Hindistan Kırsal Kalkınma Bakanlığı ülkedeki genç işsizlikle mücadele amacıyla, ülkedeki otoyollarının kenarlarına 2 milyar ağaç dikmeyi hedefl iyor. Hindistan Ulaştırma ve Kırsal Kalkınma Bakanı Nitin Jairam Gadkari tarafından açıklanan girişimin aynı zamanda çevrenin korunmasına da katkı sağlaması planlanıyor.
Gadkari, Hindistan haber ajansı PTI’ya yaptığı açıklamada, dikilmesi planlanan 2 milyar ağaç ile, hem ülkedeki genç işsizlere istihdam alanı yaratılacağını hem de çevreye katkı sağlanacağını dile getirdi.
Plan kapsamında, 300 bin genç Hintliye istihdam yaratılması hedefleniyor.
Genç işsizlikle mücadele, Hindistan’ın son yıllardaki kalkınma hedefl erinin odak noktası konumunda. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2010 yılında, 15-24 yaş arası Hint vatandaşları arasında işsizlik oranı yüzde 10.2’ye ulaşmış durumda.
Uzmanlara göre, ülkedeki genç işsizliği çözmenin yolu, eğitim sisteminin revizyonu ile çıraklık uygulamasının başarılı şekilde entegrasyonundan geçiyor.
Gadkari’nin bir diğer hedefi de 2 milyar ağaç dikme planını kırsal bölgelere taşımak ve Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasası’na (MGNREGA) dahil etmek.
Hindistan’da 2005 yılında oluşturulan ‘Mahatma Gandi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Planı‘ ile kırsal kesimdeki milyonlarca kişinin 100 günlük istihdamları, garanti altına alınıyor. Hedef, kırsal bölgelerde fakirliği önlemek.
2 milyar ağaç dikme planının genç işsizlikle mücadelede etkili olacağına inanan Hintli üst düzey yetkililer, MGNREGA fonunun kırsal bölgelerde yol boyunca ekilmesi planlanan ağaçlar için kullanılabileceğini ifade ediyorlar.
Çalışma hakkı garantisi
Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasası (MGNREGA) bir tür “çalışma hakkı” garantisi. Hindistan istihdam yasası ve sosyal güvenlik önlemi olarak kabul edilen MGNREGA, her bir hane için yılda 100 günlük istihdam garantisi sunuyor. Hindistan hükümetinin amacı, 2014 yılından önce 100 günlük istihdam garantisini 150’ye çıkarmak.
Bu arada hükümete göre MGNREGA, “dünyadaki en büyük ve en iddialı sosyal güvenlik ve kamu istihdam programı.” Kırsal istihdam yaratarak işsizliği çözmek ve bunun sonucunda fakirlikle mücadele etmek Hindistan’da 1960’lara dayanan bir uygulama aslında. İlk 30 yıllık deneyimin ardından, Hindistan Jawahar Rozgar Yojana, İstihdam Sigortası Planı, İş İçin Gıda Programı, Sampoorna Grameen Rozgar Yojana gibi sosyal programlar gerçekleştirdi. Bunların sonuncusu ise Mahatma Gandhi NREGA oldu.