Manisa'nın Soma ilçesi Eynez Köyü sınırları içinde yer alan toplam 9 parsellik alan için alınan acele kamulaştırma kararı tepkilere neden oldu.
18 bin zeytin ağacının katledileceğini ileri süren köylüler, bayramdan sonra karara itiraz edip, hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.
Bakanlar Kurulu Kararı
Bakanlar Kurulu, Manisa'nın Soma ilçesinde, yürütülmekte olan madencilik faaliyetleri kapsamında 'acele kamulaştırma' kararı aldı.
Resmi Gazete'nin 24 Temmuz 2014 tarihli sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararında, Soma ilçesi Eynez köyü sınırları içinde yer alan toplam 9 parsellik alan için alınan acele kamulaştırma kararının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 11 Haziran 2014 tarihli talebi üzerine alındığı belirtildi.
Karara göre, kamulaştırma işlemlerinin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceği bildirildi.
'Elimizden almasınlar'
Acele kamulaştırma kararına, geçimini tarım ve hayvanlıkla sürdüren 150 hanelik Eynez Köyü sakinleri tepki gösterdi.
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, kamulaştırma olursa, yaklaşık 18 bin ağacın katledileceğini belirten Eynez Köyü sakinlerinden 66 yaşındaki Mustafa Sezer, "Köyümüzdeki 480-490 dönüm arazi, zeytinlik alan. Önceden buralar yüzde 100 zeytinlikti. Daha önce Türkiye Elektrik Kurumu'nun yapmış olduğu istimlak nedeniyle yüzde 30'luk alan boş kaldı. Diğer kalan kısım zeytinlik. Burada Yaklaşık 18 bin ağaç mevcut. Dedelerimizden atalarımızdan kalan, çocuklarımıza bırakacağımız bu yerlerin elimizden alınmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Köylülerden Mustafa Okçu da, bayramdan sonra köy halkı olarak 'acele kamulaştırma' kararına avukatları aracılığı ile itiraz edip, gerekli hukuksal mücadeleyi başlacaklarını söyledi.
'Zeytinliklerin imara açılması hukuksuz'
Soma’da yapılması planlanan nükleer santral alanında çalışmalar yapan, Greenpeace temsilcisi Avukat Deniz Bayram, sadece savaş hallerinde alınan acele kamulaştırma kararı ile bölgedeki zeytinliklerin imara açılmasını hukuksuz olarak niteledi. Bayram, 2004 yılından itibaren çeşitli defalar, doğal alanların, tabiat alanı ve milli parkların yine imara açılmasında acele kamulaştırma adı altında ve kamu yararı denilerek ekolojik dengenin bozulduğuna işaret ederek, ‘Kamu yararı mı, kimin yararı?’ sorularını sordu.
Dayanağı olan kanunda, ‘Savaş, olağanüstü hal gibi durumlarda acele kamulaştırma kararı söz konusudur’ maddesine Danıştay’ın, daha önce dikkat çektiğini anlatan Bayram, hukuka aykırılık ifade edildiğine dikkat çekti.
‘120 milyon ağaç tehdit altında’
Zeytin Dostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, zeytin ağacının, en az 10 yılda yetiştiğini ve binlerce yıl yaşadığını, 3-4 bin yıl yaşında zeytin ağaçları nedeniyle, zeytine hayat ağacı, ölümsüz ağaç da denildiğini anlatarak şöyle konuştu:
“Bu nedenle zeytin dededen kalır. Zeytinyağı meyve suyudur ve son derece yararlıdır. Bu yağın yeri başka bir yağla ikame edilemez. Türkiye’deki 200 milyon zeytin ağacından bu yasa ile yarısından fazlası ve yaklaşık 120 milyon adedi yok edilebilir. 2023 hedefine göre, zeytin arzını azaltmamız değil, beş kat artırmamız lazım. Bu da 200 milyon civarındaki ağacımızı iki katına çıkarmakla mümkün. Tarım Bakanlığı’nın, 25 dönümün altındaki alanların imara açılmasını desteklemeleri talihsizlikdir.”