Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 12’si Ankara’dan toplanıyor. 2015 rakamlarına göre İstanbul, 6 bin 234 lirayla kişi başına vergi toplamada ikinci sırada yer alırken bu tutar üçüncü İzmir’de 5 bin 140 lira, dördüncü sıradaki Ankara’da 4 bin 497 lira olarak gerçekleşti. Ankara’da son yıllarda özellikle savunma, havacılık, sağlık, medikal sanayi, inşaat makineleri alanlarında yakaladığı üretim artışıyla büyük bir ivme kazandı. Özellikle Aselsan, Roketsan, Nurol, TAI, gibi büyük savunma firmalarının Ankara’da bulunması savunma, uzay ve havacılık sektörlerini öne çıkardı. Yaklaşık 3 bin sanayi tesisinin bulunduğu Ankara’daki en fazla işyeri metal eşya, makine ve teçhizat ile gıda ve savunma sanayiinde bulunuyor.
Ankara’nın ekonomisinde tarım ve hayvancılık da önemli bir yere sahip. Ankara, bitkisel üretim bakımından Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Ankara’daki ticari işletme sayısı 150 bine ulaşıyor. Türkiye’nin mobilya üssü sitelerde 13 binin üzerinde işyerinde üretim yapılıyor. Ankara’da öne çıkan bir diğer sektör de Türkiye’deki önemli hastane, araştırma merkezleri ve laboratuvarların gelişmesine paralel olarak gelişme gösteren sağlık sektörü. Ankara’nın termal kaynaklara sahip olması, turizm çeşitliliği açısından zengin bir il olması, hastanelerin altyapı ve donanımlarının yüksek kaliteli olması, fiyat avantajları, coğrafi konum gibi özellikler sağlık turizminin öne çıkmasını sağlıyor.
Sermaye endeksinde zirvede
Ankara yaratıcı sermaye endeksinde 100 puan ile açık ara birinci sırada yer alıyor. İkinci sıradaki İstanbul’un puanı ise 56,7’ye ulaşıyor. İnsani sermaye endeksi; anaokullarından üniversiteye öğretmen başına öğrenci sayısı, ortalama bitirilen okul yılı, okuma yazma oranı, üniversite sınavı başarısı gibi değişkenlerden oluşuyor. İnsani sermaye endeksine göre Ankara 100 puan ile birinci, İzmir, 96.4 puanla 7’nci, İstanbul 90.8 puanla 11’inci sırada yer alıyor.
Sosyal sermaye endeksi; hane halkı büyüklüğü, 100 bin kişi başına doktor, 100 bin kişi başına sinema, 100 bin kişi başına gazete, kız okullaşma oranı, bin kişi başına sivil toplum kuruluşu sayısı, kişi başına konut elektrik tüketimi, net göç oranı, okuma yazma oranı gibi değişkenlerden belirleniyor. Sosyal sermaye endeksinde de Ankara birinci sırada yer alıyor. Ankara’yı bu kategoride İstanbul ve Muğla takip ediyor. Eğitim, sağlık ve gelir birlikte dikkate alınarak oluşturulan İnsani Gelişme Endeksinde de Ankara ilk sırada yer alıyor.
İşgücü ödemeleri bakımından da Ankara, ileri teknoloji alanında istihdam edilen işgücüne yapılan maaş ve ücret ödemelerinde ilk sırada bulunuyor. Ankara, bölgesel sanayi içinde ileri ve orta-ileri teknoloji alanlarında en çok yatırım yapan bölge.
34 firma ile yer aldı
Son yıllarda Ankara’da ileri teknoloji alanında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin toplam işletmeler içindeki oranı hızlı bir gelişme gösterdi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu -2015 Yılı Araştırması” sonuçlarına göre Ankara, listeye 34 firmayla girdi. Bunlardan 7’sini kamu, 27’sini ise özel işletmeler oluşturdu.
Ankara’nın 2015 yılı toplam ihracat miktarı ise 6 milyar 716 milyon 775 bin dolar oldu. Ankara’nın ihracatında kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları, maden ve metaller, çelik, taşıt araçları ve yan sanayi, elektrik-elektronik, savunma ve havacılık sektörleri, öne çıkıyor.
İki şehir hastanesi Ankara’da
Hükümetin 3 yıl önce gündeme getirdiği 20 milyar liralık 15 dev şehir hastanesinin ikisi “sağlık sektörünün başkenti” Ankara’da yapılıyor. Bilkent’te yapılan hastanenin 2017 yılında, Etlik’teki hastanenin ise 2018 yılında hizmete geçmesi planlanıyor. Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi 1 milyon 200 bin metrekare arsa üzerinde inşa ediliyor. Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi ise 1 milyon 400 bin metrekare arsa üzerinde yapılıyor. Bilkent ve Etlik’teki şehir hastanelerinin hasta kabulüne başlamasıyla Ankara’nın farklı yerlerindeki 12 hastanenin etaplar halinde Bilkent ve Etlik kampüslerine taşınması amaçlanıyor.
Yüksek hızlı trenin başkenti
Türkiye’nin 2009 yılında tanıştığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) yavaş yavaş kara tren imajının geride kalmasını sağlıyor. Bugünlerde ise hızlı trenin merkezi olan Ankara Yeni YHT Garı ile bu imajını kuvvetlendirmeye hazırlanıyor. İlk olarak 2009 yılında Ankara-Eskişehir, 2011 yılında Ankara-Konya, 2013 yılında Konya-Eskişehir ve 2014 yılında Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT ile tanışan Türkiye, bu kategoride dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı YHT işletmecisi olmanın da gururunu yaşıyor. Gar ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanlarda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek.