2. Buca Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Buluşması-İzmir Bienali
İstanbul Bienali kapsamında yaşanan tartışmalar henüz gündemden düşmedi. 'Buca Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Buluşması' bu tartışmaları öngörek ve tekrar değerlendirilerek oluşurulmuş bir etkinlik. Buluşma, artık bir bienal biçimi kazanma yolunda ilerlerlerken bu sene ikincisi düzenlenen etkinliğin bundan böyle 'İzmir Bienali' olarak adlandırılmasına karar verilmiş. Buluşmanın ana metninde ise şu ifadeler yer alıyor.
" Uluslararası sanat etkinliklerinde 'parayı veren düdüğü çalar' mantığıyla çalışanların, 'sipariş' işler yapanların , 'güdümlü' olmaktan yana olmaları bizi şaşırtmıyor. Biz dün de güdümlü yani uluslararası sermayenin sözcülüğünü yapan sanata prim vermemiştik, şimdi de ünlü olmak ve uluslararası sanat pazarında pazarlanmak kaygılarıyla kimsenin arabasına binmiyoruz. Çünkü sanatın güdümlü olamayacağına inanıyoruz."
İzmir Bienali, 'demokrasi ve özgürlüklerle ilgili önerilen şablonlara sarılanların, bu kavramların hayata geçmesi için olanakların yaratılması konusunda neler düşündüklerini merak eden ve kendi çıkarları için yıpratarak dümdüz bir dünya oluşturmak isteyenlerin karşısında özgürlüğünden ödün vermeyen sanatçıların' yer alacağı iddia edilen bir buluşma. Kazandırmaya çalıştıkları yapının önemini savunan bienal kurucuları, bu buluşmaya katılmak isteyen çok sayıda sanatçının varlığını sevindirici bulduklarını belirtiyorlar.
Bienalin konusunu tüm bunlar nedeniyle 'Lirik Denge' olarak belirlenmiş. Hayatı nasıl anladığımızı anlatmak için önerilen 'lirik denge' kavramı, insanın temel varlık sorunsalından biri olarak görülmüş. Kavrama ilişkin daha fazla açıklama ise bienal açıklama metinlerinde bulunabilecek.
2. İzmir Bienaline çok sayıda ülkeden 90 sanatçı katılıyor. Bienale katılan sanatçıların çalışmaları, İzmir Resim Heykel Müzesi, Agora Alışveriş Merkezi, Buca Belediyesi Kültür Merkezi, Konak Belediyesinin değişik mekanlarında gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Beldiyesi, Konak Belediyesi, Buca Belediyesi, Agora Alış Veriş Merkezi, Grafmat Basım Sanayi, Mat Cam ve daha bir çok kuruluşun katkılarıyla destekledikleri Bienal 13 Kasım - 24 Kasım tarihlerinde izlenebilecek.
Organizasyona katılımı beklenen sanatçılar ve işleri arasında ise Delbar Shahbaz- The Divinity of Angels, Hakan Pehlivan - Nokta Nokta Nokta/ Lirik Leke, Kırmızı; Özlem Heptunalı - Hayata Dair I(Kırılgan/İçsel/Şiddetli)/Hayata Dair/II(Denge-siz-siniz) ve T.Doğruer/D.Oruçoğlu/S.G.Başak .N.Civan/H.Koç/G.Çakal/F.Tuzla - Sanat Baş Döndürür/ Perdeler gibi çalışmalar görülebilir.