyenlerle buluşturduğunu söyledi. "Bugün, yapılmamış, denenmemiş bir fikri, 12 değerli gencimizle gerçek kılmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Dijital yaşamın çocukları sayesinde çok önemli bir tarih kentimiz, mimari yapılarıyla ayağa kalkıyor" diyen Varlık; gençlerin, teknolojiyi kullanarak dünyaya örnek teşkil eden bir çalışmaya imza attıklarına işaret etti. Teknolojinin bir amaç değil, araç olduğuna inanan ve iş ortaklarına, markalarına, müşterilerine değer yaratma hedefini taşıyan bir platform olduklarına dikkat çeken Varlık, "Bilkom olarak, kurumsal sosyal sorumluluk projemiz sayesinde misyonumuzu ve vizyonumuzu pekiştirmiş olduk" şeklinde konuştu. Varlık, projenin, her karışı tarihle dolu Türkiye için yalnızca bir başlangıç olduğunu kaydederek, farklı belediyelerden şimdiden talep almaya başladıklarını da sözlerine ekledi.
Proje ekibi bir aradaVarlık'tan sonra söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de 'özel bir kent, bir hazine ve miras' olarak tanımladığı UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Bergama'nın bu mirası sonraki kuşaklara aktarmak için önemli sorumlulukları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. "Bugün, bu anlamda önümüzde yeni bir kanal açılıyor" diye konuşan Gönenç, "Bir anlamda bir tarih sıçraması yapıyoruz; 2000 yıl öncesinin zekasının yaratılarıyla bugünün teknolojisini buluşturuyoruz. Onların arasında bir köprü kuruyoruz" dedi.
Yağmur Yetim: Yeter ki bize imkan, fırsat, teknoloji verin
Bergama’yı teknoloji ile canlandıran proje grubunun öğrenci temsilcisi Yağmur Yetim, Türk gençlerinin ve tüm öğrenci arkadaşlarının dünyada birçok ilke imza atabilecek nitelikte zekaya, yeteneğe ve azme sahip olduğuna inandığını belirterek, “Yeter ki bize imkan verin, fırsat verin, teknoloji verin” açıklamasını yaptı. 'Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor / Bergama' projesi için neler yapıldı?
Dokuz Eylül, Gedik ve Yaşar Üniversiteleri’nden toplam 12 mimarlık öğrencisi, 1 araştırma görevlisi, Bilkom Dijital Yaşam Koçu mimar Ender Aydın’ın önderliğinde, Bergama Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi koordinasyonuyla 2 kez Bergama’da düzenlenen haftasonu kampında biraraya geldi. Alanların 2 boyutlu çizimleri ArchiCAD programı üzerine aktarıldı, 3 boyutlu hale getirildi, yapılan modellemeler Artlantis programıyla tarandı ve Bilkom’un iVisit Anatolia aplikasyonuna yüklendi. Proje kapsamında Bergama’da 4 tarihi alan, toplam 16 farklı bakış noktasıyla sanal gezinmeye açıldı.
Proje dünyada bir ilk
Abvent’ten yapılan açıklamaya göre iVisit isimli 3 boyutlu panorama uygulamasının amacının henüz inşa edilmemiş, çizim aşamasında olan ev, ofis veya çevre planlarını izletebilmek olduğunu, ancak Bilkom’un sözkonusu teknolojiyi geleceği temsil etmek için değil, geçmişi gözler önüne sermek için keşfettiğini ve kullandığını belirtti. Anadolu’nun antik mimari harikalarını 21. Yüzyılda, yerli ve yabancı turistlerin seyrine açmaya vesile oldukları iVisit Anatolia uygulamasını Bilkom’un talebi üzerine hediye etmekten gurur duyduklarını belirten Abvent yetkilileri, daha önce dünyada yalnızca 2012 yılında Versay Sarayı için yaptıkları tarihi katkının ötesine geçen 'muhteşem fikri' için Bilkom’a teşekkürlerini iletti.
Graphisoft ise tarihi Bergama alanlarının, tüm 3 boyutlu çizimlerinin ve render süreçlerinin ödüllü teknolojileri ArchiCAD yazılımıyla kolayca yapılabilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Şirket yetkilileri projenin, genç yaşlı tüm ziyaretçilerine, Bergama’nın neden 'Unesco Dünya Mirası listesine girmesi gerektiğine' dair haklı kanıtlar sunduğunu hatırlatarak, adaylık süreçlerine desteklerini iletti.