2 Trilyon Dolarlık Şantiye



Altı üyeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinde planlanan ya da devam eden inşaat projelerinin değerinin 2 trilyon doları aştığı bildirildi. Gelecek ay düzenlenecek Arap Dünyası İnşaat Zirvesi öncesinde açıklama yapan organizatörler, bu zirve ile küresel inşaat ve yatırım sektörü yetkililerini Körfez'deki imkanlar hakkında daha çok bilgilendirmeyi hedeflediklerini söyledi.İnşaat zirvesine Arap dünyasından uzmanların katılacağı, bölgedeki iş imkanlarının görüşüleceği ve endüstriyi etkileyen başlıca konuların ele alınacağı ifade edildi.

MEED başkanı Edmund O'Sullivan, Körfez ülkelerinde geçen yıl yaklaşık 52 milyar dolarlık ihale verildiğini ve bu yıl bu rakamın yükselmesini beklediklerini belirtti. 2008'de verilen inşaat ihalelerinin değeri 13 milyar dolar iken bu rakam 2009'da yüzde 11 artarak 15 milyar dolara ulaştı. Başkan ayrıca altyapı, ulaşım ve mesken gibi sektörlerde ciddi imkanlar bulunduğunu ve bu sektörlerin inşaat endüstrisini önümüzdeki yıllarda da ileriye götüreceğini vurguladı.

Uzmanlara göre bölgenin en büyük ekonomisi Suudi Arabistan'da özellikle konuta olan talepte hızlı bir artış yaşanıyor. Krallığın nüfusu şu an 29 milyonu buluyor ve bu yıl 33 milyona ulaşması bekleniyor. Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'nın verilerine göre ülkede her yıl 160 bin ile 200 bin konut açığı bulunuyor. Tahminlere göre ülkede 2015'e kadar 1,2 milyon yeni konuta ihtiyaç duyulurken sadece 900 bin evin teslim edilebileceği belirtiliyor.
Suudi Arabistan, sosyal altyapı, hastane, hava ve deniz limanları ve üniversiteler için 69 milyar dolarlık bir bütçe ayırırken yatırımcılar açısından cazip pazar olma özelliğini de koruyor.

Aynı şekilde Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi de "Abu Dhabi 2030" vizyonu altında ulaşım, enerji, sağlık, eğitim ve konut sektörlerine milyar dolarlık yatırım yapmaya devam ediyor. Doğalgaz zengini Katar'daki inşaat sektörünün değeri 10 milyar dolarla ifade edilirken Umman da Muskat Havaalanı genişletme projesi ile öne çıkıyor.