2.7 Milyara 25 Stadyum Yapılıyor!



Bakan Suat Kılıç, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle biraraya geldi. EMD Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığının, yatırım sayısı ve yatırım limitleri bakımından en yüksek bütçeyi kullanan bakanlık konumunda olduğunu söyledi.

25 stadyum yapılıyor

Bakan Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti'ni bir spor ülkesine dönüştürme yönündeki altyapı çalışmalarının ekonomik bir boyutunun bulunduğunu kaydetti. Bu rakamlara ilişkin bilgiler veren Kılıç, halihazırda Türkiye'de 2013 yılı resmi yatırım programı çerçevesinde inşaatı devam eden 776 spor tesisi bulunduğunu ifade ederek, "Bu, Türk spor hayatında tesisleşme adına çok büyük bir hamle ve eşi görülmeyen bir devrim olarak adlandırılabilir" diye konuştu.

Bakan Kılıç, inşaatı devam eden tesislere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Halen inşaatı devam eden havuzlarımızın adedi 48. Bu havuzların maliyeti 363,5 milyon lira. Yapımına devam eden futbol sahalarının adedi 256. Bunların maliyeti 168,5 milyon lira. İnşaatı devam eden gençlik merkezlerinin adedi 155 ve bunların maliyeti 380,3 milyon lira. Yapımına devam eden spor salonlarının sayısı 193 ve maliyeti 1 milyar 50 milyon 199 bin lira.  Aynı şekilde yapımı devam eden atletizm pistlerinin adedi 21 ve maliyeti 84 milyon 431 bin lira. Tenis kortu, Jimnastik salonu ve diğer branşlardaki spor tesislerinin yapımına devam edilenlerin adedi 78 ve bunların maliyeti 564,8 milyon lira. Ülke genelinde yapımına devam edilen veya ihale sürecinde olan stadyumların adedi 25. Bunların maliyetleri ise 2 milyar 656 milyon 527 bin lira. Genel toplamda stadyumlar dahil 776 spor tesinin yaklaşık yapım maliyeti 5 milyar 268 milyon 330 bin lira. 2002 yılında 63 milyon lira olan gençlik ve spor yatırımlarının bugünkü rakamsal büyüklüğü 5 milyar 268 milyon 330 bin lira."

Oyunlar İstanbul'a gelmese de yatırıma devam edilecek

Kılıç, İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları için ayrılan 19 milyar dolarlık bütçenin tamamının oyunlar için olmadığını, 2,9 milyar dolarlık olimpik yatırım bütçesinin dışındaki rakamın "İstanbul olimpiyat kenti olsa da olmasa da yatırımına devam edilen rakam" olduğunu ve 2,9 milyar dolarlık rakamın da hatırı sayılır kısmının sponsorluklar tarafından karşılanacağını ifade etti.

Olimpik yatırım maliyetininin başka boyuttan da okunması gerektiğini ifade eden Kılıç, şunları söyledi: "Bütçeler küresel maliyetler üzerinden oluşturulur. Biz Mersin'de bütün olimpik eserlerin toplamını 430 milyon liraya mal ettik. Mersin'deki inşaat maliyetlerimize insanlar inanmıyor. '220 milyon dolara Mersin'deki bütün olimpiyat yatırımlarını mal ettik' dediğimiz de insanları inandıramıyoruz. Türkiye'de işçilik ucuz. Büyük ölçüde katma değer ülkede kalıyor. Yatırım maliyetleri özellikle inşaat sektöründe büyük ölçüde yerli. İnşaat sektöründe dünyanın 2 numarasıyız. İlk 100'deki müteahhit firmaların sayıları değerlendirildiğinde 2,9 milyar dolarlık bütçemizin gerçekleşmesi, vadettiğimiz her şeyi yapacak olmamıza rağmen bu rakamın çok altında kalacaktır"