Bakan Güler: Isı Yalıtımı Yapılmış Binaların Uygulamasıyla Büyük Oranda Enerji Tasarrufu Sağlanacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, güneş ve toprak enerjisinin kullanıldığı ve ısı yalıtımı yapılmış binaların uygulamasının geniş bir şekilde kabul görmesinden elde edilecek tasarrufun, iki adet Ilısu Barajı'na eşit olduğunu bildirdi.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nin (EİE) başkanlığında ve 22 firmanın sponsorluğu ile gerçekleştirilen Enerji Verimliliği Eğitim Tesisi Örnek Bina açılışı bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından gerçekleştirildi. Açılış törenine Ankara Valisi Kemal Önel ve EİE Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı da katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Bakan Güler, göreve geldiklerinden beri 100'e yakın açılış yaptıklarını ancak hiçbirinin kendisini bu kadar duygulanmadığını kaydetti.
Böyle mütevazı bir törenle bu binayı açmanın aynı zamanda bir devrimin de başlatıldığını gösterdiğini kaydeden Bakan Güler, "Böyle önemli hareketler hep ufak kıvılcımlarla başlar" dedi. Güler, "Aslında bu bina, eğer uygulaması geniş bir şekilde kabul görürse aynı zamanda iki tane Ilısu Barajı'nın açılışı demek. Yani burada sağlayacağımız tasarruf, iki tane Ilısu Barajı'nın yapımına denk düşüyor" diye konuştu.
"Bizim çılgın Türkler ancak görerek inanır. Bu nedenle bu binayı, halkımız tarifle değil, gözüyle görsün, eliyle tutsun, bizzat yaşasın diye yaptık" diyen Güler, bu binanın inşaat sektöründe de önemli bir atılımın başlangıcı olacağını kaydetti. Binada hiçbir fosil yakıtın kullanılmadığını, dolayısıyla dışarı karbondioksit vermediğini ifade eden Güler, "Bizim toprağımızın, güneşimizin ısısını kullanıyor ve normal bir yalıtımsız binanın ısı tasarrufu bakımından yüzde 94'üne denk bir bina" şeklinde konuştu. Güler şunları kaydetti:
"Cebimizden para da çıkmayacak, tamamen doğal-yerli kaynaklarımızla bu binayı ısıtıyoruz, yazın da soğutuyoruz. Daha önce biz güneş ve jeotermal enerjisini duyurmuştuk ama toprak enerjisini kimse bilmiyordu. Isı pompalarının yaygın kullanımı yoktu. Şimdi burada toprak ısısından, toprak enerjisinden de bahsedilmiş olacak. 8-10 derece arası toprak ısımız var. Bunu hem yazın hem de kışın kullanacağız. Bunları yaptığımız zaman büyük bir avantaj sağlamış olacağız. Isı açısından kayıpların yarısı binalardan oluyor. Bunun da yüzde 35-36'sını bu uygulama ile kazanacağız. Hem dışarı döviz ödemeyeceğiz, hem çevreyi kirletmeyeceğiz, hem de paramız cebimizde kalacak."
Büyükmıhçı: 2004 yılında binalarda yaklaşık 57 milyar kilovat saat elektrik kullanıldı
Bakan Güler, bu sistemleri, Türk inşaat sektörü, belediyeciliği ve toplu konut yapımında da kullandırmakta kararlı olduklarını kaydetti. Güler ayrıca, "Teşvik edici soruları ve yakın ilgisi dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e de teşekkür ediyorum" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan EİE Genel Müdürü Büyükmıhçı ise, EİE'nin faaliyetlerini 2003 yılından bu yana yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine odakladığını belirterek, enerji verimliliği konusunda sanayi ve bina sektörleri arasında eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerini yürüttüklerini ve bu faaliyetlerin de 2006'dan itibaren ulaşım ve enerji çevrim sektörlerine yaygınlaştırıldığını söyledi. Büyükmıhçı şunları kaydetti:
"2004 yılında binalarda yaklaşık 57 milyar kilovat saat elektrik, 4 milyon ton eşdeğer petrol doğalgaz, 2.9 milyon ton eşdeğer petrol fuel oil, 2.4 milyon ton eşdeğer kömür ve 5.5 milyon ton eşdeğer petrol biyokütle olmak üzere Türkiye tüketiminin yüzde 31'i kadar enerji kullanılmıştır. Talep projeksiyonlarımıza göre de, binalarımızda 2020 yılındaki tüketimin 2004 yılının yaklaşık 3 katına ulaşabileceği tahmin edilmektedir. Binaları yalıttığımızda, verimli ısıtma sistemi, ısı kontrol cihazları ve verimli elektrikli ev aletleri kullandığımızda, güneş ve toprak enerjisinden yararlandığımızda ve tüketim alışkanlıklarımızı iyileştirdiğimizde enerji tüketimimizi en az yüzde 36 nispetinde azaltabilmemiz, buna bağlı olarak da en az 2 bin 400 megavat büyüklüğünde yeni elektrik üretim tesisi yatırımını ve yılda en az 750 milyon YTL'lik petrol ve doğalgaz ithalini önleyebilmemiz mümkün olacaktır."
Bakan Güler, daha sonra binayı gezerek basın mensuplarına ısı yalıtım ve ısı üretim sistemleri hakkında bilgi verdi. Güler, gazetecilerin bu uygulamaların yapı maliyetlerini nasıl etkileyeceğini sormaları üzerine, "Isı pompalarında kullandığı enerjinin 5 katı bir verim sağlıyor. Yani burada 1 koyuyorsunuz, 5 alıyorsunuz. Bu son derece önemli. Isıtma yükünün yüzde 60'lık bölümü toprak altındaki ısıdan elde ediliyor. Bu çok önemli ve yüzde 28'i de güneş enerjisinden elde ediliyor. Burada kullanılacak tesis uygulamanın cinsine bağlı olarak da 2 ile 5 sene arasında geri dönüşüm sağlanacak. Yani uygulama kurulduğu zaman 2-5 sene arasında parasını amorti edecek. Bu bakımdan önemli bir adım" diye konuştu.
Güler, bu binada ayrıca sanayici ve inşaatçılara eğitim verileceğini söyledi. Güler ayrıca Enerji Verimliliği Yasası'nın çıkmak üzere olduğunu, Başbakanlığa gönderildiğini de bildirdi.