Türkiye dört bir yanda çıkan orman yangınlarıyla boğuşuyor. Bodrum'daki yangının dumanı tüterken, dün çıkan 18 orman yangını arasında Antalya Manavgat ve İzmir hızla yayıldı. Bodrum'da önceki sabah başlayan ve dün sabah söndürülen orman yangınında 22 saatte yaklaşık 200 bin çam, 7 bin de zeytin ağacı kül oldu. Yangın 300 hektarı ormanlık, gerisi tarım arazisi ve makilik 1100 hektarlık (2 bin 200 futbol sahası kadar) alanı kararttı. Yetkililere göre yangın insan kaynaklı; büyük olasılıkla bir izmaritten çıktı. Ancak sabotaj olasılığı da araştırılıyor.
Muğla'daki ekiplerin yanı sıra Aydın, Denizli, Antalya ve İzmir'den gelen 80'in üzerinde arazöz ile 600'e yakın orman işçisi sabaha kadar söndürme çalışmalarına devam etti. Çalışmalara 400'e yakın köylü ve otellerin personeli de katıldı.
Torba, İçmeler ve Yokuşbaşı mevkileri ile Yalı beldesi, Kızılağaç, Çiftlik ve Çamiçi köylerinde geniş bir alanda etkili olan yangının kontrol altına alınabilmesinde üç uçak ve 10 helikopter önemli rol oynadı. Bodrum'da bu yıl ilk kez konuşlandırılan ve her seferinde yanan ormanlık alanların
üzerine 5 ton su atabilen amfibi uçaklar ile 3 ton su kapasiteli helikopterlerin yaklaşık 1000 sorti yaparak 4 bin ton suyu alevlere boşlatmasıyla, yangının Gökova'ya ilerlemesi önlenebildi.
Yangının yol kenarına atılan sigara izmaritinden çıkmış olabileceğini, sabotaj ihtimali üzerinde de durulduğunu söyleyen yetkililer, alevlerin iki noktadan yükseldiği iddialarına açıklık getirdi. Yetkililer, yangının Torba-Kızılağaç Köyü yolunun bir kenarında başladığını, yolun darlığı nedeniyle iki noktada çıkmış gibi algılandığını söyledi. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Yangının çıkış nedeni, yol kenarından başladığı için insan kaynaklı. Ya izmarit atıldı, ya da başka bir şey. Uçak ve helikopterlerin ne kadar etkili olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Gökova facianın eşiğinden döndü" diye konuştu.
Korkunç iddia: Taş ocakları yakıyor
Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ise her şiddetli rüzgârda ilçede orman yangınının çıkmasının tesadüf olmadığını söyledi. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Konseyi sözcüsü Zafer Murat Çetinbaş, Bodrum'da, her turizm sezonunda çıkan büyük yangınların tesadüf olmadığını kasıtlı çıkarıldığını iddia etti. Bölgede iki yıldır taş ve maden işletmecilerinin gözünün bulunduğunu ileri süren Çetinbaş, "Daha büyük yangınlar çıkarsa kimse şaşırmasın. Amaçları cennet ormanların bulunduğu bölgelerde yangın çıkartıp 1'inci derecede doğal sit alanından çıkarmak" dedi.
Manavgat'ta büyük tehlike atlatıldı
Türkiye genelinde dün toplam 18 orman yangını çıktı. Bunlar içerisinde Bodrum'dan sonra en çok kayba yol açanı Antalya'nın Manavgat ilçesindekiydi. Manavgat'ın Bucakşıhlar Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, dün sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, şiddetli rüzgârın etkisiyle yayıldı. Genişleyen yangın köyde üç tarla evini kül etti. Yangın söndürme çalışmalarına beş helikopter, beş Türk Hava Kurumu uçağı, dört amfibik uçak, 630 personel katıldı. Yangında akşam saatlerine kadar 150 hektar kızılçam alanının kül olduğu kaydedildi. Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Bucakşıhlar ve Dikmen köylerinin yanmaktan son anda kurtarıldığını söyledi. Yangında bazı mahalleler ve restoranlar da güvenlik için boşaltıldı. Antalya'nın Alanya ilçesinde de akşam saatlerinde çıkan yangın yaklaşık 20 hektarlık alanda etkili oldu. Yangının yol kenarından başladığı tespit edildi.
İzmir'de alev çemberi
Türkiye'nin birçok ilinden gelen yangın haberlerinin dördü İzmir'dendi. Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli Beldesi'ndeki makilik alanda başlayan yangın, hızı saatte 50 kilometreyi bulan rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayılarak deniz kenarındaki ormanlık alana sıçradı. Alevlerin yaklaştığı Klaros Mesire Alanı ve Selçuk'a bağlı Yoncaköy'deki 370 villalık İlsim Tatil Sitesi, jandarma tarafından yapılan anonslarla boşaltıldı. Klaros Koyu ve antik kenti ile Baradan Koyu tamamen yandı. Yedi kilometrelik sahil şeridini etkileyen yangında ilk belirlemelere göre, 100 hektarlık makilik ve ormanlık alan kül oldu Foça Çıkarma Filo Komutanlığı sınırları içindeki makilik alanda da henüz bilinmeyen bir nedenle öğle saatlerinde çıkan yangın 30 hektarı kül etti. Çeşme'nin Ildır Köyü, Çukurbağlar Mevkii'ndeki orman dışı otluk ve makilik alanda da saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Yaklaşık 30 hektarlık alanın yandığı belirlendi. Kemalpaşa ilçesine bağlı Bağyurdu Beldesi Yiğitler Tepesi'ndeki çam ormanlarıyla kaplı alanda çıkan yangın da gece geç saatlere kadar kontrol altına alınamadı.
Denizli'nin Beyağaç ilçesinin Karacaören Mevkii'nde beş hektar kızılçam ormanı, Çamlık ilçesinde ise 10 hektar meşelik, 5 hektar da genç orman kül oldu. Sakarya'nın Geyve ilçesinin Akdoğanlak Köyü Gündüzler Mevkii'ndeki ormanlık alanda çıkan yangında da 20 hektarlık alan tahrip oldu. Bölgenin çok sarp olması nedeniyle müdahalede güçlük çekildi. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir dere yatağındaki atıklardan çıkan ve ormana sıçrayan yangına itfaiye ve vatandaşlar müdahale etti, 100 çam ağacı yandı.