Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan 200 yıllık Cami-i Kebir için 2014 yılında restorasyon kararı alınmasına rağmen herhangi bir restorasyon faaliyetine henüz başlanmadı. 1792 yılında yapılan caminin minaresi ise 1899’da inşa edilmiş. Cami-i Kebir ve minaresi 15 Eylül 2010 tarihinde 1. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenmişti. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 20 Ekim 2014 tarihinde proje caminin restorasyonu, rölevesi ve restitüsyonu için onaylanmıştı. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen henüz bir çalışma başlatılmadı.
Evrensel’den Özkan Zülfikar’ın haberine göre; yöre halkı, ülkede birçok yerde işletmesi bulunan ve doğaya verdiği tahribatlarla sık sık gündeme gelen Yıldız SSS Holdingin ‘bu işin içerisinde parmağının’ olduğunu ifade ediyor. Şirket tarafından Camikebir Mahallesi’nin tehlikeye atıldığı kaydedilirken, holdingin plansız maden çıkardığı ve maden atıklarının üst üste yığılarak doğal olmayan yolla heyelan riski oluşturduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla 19 Haziran 2019 yılında tarihi yapılarında içinde bulunduğu Cami-i Kebir Mahallesi ‘afet riskli alan’ ilan edilerek boşaltılmıştı.
Konuya ilişkin 5 Haziran 2024 tarihinde Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a cevaplaması için soru önergesi sunmuştu. 13 Kasım 2024’te, süresi geçtikten sonra Bakandan gelen cevapta, “Söz konusu alanın afet bölgesi ilan edilmesinden dolayı Cami-i Kebir ve minaresi için restorasyon çalışmalarına başlanamamıştır” cevabı verildi.
Yine HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç de Bakanlıkça cevaplanması için Cami-i Kebir’in restorasyon faaliyetlerini sormuştu. 13 Kasım 2024 yılında gelen cevapta şu ifadelere yer veriliyor: Cami-i Kebir’in 2025 yılı yatırım programı çerçevesinde değerlendirilmesi düşünülmektedir.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.